Newsroom

Το 2020 έκλεισε με μία σημαντική αλλά αναμενόμενη ανατροπή ως προς το ενεργειακό μείγμα καθώς ο πάλαι ποτέ πρωταθλητής-αλλά οικονομικά και περιβαλλοντικά πλέον ασύμφορος- λιγνίτης έχασε την πρωτοκαθεδρία του από το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μάλιστα η παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα, όπως αναφέρεται και στα τελευταία στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, είχε μία σημαντική άνοδο καθώς μόνο κατά το 2ο εξάμηνο του 2020 καταγράφεται ο αριθμός ρεκόρ των 4 GW. Υπολογίζεται πως κατά τη διάρκεια του έτους συνδέθηκαν συνολικά στο δίκτυο 200 ανεμογεννήτριες ισχύος 517.5 ΜW (αύξηση κατά 14.4% σε σύγκριση με το 2019), ενώ 20 επενδυτές ολοκλήρωσαν αιολικά πάρκα στην Ελλάδα με την ΤΕΝΕΡΓ και τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ να ξεχωρίζουν σημειώνοντας ποσοστό 21.5% και 17.3% αντίστοιχα.

Σε αυτό το κλίμα οι δύο μεγάλοι παίκτες των ενεργειακών -και όχι μόνο- έργων υποδέχονται το 2021 με επενδύσεις σε αιολικά πάρκα τα οποία έχουν ενταχθεί ή είναι προς ένταξη στον ειδικό πλαίσιο των Fast Track επενδύσεων (ειδικός αναπτυξιακός νόμος 3894/2010) με στόχο τη γρηγορότερη αδειοδότησή τους. Ενδιαφέρον είναι, επίσης, το γεγονός πως και τα δύο υπό εξέταση έργα αναμένεται να υλοποιηθούν στην Εύβοια.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Καρυστία Project

Το Καρυστία Project αφορά τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου με 18 ανεμογεννήτριες, το οποίο θα κατασκευαστεί από τον ενεργειακό βραχίονα του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ), και έχει πάρει ήδη τη “σφραγίδα” της στρατηγικής επένδυσης.

Η επένδυση ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ (585 εκατομμύρια ευρώ) και η συνολική ισχύς του έργου ανέρχεται στα 360 MW. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, το οποίο θα συνδεθεί μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 69 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από την Εύβοια και θα καταλήγει στην Αττική.

Το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος, δηλαδή τα 270 από τα 360 MW, προκύπτουν από το χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων που εξαγόρασε τον Μάρτιο του 2020 η ΤΕΝΕΡΓ από την RF Energy A.E. Μέσω του έργου αυτού αναμένεται πως θα μειωθούν οι ρύποι του διοξειδίου του άνθρακα κατά 1.2 τόνους σε ετήσια βάση, ενώ η ΤΕΝΕΡΓ θα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της δημιουργίας έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2.8 εντός της επόμενης δεκαετίας.

Η επένδυση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Η δεύτερη σημαντική επένδυση σε αιολικά πάρκα στην Εύβοια, η οποία κοντράρει στα ίσια αυτή της ΤΕΝΕΡΓ, είναι τα υπό ένταξη στη fast track διαδικασία αιολικά πάρκα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Βόρεια-Κεντρική και Νότια Εύβοια.

Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για τη δημιουργία αιολικών πάρκων ισχύος 436 MW με το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιδιώκει τη δημιουργία 8 αιολικών πάρκων, τα οποία και θα αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες ισχύος 4.2 MW έκαστη με τα μισά να βρίσκονται στη Βόρεια-Κεντρική Εύβοια και τα υπόλοιπα στη Νότια Εύβοια.

Οι αιολικοί σταθμοί και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα υπάγονται διοικητικά στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και οι συγκεκριμένες θέσεις στις οποίες θα χωροθετηθούν τα πάρκα είναι οι εξής:

Βόρεια-Κεντρική Εύβοια: Πυρκαγιά, Κάμπλος, Όλυμπος και Γκράβες
Νότια Εύβοια: Τσούκκα-Δεμενίτη, Πυργάρι, Ντελίβια-Μύτικιας και Χρουσή

Προς το παρόν έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για την επένδυση και επόμενο βήμα είναι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Enterprise Greece προκειμένου να ενταχθεί η πρόταση στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), όπου και θα ληφθεί η απόφαση για την ένταξη στο ειδικό πλαίσιο fast track.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μιλάμε για δύο πολύ σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, οι οποίες συνδυαστικά ανέρχονται στα 806 MW ενώ το ύψος της επένδυσης ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ακολουθώντας έτσι το στόχο που έχει τεθεί από το ΕΣΕΚ και το masterplan απολιγνιτοποίησης της παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας έως το 2030.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV