Connect with us

Ανασκοπήσεις

Οι εξελίξεις στον κόσμο των Υποδομών και των Μεταφορών 26 Μαρτίου – 8 Απριλίου 2018

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο εβδομάδες που μας οδήγησαν στο Πάσχα, με σημαντικές εξελίξεις σε υποδομές και μεταφορές. Μπορεί να μην είχαμε την “μεγάλη” είδηση αλλά η κινητικότητα ήταν σημαντική. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά:

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Τα αρχαιολογικά φρέναραν την ολοκλήρωση της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Τα τελευταία 200 μέτρα της επέκτασης παραμένουν υπό την αρχαιολογική σκαπάνη πράγμα που σημαίνει ότι μεταφέρεται η λειτουργία της επέκτασης προς το τέλος του έτους.

Τον Νοέμβριο 2018 η ολοκλήρωση των εργασιών για τον αγωγό TAP. Τα έργα έχουν προχωρήσει με τους ρυθμούς να είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικοί. Η λειτουργία προβλέπεται για το 2020.

Νέα κυκλική γραμμή στο Μετρό Θεσσαλονίκης ενώνει όλη την πόλη. Πρόκειται για την ένωση των 2 επεκτάσεων στα δυτικά που δημιουργεί μία νέα κυκλική γραμμή για την πόλη. Η διαβούλευση έχει ήδη ξεκινήσει με τους τοπικούς φορείς.

Η Ολυμπία Οδός παρουσίασε πρωτοποριακό σύστημα πρόβλεψης κυκλοφορίας για οδηγούς. Μπορεί να δώσει την πιθανή κίνηση αρχικά σε 2 σταθμούς διοδίων σε Ελευσίνα και Ισθμό μέχρι και για τις επόμενες 3 ημέρες.

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε το πρώτο τμήμα αυτοκινητόδρομου στον ΒΟΑΚ με σύγχρονα στοιχεία στο τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος. Την ίδια ώρα αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά-Άγιος Νικόλαος.

Με 5 σχήματα στην εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την εισαγωγή και λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού-δορυφορικού συστήματος διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Το Υπ.Υποδομών δήλωσε αρκετά ικανοποιημένο.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Με χρηματοδότηση 2,6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ έργο ύδρευσης στο Δήμο Χανίων. Στις 20 Απριλίου ο διαγωνισμός για το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. H Qatar Airways ξεκίνησε πτήσεις για πρώτη φορά προς τη Θεσσαλονίκη. Δεκαεπτά χρόνια λειτουργίας έκλεισε το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Ριζική ανακαίνιση ετοιμάζεται στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα. Κόκκινο του Δήμου Περάματος στην επέκταση του Τραμ, προτείνει Μετρό. H Hill International Ανεξάρτητος Μηχανικός στο έργο του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι.

Ζητήθηκαν βελτιωμένες προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Η Aegean υπέγραψε προσύμφωνο για την αγορά 30+12 νέων αεροσκαφών Airbus A320-321neo αρχικού κόστους 5δισ.δολαρίων. Εξαγγελία Σπίρτζη για επίσπευση των διαγωνισμών επέκτασης του Προαστιακού σε Λαύριο-Ραφήνα. Με κάλυψη πάνω από 200% το Ομόλογο των 120εκατ.ευρώ της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Νέα διάκριση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ως καλύτερο αεροδρόμιο στη Ν. Ευρώπη στην κατηγορία του.Εγκρίθηκε η ΜΠΕ των έργων διευθέτησης-οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Η Κ/Ξ Μυτιληναίος-Ξανθάκης μειοδότησε στο έργο επέκτασης του Προαστιακού στο Λουτράκι.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το Euroduplex της Alstom, είναι το διώροφο τρένο των 320 χιλιομέτρων την ώρα διανύει το Παρίσι-Μπορντώ των 600χλμ σε περίπου 2 ώρες. Στην Β`φάση κατασκευής και λειτουργίας του νέου Μετρό της Ιερουσαλήμ ΣΤΑΣΥ και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. H συνένωση της Siemens με την Alstom προχωρά ικανοποιητικά – Υπογράφηκε Συμφωνία Συνένωσης Επιχειρήσεων.

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα