Με παιχνίδια μυστηρίου, δράσεις και διαδρομές σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας, στα καταφύγια, σε κτίρια, δομές και σε δημόσιους χώρους «ξαναμαθαίνουμε να αγαπάμε την Αθήνα, αυτήν την πόλη που είναι η μεγάλη άγνωστη» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εριφύλη Μαρωνίτη, διαχειρίστρια έργου της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και συντονίστρια του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων.
«Όσο περισσότερο μαθαίνουμε για τον τόπο που διασχίζουμε κάθε μέρα, τόσο περισσότερο μαθαίνουμε και να τον αγαπάμε» τονίζει η κ. Μαρωνίτη και κάνει λόγο για μεγάλη συμμετοχή των γυναικών που «κυριαρχούν στις δράσεις μας.
Είναι πιο κινητοποιημένες, ενώ αντίθετα στις ηλικίες άνω των 50 βλέπουμε πολλούς άντρες. Έχουν μια δίψα για γνώση και κέφι, για οτιδήποτε διαφορετικό, θέλουν να συμμετέχουν σε μια δράση συλλογική, ομαδική».
Οι διαδρομές και τα παιχνίδια που στήνονται τις περισσότερες φορές συνδέονται με ένα βιβλίο.
«Στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του βιβλίου είμαστε σε διαρκή κίνηση με βιβλία, ιστορίες, ήρωες, παιχνίδια μυστηρίου, διάδραση και συμμετοχικότητα. Θέλουμε τις ιστορίες να έρθουν να βρούνε τους πολίτες.
Αυτός είναι ο στόχος μας και υλοποιείται μέσα από τις αθηναϊκές διαδρομές όπου ένας συγγραφέας μας ξεναγεί σε περιοχές της Αθήνας που είτε έγιναν σκηνικό του βιβλίου του είτε τον έχουν εμπνεύσει για να γράψει παραπάνω από ένα βιβλίο. Για παράδειγμα έχουμε στις 2 Φεβρουαρίου μια ξενάγηση αρχιτεκτονικού χαρακτήρα σε κτίρια του 19ου και 20ου αιώνα» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μαρωνίτη.
Ειδικότερα, με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ «Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών», του Διονύση Α. Ζήβα, οι συμμετέχοντες στη διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα.
Η περιήγηση διερευνά και όψεις της τοπικής αθηναϊκής ιστορίας μέσω της αξιοποίησης πηγών, ενώ η διαχρονική παρουσίαση των κτηρίων με βιωματικά στοιχεία συμβάλλει στην κατανόηση της έννοιας «μνημείο» και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Πιο κοντά στην ιστορία στα μέσα Φεβρουαρίου έχουμε έναν περίπατο στην Αθήνα του πολέμου μέσα από τα βιβλία της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου με ξεναγό την ίδια την συγγραφέα για να μας κάνει ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, στην Αθήνα της Κατοχής».
Οι συμμετέχοντες στη διαδρομή έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν μαζί με τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου στην περιοχή των Εξαρχείων όπου γεννήθηκε και έζησε τα χρόνια της Κατοχής. Ξεκινώντας από την οδό Ακαδημίας και ανηφορίζοντας ως τον λόφο του Στρέφη, θα σταθούν σε ιστορικά σημεία της διαδρομής.
«Τέλος, δεν ξεχνάμε και το μυστήριο που υπάρχει στα αστυνομικά βιβλία. Στο Σεράφειο στις 15 Φεβρουαρίου, η όλη η ιστορία στήνεται επάνω στην άσπονδη φιλία των συγγραφέων και κριτικού λογοτεχνίας. Το “Έγκλημα στην πόλη του Σεράφειου” εξελίσσεται σε ένα διαδραστικό παιχνίδι μυστηρίου, στην νέα δομή πολιτισμού, καινοτομίας και αθλητισμού του δήμου Αθηναίων και είναι κατάλληλο για άτομα άνω των 16 ετών».
Η συμμετοχή στις ιστορικές διαδρομές και ξεναγήσεις είναι δωρεάν κι ελεύθερη για όλους.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας