Newsroom

Μεγάλες ελληνικές αλλά και γερμανικές εταιρίες διεκδικούν μία “θέση στον ήλιο” της χώρας μας καθώς δρομολογούν έργα ΑΠΕ μεγάλης αξίας για την επόμενη πενταετία. Πιο συγκεκριμένα τουλάχιστον πέντε εταιρίες υλοποιούν ή σχεδιάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 4,9 GW και αξίας 1.7 δισεκατομμυρίων ευρώ συμβάλλοντας έτσι στη μάχη κατά της απολιγνιτοποίησης και την επίτευξη του εθνικού σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Αναλυτικότερα πρόκειται για τις MYTILINEOS, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, ABO WIND και Solar Konzept Greece.

Το χαρτοφυλάκιο 1,48 GW της Mytilineos-Τον Ιούνιο ξεκινούν τα πρώτα έργα

Όσον αφορά στην Mytilineos η εταιρία απέκτησε πρόσφατα ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,48 GW και με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 888 εκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο εξαγοράστηκε έναντι 56 εκατομμυρίων ευρώ από την EGNATIA Group, ενώ ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι έχει ήδη ενταχθεί σε καθεστώς στρατηγικής επένδυσης από το Μάιο του 2020, το οποίο και σημαίνει ταχύτερη αδειοδότηση.

Μάλιστα ήδη από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας βλέπουμε πως το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου, δηλαδή το 1,1 GW, έχει κάνει το πρώτο αδειοδοτικό του βήμα καθώς έχει λάβει τη Βεβαίωση Παραγωγού.

Η Mytilineos φαίνεται πως είναι έτοιμη να “γκαζώσει” με την κατασκευή των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τον προηγούμενο μήνα οι πρώτες μπουλντόζες αναμένεται να μπουν εντός Ιουνίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Συνολικά το πράσινο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου στη χώρα μας αποτελείται από 1480 MW σε προχωρημένα στάδια αδειοδοτήσεων, 300 MW εν λειτουργία, έτοιμα προς κατασκευή ή σε λειτουργία, καθώς και επιπλέον 100 MW για τα οποία αναμένεται η τελική επενδυτική απόφαση (FID) στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η επόμενη προς εξέταση μεγάλη εταιρία που δρομολογεί φωτοβολταϊκά πάρκα δε θα μπορούσε να είναι άλλη πέρα από την έτερη έκ των Big 5, δηλαδή την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Στις αρχές του έτους η εταιρία ανακοίνωσε όχι απλά την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά και τη στροφή σε μία καινοτόμο τεχνολογία, η οποία αφορά τα πλωτά φωτοβολταϊκά.

Αναλυτικότερα η ΤΕΝΕΡΓ δρομολογεί την κατασκευή τριών πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 265 MW με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται στα 170 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω έργα θα τοποθετηθούν στις κάτωθι περιοχές της ελληνικής επικράτειας και θα έχουν της εξής ισχύ:

120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου
103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου.
42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου

Με την προσθήκη των έργων αυτών στο επενδυτικό πλάνο της ΤΕΝΕΡΓ θα έχεις ως αποτέλεσμα την αύξηση του στόχου της για συνολική εγκατεστημένη ισχύ από τα 2,8 GW στα 3 GW.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια κάνουν στροφή 180 μοιρών στις ΑΠΕ

Σε μεγάλες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα προχωρά και η Ελληνικά Πετρέλαια μέσω της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες. Προς το παρόν η εταιρία προχωρά με την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού ισχύος 204 MW στην Κοζάνη με την επένδυση να ανέρχεται στα 130 εκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε εντός του Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους και  αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί κατά το Α’ Τρίμηνο του 2022, όπου και θα συνδεθεί στο σύστημα.

Ωστόσο, η ΕΛΠΕ δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το έργο καθώς επιδιώκει τη μετεξέλιξή της σε μία εταιρία πράσινης ενέργειας, όπως έχει γίνει γνωστό και από το πλάνο Vision 2020-2025. Υπό αυτό το πρίσμα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 1,3 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Επιπλέον, μαζί με το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης θα έχουν τεθεί σε λειτουργία 300 MW έως το 2022 και αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί άλλα 300 έως το 2025.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις εντός του φθινοπώρου για τη δρομολόγηση νέων έργων ώστε να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, ενώ η εταιρία πήρε το Φεβρουάριο το πράσινο φως της ΡΑΕ για τις αιτήσεις που είχε υποβάλλει το 2019 για τη δημιουργία τριών φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 140 MW στα Τρίκαλα.

Και η Γερμανία βλέπει “πράσινες μπίζνες” στην Ελλάδα

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι μεγάλοι εγχώριοι παίκτες που δείχνουν ενδιαφέρον για τον ελληνικό ήλιο καθώς δύο εταιρίες από τη Γερμανία επιδιώκουν να αποκτήσουν ένα ισχυρό έρεισμα στην Ελλάδα.

Η πρώτη είναι η Solar Konzept Greece και δρομολογεί συνολικά έργα συνολικής ισχύος 800 MW και αξίας τουλάχιστον μισού δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω της ανάπτυξης 20 φωτοβολταϊκών πάρκων, εκ των οποίων τα 4 θα ανέρχονται στα 100 MW έκαστο.

Η γερμανική εταιρία έχει λάβει τις απαραίτητες άδειες με τα έργα να επικεντρώνουν στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Μάλιστα τα 4 πρώτα έργα της Solar Konzept (Ντοβρά, Λιβάδια, Πάντες, Τσούκαρη) έχουν λάβει και την Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το ΥΠΕΝ.

Η δεύτερη γερμανική εταιρία είναι η ABO WIND, η οποία παρά την ονομασία της διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών 750 MW προς ανάπτυξη σε βάθος τριετίας με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνά και πάλι το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Τα έργα αυτά αναμένεται να εγκατασταθούν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Μάλιστα, η μεγαλύτερη ισχύς φωτοβολταϊκών αναμένεται στις εξής Περιφέρειες:

Ήπειρος 220 MW (14 Φωτοβολταϊκά Πάρκα)

Κεντρική Μακεδονία: 195 MW (11 Φωτοβολταϊκά Πάρκα)

Στερεά Ελλάδα: 120 MW (6 Φωτοβολταϊκά Πάρκα)

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας