Βαγγέλης
Θάνος

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις εισηγήσεις των δύο Διαχειριστών του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) για περιορισμούς της έγχυσης σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας στο δίκτυο.

Οι εισηγήσεις γίνονται στα  πλαίσια της εξειδίκευσης, της  ποσοτικοποίησης, της μεθοδολογίας εφαρμογής και παρακολούθησης, καθώς και της επιβολής χρεώσεων και κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, στους περιορισμούς έγχυσης. Η ρύθμιση αφορά τα έργα ΑΠΕ που θα κατασκευαστούν από το 2023 και μετά.

Στόχος των περιορισμών έγχυσης στο δίκτυο είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου δυναμικού ΑΠΕ  και ΣΗΘΥΑ και των υποδομών του συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η απορρόφηση ενέργειας από τους παραπάνω σταθμούς στον μεγαλύτερο βαθμό.

Οι περιορισμοί έγχυσης αφορούν:

– Μόνιμο περιορισμό της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων του.

– Περιορισμούς της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού για προκαθορισμένες χρονικές περιόδους εντός της κάθε ημέρας κατανομής.

– Περιορισμούς που καθορίζονται από τους Διαχειριστές με βάση την εκτιμώμενη κατάσταση λειτουργίας του τοπικού συστήματος ή δικτύου.

– Περιορισμούς που ενεργοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, σε έκτακτες καταστάσεις, μέσω αυτόματων συστημάτων προστασίας και ελέγχου, οι οποίοι μπορεί να οδηγούν ακόμη και στην αποσύνδεση του σταθμού.

Προτάσεις του ΑΔΜΗΕ

Όσον αφορά τις εισηγήσεις του ΑΔΜΗΕ σχετικά με τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς προτείνει την εφαρμογή μόνιμου περιορισμού της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού.

Ο Διαχειριστής προτείνει η μέγιστη ισχύς παραγωγής σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύς το σταθμού να φτάνει στο 72%.

Περιορισμός μέγιστης ισχύος παραγωγής Φωτοβολταϊκών Σταθμών Πηγή: ΑΔΜΗΕ

Σχετικά με τους αιολικούς σταθμούς προτείνει την εφαρμογή περιορισμού της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων του για προκαθορισμένες χρονικές περιόδους εντός της κάθε ημέρας.

Ειδικότερα προτείνεται ο περιορισμός να εφαρμόζεται στο χρονικό παράθυρο από 09:00 έως 17:00 δεδομένου ότι φαινόμενα «συμφόρησης» του τοπικού συστήματος εκτιμάται ότι θα εμφανίζονται στις ώρες αυξημένης παραγωγής των Φ/Β Σταθμών και συνεπώς οι περιορισμοί έγχυσης των Αιολικών Σταθμών εκτός αυτού του χρονικού παραθύρου δεν θεωρείται σκόπιμη.

Περιορισμός μέγιστης ισχύος παραγωγής Αιολικών Σταθμών – Πηγή: ΑΔΜΗΕ

Ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ ζητάει από την περικοπή να εξαιρεθούν οι αιολικοί σταθμοί που βρίσκονται εγκατεστημένοι ή πρόκειται να εγκατασταθούν στη Νότια Εύβοια (νοτίως του Αλιβερίου) καθώς επίσης τους Αιολικούς Σταθμούς στην Κρήτη και στα διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό Σύστημα νησιά των Κυκλάδων.

Σχετικά με τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας προτείνει η εφαρμογή περιορισμού της μέγιστης ισχύος έγχυσης του σταθμού σε σχέση με την ονομαστική ικανότητα του να γίνεται προκαθορισμένες χρονικές περιόδους εντός της κάθε ημέρας.

Ομοίως με τα αιολικά, ο Διαχειριστής από την περικοπή εξαιρεί τους σταθμούς αποθήκευσης που βρίσκονται εγκατεστημένοι ή πρόκειται να εγκατασταθούν στη Νότια Εύβοια (νοτίως του Αλιβερίου), τους Σταθμούς Αποθήκευσης στην Κρήτη και στα διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό Σύστημα νησιά των Κυκλάδων, καθώς επίσης και τους Σταθμούς
Αντλησιοταμίευσης σε όλη την επικράτεια.

Περιορισμός μέγιστης ισχύος έγχυσης σταθμών αποθήκευσης – Πηγή: ΑΔΜΗΕ

Εισηγήσεις του ΔΕΔΔΗΕ

Από τη δική του πλευρά ο διαχειριστής του δικτύου της χαμηλής τάσης, αναφέρει πως οι εισηγήσεις του ΑΔΜΗΕ για το ζήτημα έχουν βαρύνουσα σημασία και τονίζει πως οι δικές του εισηγήσεις θα μπορούσαν να ληφθούν ως συμπληρωματικές σε αυτές του ΑΔΜΗΕ.

Για την ποσοτικοποίηση των περιορισμών έγχυσης είναι αναγκαίος και κρίσιμος ο ορισμός του Σταθμού Αναφοράς (της μονάδας ΑΠΕ).

Επιπλέον, σημειώνει πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά του ΦΒ σταθμού για τον προσδιορισμό του περιορισμού της έγχυσης. Χαρακτηριστικά όπως το επίπεδο τάσης σύνδεσης του σταθμού (ΜΤ ή ΧΤ), η γεωγραφική του θέση, η τεχνολογία των ΦΒ πλαισίων, η ηλικία του εξοπλισμού και άλλα.

Ωστόσο εισηγείται  η μόνιμη περικοπή της μέγιστης ισχύος παραγωγής για κάθε φωτοβολταϊκό σταθμό που υπόκειται σε περικοπές να είναι στο ποσοστό του 27% (73% απόδοση του σταθμού).

Στις προτάσεις του ο ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρεται και στις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Για το θέμα σημειώνει πως οι περιορισμοί έγχυσης που θα τεθούν για να μην περιορίζεται η χωρητικότητα των δικτύων από τη λειτουργία των σταθμών αποθήκευσης, πρακτικά αντιστοιχούν σε απαγόρευση έγχυσης τις μεσημεριανές ώρες και σε δυνατότητα μερικής έγχυσης τις πρωινές και απογευματινές ώρες.

Μέγιστη ισχύς έγχυσης σταθμών αποθήκευσης που συνδέονται στο ίδιο δίκτυο με Φ/Β σταθμούς (ως % της εγκατεστημένης ισχύος των Φ/Β) – Πηγή ΔΕΔΔΗΕ

 

Οι περιορισμοί εξειδικεύονται και ποσοτικοποιούνται με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τις εισηγήσεις των διαχειριστών και γνωμοδότησης της ΡΑΕ.

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν τα σχόλια τους μέχρι τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV