Βαγγέλης
Θάνος

Μια δύσκολη εξίσωση φαίνεται πως αποτελεί η ενεργειακή επάρκειας της Ευρώπης καθώς τα νέα και συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα που προκύπτουν από την εμπορική σχέση προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, προκαλούν μια τεράστια ενεργειακή ανασφάλεια. Μπροστά διαφαίνεται ένας χειμώνας,  ο οποίος θα είναι ίσως ο πιο ρευστός που έχει βιώσει η ΕΕ σε ολόκληρη την ιστορία της.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ενέργειες τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και ένωσης είναι συνεχόμενες, με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος. Εμπορικές συμφωνίες για μεγαλύτερη προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, προώθηση υποδομών αποθήκευσης αερίου και χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ για γρηγορότερη μετάβαση και απεξάρτηση από τη γιγαντιαία αγορά της Ρωσίας, αποτελούν ορισμένες από τις κινήσεις της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ετοιμάζονται να μπουν στη μάχη της ηλεκτρικής παραγωγής δύο μονάδες από τις πλέον σύγχρονες στο είδος τους. Ο λόγος για την μονάδα που έχει σχεδόν ολοκληρώσει η Mytilineos στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία και η μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5.

Πρόκειται για δύο υποδομές που θα προσφέρουν στο σύστημα ασφάλεια, ευστάθεια, επάρκεια και πολύτιμες  λύσεις στη μεταβατική οδό που βαδίζει το ενεργειακό οικοδόμημα.

Η μονάδα της Mytilineos

Πρώτη στη μάχη της παραγωγής αναμένεται να τεθεί η μονάδα της Mytilineos. Σύμφωνα με ανθρώπους της εταιρείας, η μονάδα βρίσκεται ήδη σε εμπορική λειτουργία και αναμένεται στις αρχές του β’ εξαμήνου του 2022, να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία. Θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί και ως καύσιμο μετάβασης στην “πράσινη εποχή”.

Η υποδομή χαρακτηρίζεται ως τεχνολογικό επίτευγμα καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον σύγχρονες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η μονάδα έχει τη δυνατότητα να αποδίδει 826MW , καθιστώντας τη, το πιο ισχυρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Με την επένδυση αυτή, η Mytilineos γίνεται η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που συνεισφέρει στο εθνικό ενεργειακό σύστημα με μία μονάδα τελευταίας τεχνολογίας, ενόψει της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

Πτολεμαΐδα 5

Η δεύτερη μονάδα που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2022 είναι η Πτολεμαΐδα 5. Το πολυσυζητημένο έργο κατασκευάστηκε από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για λογαριασμό της ΔΕΗ και ο προϋπολογισμός του άγγιξε στο 1,5 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα πλαίσια των μέτρων που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.

Να υπενθυμίσουμε πως μονάδα θα ξεκινήσει με καύσιμο τον λιγνίτη, ενώ στην πορεία και ανάλογα τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα αποφασιστεί η μετατροπή της σε μονάδα με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποδίδει 615 MW, και πάνω του στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό οι σχεδιασμοί για την ευστάθεια του συστήματος. Αξίζει να σημειώσουμε πως λόγω της νέας τεχνολογίας, θα υπάρχει διαφορετική επεξεργασία στην πρώτη ύλη και σαν αποτέλεσμα θα ρυπαίνει αισθητά λιγότερο σε σχέση με τις αντίστοιχες του είδους της.

Μπορεί ο λιγνίτης να αποτελεί αυτή τη στιγμή την απάντηση στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών της ενέργειας και στην απειλή κατάρρευσης του συστήματος λόγω διακοπής παροχής αερίου από τη Ρωσία, ωστόσο η πολιτική απολιγνιτοποίησης της χώρας παραμένει σταθερή με ορίζοντα το 2028.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV