Connect with us

Ανασκοπήσεις

Οι Εξελίξεις στον κόσμο των Υποδομών και των Μεταφορών: 19 Νοεμβρίου -2 Δεκεμβρίου 2018

Δημοσιεύθηκε

στις

Όσο ερχόμαστε πιο κοντά στο τέλος του έτους τόσο βλέπουμε να χαλαρώνουν οι εξελίξεις στο πεδίο των υποδομών και των μεταφορών. Οι δύο προηγούμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται από νωθρότητα και χωρίς σημαντικές ειδήσεις. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά:

 

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Αυτοκινητόδρομος Ε65: Κλειδώνει η χρηματοδότηση για το Τρίκαλα-Εγνατία. Την ίδια ώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να πάει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης.

Επέστρεψαν οι Γερανοί στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος μετά από 20 χρόνια. Το έργο της μικρής επέκτασης του Αεροδρομίου αναμένεται να είναι λειτουργικό το προσεχές καλοκαίρι και πλήρως έτοιμο ένα έτος αργότερα.

Αρχές της χρονιάς ξεκινούν τα ηλεκτροκίνητα τραίνα το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον Γ.Γ. του Υπ.ΥΠΟΜΕ Θ.Βούρδα. Τα έργα είναι στο τελικό τους στάδιο και αναμένεται να λειτουργήσει αρχικά η μία από τις 2 γραμμές για το απευθείας ηλεκτροκίνητο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Εγκαίνια για την 3η δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα. Αναβαθμίζεται ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη καθώς η δυνατότητα αποθήκευσης αερίου της χώρας διπλασιάζεται.

Στα σκαριά ο διαγωνισμός προμήθειας 750 λεωφορείων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη με 220εκατ.ευρώ. 400 θα είναι για την Αθήνα και 350 για Θεσσαλονίκη με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι ηλεκτρικά και φυσικού αερίου.

Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ απόκτησε επιπλέον 6,5% της Αττικής Οδού και το ίδιο συνέβη με την J&P ΑΒΑΞ. Πλεόν η δύο εταιρείες είναι οι μεγαλομέτοχοι στη σημαντική αυτή παραχώρηση.

Υπογράφηκε το έργο της «μικρής» διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 1,5 έτος η Κρήτη θα συνδεθεί για πρώτη φορά ενεργειακά με την υπόλοιπη χώρα, εξοικονομώντας για τους καταναλωτές 200εκατ.ευρώ ετησίως.

 

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Eναρκτήρια συνάντηση για τη διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας. Στο ΕΣΠΑ νέα μονάδα αφαλάτωσης στη Σκύρο με δυναμικότητα 2 χιλ. κυβικών πόσιμου νερού την ημέρα. ΟΣΕ: Φλερτάρει με την ιδέα ίδρυσης σιδηροδρομικής εταιρείας. Υπεγράφη και ξεκινά η αναβάθμιση του λιμανιού της Σαντορίνης. ΠΑΝΓΑΙΑ: Απέκτησε ακίνητα επενδύοντας 149εκατ.ευρώ. Μονογράφηκε η σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Ωριμάζει το έργο για τη νέα Μονάδα Απορριμμάτων του Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης. Ryanair: Νέο δρομολόγιο από Αθήνα προς Κίεβο. Yπερκαλύπτει τους κοινοτικούς στόχους το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Στα 26 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα στο 9μηνο. Με πρότυπο το διαγωνισμό του Αεροδρομίου στο Καστέλι η αξιοποίηση των 23 Περιφερειακών Αεροδρομίων. Προετοιμάζεται νέος μεγάλος διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική. VOLOTEA: Τρία νέα δρομολόγια από Αθήνα για Στρασβούργο, Ντουμπρόβνικ και Ρόδο. Εγνατία Οδός: Επελέγη η τελική χάραξη για την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Φλώρινα-Κοζάνη. Ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια για την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά. ΤΑΙΠΕΔ: Μία δεσμευτική προσφορά για την παραχώρηση της μαρίνας Χίου. H PEARL είναι επίσημα η 3η σιδηροδρομική εταιρεία εμπορευματικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησε η κατασκευή του σταθμού ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Υπεγράφη το έργο ανέγερσης νέου κτιρίου στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Πέρασαν και τα 5 σχήματα στη Β`φάση για τα ηλεκτρονικά διόδια. Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: Ολοκλήρωθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο έλεγχος των 6 εργολαβιών.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το Σχέδιο Γιούνκερ συμβάλει στην επιστροφή των επενδύσεων στην Ευρώπη. Ξεκίνησε η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης της Energean στο Ισραήλ.

ypodomes.com

Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα