Νίκος
Καραγιάννης

Η πρώτη ανασκόπηση της χρονιάς είναι γεγονός και κατευθείαν είχαμε σημαντικές ειδήσεις, σημαντικές εξελίξεις. Σε ένα περιβάλλον που πολιτικά μας βάζει σε ένα έτος εκλογών το τοπίο γίνεται έντονο και πολύ ενδιαφέρον. Για να δούμε όμως πιο αναλυτικά:

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Μετά από 10ήμερη ψηφοφορία, έργο της χρονιάς αναδείχθηκε η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ήπειρο. Πρόκειται για ένα σημαντικό εκσυγχρονιστικό έργο για όλη την Περιφέρεια και θα βραβευθεί στο επερχόμενο 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Μυτιληναίος: Υπογράφηκε η σύμβαση για τα έργα στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο ύψους 109εκατ.ευρώ. Η συνολική διάρκεια των έργων είναι 2+4 χρόνια και αναμένεται να αλλάξει όλη την περιοχή.

Προς το Ελεγκτικό βαδίζει η σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας ενώ μικρή παράταση για τις 5 Φεβρουαρίου έχουμε για τον κυρίως διαγωνισμό.

Εντυπωσιακό ρεκόρ όλων των εποχών για το Ελ.Βενιζέλος με 24,1εκατ.επιβάτες το 2018. Το νέο ρεκόρ δείχνει τη δυναμική του αεροδρομίου της Αθήνας που φέτος αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδια για την μεγάλη επέκταση του.

Τρένο: Στην κυκλοφορία το τμήμα Λιανοκλάδι-Αγγείες και η μεγάλη Σήραγγα Όθρυος μήκους 6,4χλμ. Συνολικά 31χλμ δόθηκαν στην κυκλοφορία αφήνοντας μόνο ένα μικρό τμήμα 21χλμ το οποίο αναμένεται να δοθεί στις 24 Ιανουαρίου.

H Goldair ετοιμάζεται να δρομολογήσει επιβατικό τρένο στην γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Αυτή την εποχή κατέθεσε αίτημα για να αποκτήσει τη σχετική άδεια. Για αρχή θα έρθει ένα τρένο από τους Αυστριακούς Σιδηρόδρομους πιθανότατα RailJet. Θα είναι η πρώτη φορά στα σιδηροδρομικά χρονικά της χώρας που μία δεύτερη εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στις επιβατικές μεταφορές.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Σε δημοπράτηση με 15,4εκατ.ευρώ η εργολαβία-σκούπα για την Περιφερειακή Κατερίνης. Υπεγράφη και ξεκινά το οδικό έργο Αρμένοι-Παλέ και το οδικό έργο Δέλτα-Παλαμά στην Καρδίτσα. Στο ΕΣΠΑ με 5,5 εκατ. ευρώ η Β’ Φάση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη. Επανεκκίνηση για την Υποθαλάσσια Λευκάδας μετά από 4 χρόνια με την πρόσληψη εμπειρογνώμονα. Δυσαρέσκεια της Περιφέρειας Ηπείρου για το μπλοκάρισμα του έργου της Οδού Νιάρχου. Ξεκινούν οι διαδικασίες υλοποίησης για Μαρίνα στη Νέα Μάκρη μέσω ΣΔΙΤ.

Αύξηση των επισκεπτών κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2018. Με μεγάλη επιτυχία η πρώτη φάση του Market Test για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης. ΕΡΓΟΣΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για τα αντιπλημμυρικά στη γέφυρα Σπερχειού. Προς δημοπράτηση το έργο βελτίωσης του άξονα Πύργος-Καλό Νερό με 20εκατ.ευρώ. Με 6 συμμετοχές ο διαγωνισμός για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου. Η ΣΑΛΦΩ στις 200 μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές εταιρείες Συμβούλων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων. Ξεχωρίζει το Academia από τις νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις της Αθήνας. Ρεκόρ επιβατικής κίνησης με 30εκατ.επιβάτες στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια το 2018. Υπογραφή σύμβασης για έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου Χίου. Στο 9,5% του ΑΕΠ η συμβολή του κλάδου των Logistics στην Ελληνική Οικονομία.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η GEFCO και η BERGE δημιουργούν την μεγαλύτερη εταιρεία Logistics αυτοκινήτων στην Ισπανία. Κύπρος: Νέα ερευνητική γεώτρηση στο «Οικόπεδο 10» από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum. Η Siemens εγκαινίασε τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της στο Zug της Ελβετίας.

ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας