Newsroom

Επτά είναι οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης, ανάδειξης των αναδόχων ή δημοπρατούνται στην Κεντρική Ελλάδα.

Οι σημαντικότερες από αυτές είναι της Θήβας και των Τρικάλων με την πρώτη να βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της και τη δεύτερη να πρέπει να ξεπεράσει κάποια εμπόδια αλλά και να κρύβει “εκπλήξεις” σχετικά με την ανάδειξη του μειοδότη.

Επιπλέον άλλες 5 μονάδες ετοιμάζονται για δημοπράτηση εντός του 2021 ή και του 2022, συμβάλλοντας έτσι στους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Να υπενθυμίσουμε πως το Σχέδιο ανακοινώθηκε στα τέλη του καλοκαιριού του 2020 και έχει θέσει ως στόχο τη δημοπράτηση 17 μονάδων απορριμμάτων έως το 2021.

Εάν λάβουμε υπ’ οψιν τη ρήτρα ν+3 από τη λήξη της προγραμματικής περιόδου για να μη χαθεί η χρηματοδότηση των έργων, τότε είναι λογικό να να επιταχυνθούν καθώς πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 20233.

Η μονάδα απορριμμάτων στη Θήβα

Το μεγαλύτερο εν εξελίξει έργο αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η μονάδα στη Θήβα. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται στα τελικά στάδια κατασκευής του με ανάδοχο της σύμπραξη ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT.

To έργο είναι έτοιμο κατά το μεγαλύτερο μέρος του, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία έως το φθινόπωρο του 2021 αυξάνοντας τις εν λειτουργία μονάδες απορριμμάτων στην Ελλάδα σε 6, εάν υπολογίσουμε αυτές της Κοζάνης, των Ιωαννίνων, των Σερρών, των Χανίων και της Ηλείας.

Η μονάδα αυτή θα εξυπηρετεί τους Δήμους Θηβαίων Αλιάρτων και Τανάγρας και εκτιμάται πως θα επεξεργάζεται ανά έτος 35.000 τόνους στερεών αποβλήτων.

Οι νέες ΜΕΑ σε Χαλκίδα, Λαμία, Φωκίδα

Ωστόσο, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  δρομολογεί την κατασκευή 3 ακόμα μονάδων, οι οποίες θα βρίσκονται στη Χαλκίδα, τη Λαμία και τη Φωκίδα αντίστοιχα και εκτιμάται πως θα επεξεργάζονται συνολικά 135.700 τόνους απορριμμάτων σε ετήσια βάση.

Σχετικά με τη μονάδα απορριμμάτων στη Χαλκίδα η Περιφέρεια έχει ήδη υποβάλλει το φάκελο για τη χρηματοδότησή της από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»(ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 49,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η μονάδα θα εξυπηρετεί τους Δήμους της Κεντρικής και της Νότιας Εύβοιας και εκτιμάται πως θα επεξεργάζεται ανά έτος 47.600 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων από την Κ. Και Ν. Εύβοια, 11.900 τόνους προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα των Δήμων της Κεντρικής Εύβοιας και 8.200 τόνους λυματολάσπης από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της Εύβοια.

Η Περιφέρεια έχει υποβάλλει πρόταση και για τη δεύτερη μονάδα απορριμμάτων, δηλαδή αυτή της Λαμίας, στο ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ με την επιδιωκόμενη χρηματοδότηση να ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Η μονάδα θα εξυπηρετεί 7 Δήμους (Λαμιέων, Μακρακώμης, Στυλίδας, Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου, Αμφίκλειας–Ελάτειας, Αγράφων και Καρπενησίου) και εκτιμάται πως θα επεξεργάζεται 53.500 τόνους απορριμμάτων ανά έτος.

Αυτοί θα αποτελούνται από 39.500 τόνους σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων, 14.000 τόνους προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων. Επίσης, η μονάδα θα δέχεται και επιπλέον 7000 τόνους ιλύος/έτος που θα προέρχονται από τους Δήμους που θα εξυπηρετεί η ΜΕΑ.

Η τελευταία ΜΕΑ που θα δημοπρατηθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι αυτή στη Φωκίδα. Επί τοις πράγμασι πρόκειται για την αναβάθμιση της μονάδας κομποστοποίησης με στόχο να γίνει μία ολοκληρωμένη μονάδα που θα επεξεργάζεται 14.500 τόνους απορριμμάτων σε ετήσια βάση.

Εφόσον η χρηματοδότησή τους εγκριθεί χωρίς παρατηρήσεις ή εάν δε χρειαστεί η εκ νέου υποβολή των φακέλων, τότε είναι πιθανή η προκήρυξη των διαγωνισμών έως και τα τέλη του 2021,.

Η μονάδα στα Τρίκαλα

Το πιο σημαντικό-και με μεγάλες εκπλήξεις όσον αφορά στην ανάδειξη του μειοδότη- έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι η ΜΕΑ Τρικάλων, η οποία είναι δημόσιο έργο με εκτιμώμενο κόστος τα 40,7 εκατομμύρια ευρώ και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Πρόκειται για ένα έργο που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 5 σχημάτων με βετεράνους του κλάδου ( ΤΕΝΕΡΓ-ΑΒΕΤΕ, ΘΑΛΗΣ Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT και ΕΡΕΤΒΟ-Γκολιόπουλος).

Όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, οι τεχνικές προσφορές αξιολογήθηκαν από την αρμόδια επιτροπή με την κοινοπραξία ΕΡΕΤΒΟ-Γκολιόπουλος να προκρίνεται ως μειοδότης. Ωστόσο, ύστερα από έναν ακόμα γύρο προσφυγών στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) εκ μέρους των εταιριών, η κοινοπραξία έπαψε να είναι μειοδότης και για τη θέση της φαίνεται πως μάχονται οι Θαλής και Μεσόγειος.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια ένσταση εκ μέρους των εταιριών για την προσφυγή στην ΑΕΠΠ, με το χρονικό περιθώριο να έχει ήδη λήξει από τις 22 Ιουνίου, οι δύο εταιρείες θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στην πρότασή τους ώστε να συνεδριάσει ξανά η επιτροπή για την ανάδειξη του νέου μειοδότη.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εφόσον δεν υπάρξουν άλλοι διαξιφισμοί, τότε θα ακολουθήσει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και είναι πολύ πιθανό το έργο να έχει συμβασιοποιηθεί έως τα τέλη του 2021.

Να υπενθυμίσουμε πως μέσω της μονάδας θα επεξεργάζονται συνολικά 59.200 τόνοι απορριμμάτων ανά έτος, οι οποίοι θα προέρχονται από τους Δήμους Καρδίτσας και Τρικκαίων.

Τα έργα σε Λάρισα και Μαγνησία

Σε πορεία ένταξης στο ΕΣΠΑ βρίσκονται δύο ακόμα ΜΕΑ στη Θεσσαλία. Η πρώτη είναι αυτή της Λάρισας, για την οποία και έχει υποβληθεί φάκελος αξιώνοντας 18,4 εκατομμύρια ευρώ. Εφόσον η χρηματοδότηση εγκριθεί, τότε, όπως αναφέρουν πηγές του ypodomes.com, το έργο αναμένεται να έχει δημοπρατηθεί εντός του Α’ Εξαμήνου του 2022.

Το τρίτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που επιδιώκει να λάβει κοινοτική χρηματοδότηση είναι η ΜΕΑ Μαγνησίας, η οποία βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο συγκριτικά με αυτή της Λάρισας, καθώς χρειάζεται να υποβληθεί εκ νέου ο φάκελος του έργου. Ωστόσο, η δημοπράτηση και αυτής της μονάδας τοποθετείται εντός του 2022.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV