Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Οι Αναπλάσεις επέστρεψαν – 3 δισ. ευρώ για 4+1 παρεμβάσεις για την Αθήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η νέα μεγάλη ανάπλαση της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη

Αν και τα κλασικά έργα υποδομής, όπως εκείνα του Μετρό, των αυτοκινητόδρομων, στο σιδηρόδρομο να είναι εκείνα που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας, όμως υπάρχουν και πολλά άλλα έργα με σημαντικό προϋπολογισμό που έρχονται να πλαισιώσουν αυτό το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχεδιασμό.

Αυτό που μπορεί να γίνει κατανοητό είναι πως επιστρέφουν οι αναπλάσεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Το θέμα των αναπλάσεων στην πρωτεύουσα είναι ένα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα. Στο παρελθόν έχουμε ζήσει πολλές εξαγγελίες για φιλόδοξα έργα που τελικά έμεινα στα συρτάρια και δεν προχώρησα.

Στην τρέχουσα περίοδο έχουν εξαγγελθεί μεγάλες αστικές παρεμβάσεις για 4+1 μεγάλα έργα αναπλάσεων που έχουν ως στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026. Το κόστος των 4 αναπλάσεων σε Φάληρο, Ελαιώνα-Βοτανικό, Δάφνη, Τατόι φτάνει τα 570 εκατ. ευρώ και στόχο έχει την κατά τόπους μεταμόρφωση της Αθήνας σε τόπο πιο φιλικό με περισσότερο πράσινο και χώρο για τους πολίτες.

Ήδη σε φάση υλοποίησης έχει περάσει η μεγάλη παρέμβαση στο χώρο του Ελληνικού που στην Α`φάση της περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, εκτιμάται πάνω από 3 δισ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά για αυτές τις παρεμβάσεις σε βάθος πέντε ετών και είναι όλες φιλόδοξες.

Ανάπλαση Φαλήρου

Σήμερα εν ενεργεία μεγάλο έργο ανάπλασης είναι η μεταμόρφωση του Φαληρικού Όρμου. Είναι μία παρέμβαση που ο σχεδιασμός μας πάει πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και η εκκίνηση της υλοποίησης ξεκίνησε το 2017. Σήμερα είναι σε ολοκλήρωση το έργο Α`φάσης ύψουσ 150 εκατ. ευρώ, που αφορά τα έργα υποδομής. Η ολοκλήρωση του έργου, πέρασε στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά ένα ποσό περίπου 100 εκατ. ευρώ που εξασφαλίζει την ολοκλήρωση μίας μεγάλης ανάπλασης στην νότια είσοδο της πόλης του Πειραιά ενώ διαμορφώνει και ένα επίνειο για την Αθήνα μέσω της Λεωφόρου Συγγρού.

Στο Φαληρικό Όρμο θα δημιουργηθεί ένα παράκτιο πάρκο 240 στρεμμάτων, νέοι υπόγειοι χώροι στάθμευσης, εμπορικές χρήσεις με αποτέλεσμα ένας χώρος που είχε εν πολλοίς εγκαταληφθεί να γίνει σε συνδυασμό με το σε λειτουργία Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ένας πνεύμονας πρασίνου, άθλησης και αναψυχής. Τα έργα θα εκτελεστούν από την Περιφέρεια Αττικής.

Η Διπλή Ανάπλαση

Μία δεύτερη μεγάλη παρέμβαση είναι η Διπλή Ανάπλαση. Η δράση προερχόμενη από τα μετα-ολυμπιακά χρόνια, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια από το περασμένο Φθινόπωρο. Αφορά την κατεδάφιση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και την μετατροπή του χώρου σε πράσινη όασα, τη δημιουργία νέου γηπέδου και την ανάπλαση του Ελαιώνα με τη δημιουργία υποδομών.

Μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί οι δράσεις αναπλάσεων και δημιουργίας υποδομών ύψους περίπου 175 εκατ. ευρώ. Το γήπεδο θα κατασκευαστεί επίσης αλλά από άλλο κανάλι χρηματοδότησης. Τα έργα υποδομής θα εκτελεστούν από το υπουργείο Υποδομών.

Η ανάπλαση της ΠΥΡΚΑΛ

Μία τρίτη μεγάλη ανάπλαση αφορά την προχθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το κυβερνητικό πάρκο στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη με παράλληλη ανάπλαση του χώρου και τη δημιουργία ενός πάρκου.

Πιο συγκεκριμένα η παρέμβαση σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης θα απελευθερώσει κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες, δημιουργώντας ένα πάρκο 80 στρεμμάτων κάτι που αποτελούσε εδώ και δεκαετίες αίτημα των κατοίκων. Επίσης θα φιλοξενήσει τις υπηρεσίες εννέα υπουργείων και άλλων οργανισμών. Η επένδυση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανάπλαση στο Τατόι

Η τέταρτη ανάπλαση αφορά την περιοχή των Βασιλικών κτημάτων στο Τατόι. Πρόκειται για μία παρέμβαση που στόχο έχει την ανακαίνιση των 42 ιστορικών κτιρίων και των υποδομών του κτήματος και ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο δάσος του Τατοΐου. Η παρέμβαση θα γίνει από το υπουργείο Πολιτισμού.

Τελικό αποτέλεσμα θα είναι η απόδοση του ανακαινισμένου κτήματος στους κατοίκους του λεκανοπεδίου για επαφή με τη φύση και ψυχαγωγία και η δημιουργία ενός νέου πόλου έλξης για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Αττική. Το κόστος αυτής της δράσης εκτιμάται σε 45 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήδη το πρώτο έργο για την ανάπλαση του θερινού ανακτόρου είναι τροχιά δημοπράτησης με 14 εκατ. ευρώ και έπεται και συνέχεια. Τα έργα στόχο έχουν την μετατροπή του κτιριακού συγκροτήματος σε μουσείο και την ανάδειξη του ως σημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Το Ελληνικό

Τέλος η πέμπτη και μεγαλύτερη ανάπλασης αφορά το Ελληνικό. Η μεγάλη επένδυση της Lamda Development συνδυάζεται με τη μεγαλύτερη ανάπλαση αστικού χώρου στη χώρα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Η πρώτη φάση των έργων εκτιμάται  έχει ήδη ξεκινήσει 2021 και θα διαρκέσει 5 χρόνια.

Εκτός από τις μεγάλες οικιστικές επενδύσεις στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, του Αλίμου και επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, θα αναπτυχθεί μεγάλο μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου, που στην πλήρη του μορφή θα αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στην Αθήνα. Το υψος των επενδύσεων μέχρι το 2026 θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η επένδυση του 1 δισ. ευρώ για το καζίνο.

Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα