Εδώ και χρόνια ασχολούμαστε με τη ..σαπουνόπερα της κατασκευής και ολοκλήρωσης των 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας. Σε αυτό το διάστημα έχουμε ξοδέψει πολύ μεγάλα ποσά ευελπιστώντας ότι σύντομα θα κυκλοφορούμε σε αυτούς τους δρόμους σε άνεση, ταχύτητα και ασφάλεια.
Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι προφανώς ότι υπάρχουν μαζί με αυτούς τους δρόμους και κάποιοι άλλοι αυτοκινητόδρομοι, συνήθως φυσική συνέχεια των παραπάνω που για κάποιους λόγους, σοβαρούς ή μή δεν έχουν καταφέρει να βγουν κερδισμένοι στο παιχνίδι της χρηματοδότησης και ενώ τράβηξαν πάνω τους τα φώτα τη δημοσιότητας θα χρειαστεί να περιμένουμε (αρκετά;) μέχρι να τα δούμε να υλοποιούνται.
Σίγουρα τους έχετε ακούσει, τους έχετε διαβάσει αλλά ίσως κάποιους ή όλους τους έχετε ξεχάσει. Σήμερα το ypodomes.com ξαναβγάζει από τη “ναφθαλίνη” τους 5 ξεχασμένους αυτοκινητόδρομους και που ξέρεις, μπορεί αργά ή γρήγορα να βρεθούν και πάλι στο δρόμο μας.
1.ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΚΑΚΑΒΙΑ
Η περίπτωση αυτού του αυτοκινητόδρομου, φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο πως αντιμετωπίζουμε στρατηγικά τις επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής. Ο συγκεκριμένος δρόμος βελτιώνει και αναβαθμίζει την κεντρική οδική αρτηρία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας με χιλιάδες διελεύσεις καθημερινά. Ενώ το έργο είναι ώριμο μελετητικά, βρέθηκε εκτός ΕΣΠΑ 2014-2020 και οι πιθανότητες να το δούμε να υλοποιείται είναι περιορισμένες. ή όχι;
2.ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΘΗΒΑ-ΥΛΙΚΗ
Ο αυτοκινητόδρομος αυτός είναι η λεγόμενη Μεγάλη Παράκαμψη Αττικής. Ο στόχος ήταν να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Εθνική Οδό Αθήνα-Θήβα-Υλίκη ενώ θα μείωνε την απόσταση προς το Θριάσιο Πεδίο, το Λιμάνι του Πειραιά και την Πελοπόννησο κατά 50χλμ περίπου.
Το έργο ξεκίνησε την προσπάθεια να δημοπρατηθεί ως έργο παραχώρησης αλλά το 2015 ακυρώθηκε καθώς υπήρχε η βεβαιότητα ότι θα υπήρχαν σοβαρά αιτήματα αποζημίωσης σε τουλάχιστον 2 “ανταγωνιστικούς” αυτοκινητόδρομους. Τώρα, ξεκουράζεται ως μακέτα στα συρτάρια του Υπουργείου παρά την αναγκαιότητα κατασκευής του.
3.ΤΡΙΚΑΛΑ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ
Η αρχική του χάραξη που πέρναγε από ευαίσθητους οικοτόπους του δημιούργησε ένα σοβαρό μπλοκάρισμα για περιβαλλοντικούς λόγους. Από τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65, το 2013 ακρωτηριάστηκε και έμεινε “ορφανό”. Είναι η φυσική συνέχεια του τμήματος του Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα-Τρίκαλα.
Στη σύμβαση παραχώρησης αναφέρεται ότι εντός 5ετίας (μέχρι το 2018) θα πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση για να ξεκινήσει η υλοποίηση. Μέχρι σήμερα 2 έτη πριν τελειώσει η αντίστροφη μέτρηση, δεν έχουμε τελική χάραξη και φυσικά δεν έχουμε χρήματα. Θα τα καταφέρει να προχωρήσει; ίσως θα μπορούσε αυτή η ερώτηση να παίξει στο Στοίχημα…
4.ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ
Εδώ ότι και να πούμε είναι λίγο. Με μία αρχική χάραξη που περνούσε μέσα από το οικοσύστημα του Καϊάφα, απέσπασε το ωραιότατο κόκκινο φως από την ΕΕ. Η επόμενη πράξη του δράματος ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη. “Αποβλήθηκε” από την παραχώρηση για την Ολυμπία Οδό το 2013 και τώρα αντιμετωπίζει το μέλλον με …απορία.
Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει, αν θα γίνει και κυρίως έχοντας καλύψει τα πρώτα 2 κριτήρια, πότε θα γίνει. Η βόρεια συνέχεια (Πάτρα-Πύργος) είναι σε φάση δημοπράτησης-υλοποίησης ενώ η νότια συνέχεια Καλό Νερό-Τσακώνα είναι σε μελέτες και αναζητά χρηματοδότηση. Από τα έργα που παρουσιάζουμε είναι το φαβορί για την μακέτα της δεκαετίας….
5.ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ
Έχουμε δει τα πάντα. Να επεκτείνεται βόρεια του Υμηττού, νότια του Υμηττού, διαμέσω του Υμηττού, να φτάνει στη Ραφήνα, στη Λ.Κύμης, να κατεβαίνει και να ανεβαίνει στο Νομό Αττικής. Τελικά από όλες τις εκδοχές επέκτασης της Αττικής Οδού, αναζητούνται κεφάλαια για επέκταση μέχρι το Λαύριο και μία σήραγγα μέχρι τη Λ.Βουλιαγμένης. Τα υπόλοιπα έμειναν μακέτες που μας έκαναν να χαρούμε όταν παρουσιάστηκαν, όταν εξαγγέλθηκαν και μετά τις ξεχάσαμε. Για αυτό είπαμε να τις θυμηθούμε σήμερα….
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV