Connect with us

Ανασκοπήσεις

Οι εξελίξεις στον κόσμο των Υποδομών και των Μεταφορών 11-28 Φεβρουαρίου 2019

Δημοσιεύθηκε

στις

Συγκεντρωτικό υλικό 3 εβδομάδων μαζέψαμε στη σημερινή ανασκόπηση και σας το παρουσιάζουμε. Πολλά και σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τον Φεβρουάριο και που κυριολεκτικά “γέμισαν” με ειδήσεις τα ελληνικά media. Καστέλι, ενέργεια και πολλές, πολλές εξαγγελίες. Ας δούμε αναλυτικά τι συνέβη:

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Σε δημοπράτηση το Mega-Logistics Park Θριάσιο ΙΙ, στις 18 Μαρτίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος. Θα είναι το μεγαλύτερο Εμπορευματικό Κέντρο στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και οι φήμες για κάθοδο πολλών και μεγάλων παικτών οργιάζουν. ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Goldair επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους.

Κυρώθηκε η επέκταση μέχρι το 2046 της σύμβασης παραχώρησης για το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος που συνεχίζει να ανοδική του πορεία. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης για την επέκταση του Αεροδρομίου.

Εξαγγελία σιδηροδρομικών έργων 1δισ.ευρώ στην Πελοπόννησο και έναρξη του έργου για το Πάτρα-Πύργος έκανε ο Χ.Σπίρτζης από το βήμα συνεδρίου στην Ολυμπία. Στις 27 του μήνα πέρασαν από τη Βουλή οι 6 από τις 8 εργολαβίες.

Δικαστική εμπλοκή παρουσιάζουν σειρά απο έργα αυτή την εποχή. Στο ΣτΕ συζητώνται προσφυγες για τα 2 έργα της Γραμμής 4, ο προβλήτας κρουαζιέρας του ΟΛΠ, ενώ μπλόκο από το ΣτΕ έχουμε και για την εργολαβία-σκούπα του Άκτιο-Αμβρακία.

Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Αυτό που απομένει είναι η κύρωση στη Βουλή και μετά ξεκινά η 5ετης κατασκευαστική περίοδος. Οι επενδύσεις θα φτάσουν το μισό δισ.ευρώ. Η Εθνική θα χρηματοδοτήσει με ομολογιακό 120εκατ.ευρώ το έργο.

Νέα παράταση για τις 15 Μαρτίου στην κατάθεση προσφορών για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Είναι η 4η φορά που παρατείνεται ο μεγάλος διαγωνισμός των 1,8δισ.ευρώ.

Επέκταση Τραμ προς Πειραιά: Ξεκίνησαν έργα αποκατάστασης στη Γέφυρα Λαμπράκη ενώ το καλοκαίρι αναμένεται διακοπή της γραμμής στο Φάληρο για την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στην περιοχή.

Για τον Απρίλιο προγραμματίζει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το “εξπρές” δρομολόγιο των 4 ωρών μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών on board.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Η Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-ΑΒΑΞ φαβορί για την κατασκευή του Καζίνο Λεμεσού, στα 500εκατ.ευρώ η επένδυση. Θαλής, Θεμέλη, Ηλέκτωρ και Ιντρακάτ, οι διεκδικητές του έργου απορριμμάτων στο Αμάρι Ρεθύμνου. Υπεγράφη το έργο αναβάθμισης της γραμμής σύνδεσης του Λιμένα Θεσσαλονίκης με την Ειδομένη. Τρεις δεσμευτικές προσφορές για τη μαρίνα Αλίμου. Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου. Σπίρτζης: Εξήγγειλε τη δημοπράτηση για Καλό Νερό-Τσακώνα και Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Πάνω από τους στόχους οι επιδόσεις της Μονάδας Απορριμμάτων ΣΔΙΤ στην Κοζάνη. Μόνο τις υποχρεωτικές επενδύσεις του ΟΛΠ ενέκρινε η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων δυσαρεστώντας την διοίκηση και τους Κινέζους.

CoordiNET: Ένα έργο «σφραγίδα» για τα Ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Στο τραπέζι το θέμα της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στη Λάρισα. Στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ 1,4 δισ. ευρώ για την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος». Προαστιακός Πάτρας: Αρχές Μαϊου ολοκληρώνεται η επέκταση προς Κάτω Αχαγιά. Η MYTILINEOS ολοκλήρωσε τον εξοπλισμό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Στην τελική ευθεία η κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό. «Κλείδωσε» για τις 15 Απριλίου ο πρώτος κοινός διαγωνισμός για νέα έργα ΑΠΕ, ισχύος 600 MW.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνεργασία Siemens και Canadian Utilities για την ανάπτυξη ηλεκτρικών δικτύων του μέλλοντος. CoordiNET: Ένα έργο «σφραγίδα» για τα Ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Δρανδάκης (BEAT): Η Κ/Ξ Daimler – BMW, καλύτερη βάση για τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας.

ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα