Νίκος
Καραγιάννης

Υπέρ της άποψης ότι το Mobile αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ψηφιακής οικονομίας συγκλίνουν οι εκτιμήσεις για την πορεία των δαπανών για λύσεις που σχετίζονται με την κινητικότητα. Το τρέχον έτος εκτιμάται ότι οι σχετικές δαπάνες θα υπερβούν, σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσό του $ 1,6 τρις, αυξημένες κατά 3,2% σε σχέση με το 2017.

Μάλιστα, η ανοδική πορεία -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Worldwide Semiannual Mobility Spending Guide της IDC- θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της εταιρείας, οι δαπάνες για λύσεις mobility (hardware, software και υπηρεσίες) θα υπερβούν το 2021 το $ 1,7 τρις, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%.

Οι νέες περιπτώσεις χρήσης του mobility και η υιοθέτηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις οδηγούν στην ανάπτυξη και στις τρεις πτυχές της αγοράς: συσκευές, λογισμικό και υπηρεσίες”, αναφέρει η IDC. Και προσθέτει: “καθώς οι δυνατότητες των συσκευών συνεχίζουν να εξελίσσονται, με την επαυξημένη πραγματικότητα (AR), την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και με δίκτυα 5G να είναι προ των πυλών, οι τεχνολογικές επιλογές για τους αγοραστές κινητής τεχνολογίας θα γίνουν όλο και πιο πολύπλοκες και κρίσιμες για την επιχειρηματική επιτυχία”.

Υπηρεσίες

Από την ανάλυση της IDC προκύπτει ότι οι υπηρεσίες θα είναι η μεγαλύτερη κατηγορία για τον κλάδο σε όλη την περίοδο αναφοράς έως το 2021, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% των συνολικών δαπανών για το mobile, ξεπερνώντας το $1 τρις το 2021. Το hardware θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία με πρόβλεψη για δαπάνες $675 δις το 2021.

Τα smartphones θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% όλων των δαπανών hardware, ενώ στους φορητούς υπολογιστές θα υπάρξει μέτρια αύξηση των δαπανών κατά 1,5% έως το 2021, με τα tablets να καταγράφουν, στον αντίποδα, πτώση 1,9%.
Παρά το γεγονός ότι θα είναι η μικρότερη κατηγορία για τον κλάδο, το λογισμικό, οι σχετικές δαπάνες θα καταγράψουν ισχυρή αύξηση 14,7% κατά μέσο όρο ετησίως έως το 2021.

Οι καταναλωτές, σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, θα εισφέρουν πάνω από το 70% των συνολικών δαπανών για mobile σε όλη την περίοδο αναφοράς, με το μεγαλύτερο μέρος τους – πάνω από $1 τρις ετησίως – να αφορά τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και τα smartphones. Πάντως, οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να επιβραδυνθούν σημαντικά από το 2019 και μετά.

ΗΠΑ και Κίνα

Ο τομέας που θα παρουσιάσει τις μεγαλύτερες δαπάνες για λύσεις κινητικότητας το 2018 -περίπου $45 δις – θα είναι επαγγελματικές υπηρεσίες, ακολουθούμενος από τραπεζικές εργασίες ($43 δις), τη μεταποίηση ($38 δις) και το λιανεμπόριο ($32 δις).

Από τα στοιχεία της IDC προκύπτει ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα αντιπροσωπεύουν έκαστη το 20% των συνολικών δαπανών για το mobile σε όλη τη διάρκεια των προβλέψεων έως το 2021 και θα είναι οι δύο μεγαλύτερες γεωγραφικές αγορές για τον κλάδο. Η Δυτική Ευρώπη και η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Κίνας και της Ιαπωνίας) είναι οι περιοχές που ακολουθούν, ενώ οι χώρες που θα σημειώσουν την ταχύτερη αύξηση των σχετικών δαπανών έως το 2021 θα είναι οι Φιλιππίνες, η Ινδία και το Περού.

 

Πηγή: sepe.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας