Βαγγέλης
Θάνος

Το ενεργειακό σύστημα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής. Διανύουμε την  ιστορική περίοδο που κλείνει η πόρτα στα ορυκτά καύσιμα, κυρίως στον λιγνίτη και ανοίγει στην πράσινη ενέργεια.

Αυτή η μετάβαση θα στηριχθεί κυρίως στο φυσικό αέριο ούτως ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις και κενά στο σύστημα. Στη νέα εποχή θα μας οδηγήσουν χέρι-χέρι φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές.

Στην Ελλάδα θα σβήνουν σταδιακά οι μηχανές στις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής και το κενό τους θα καλυφθεί από νέες, υπερσύγχρονες μονάδες, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και με καύσιμο -κυρίως- το φυσικό αέριο.

Ήδη στη χώρα μας βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης έξι υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Κάποιες θα τις δούμε  να “ανάβουν” το επόμενο διάστημα, κάποιες είναι ακόμα σε φάση κατασκευής και κάποιες σε φάση αδειοδοτήσεων.  Ο συνολικός προϋπολογισμός των συγκεκριμένων πρότζεκτς ξεπερνάει τα 2,5 δισ.ευρώ καθώς πρόκειται για ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει ο κλάδος.

Αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία

Τα δύο εργοστάσια, στα οποία έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες και βρίσκονται μια ανάσα από τη λειτουργία και την ένταξη τους στο σύστημα είναι η μονάδα της ΔΕΗ, “Πτολεμαΐδα 5” και η μονάδα της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Το έργο της ΔΕΗ , Πτολεμαΐδα 5 , αποτελεί τη μόνη εξαίρεση σε σχέση με όλα υπόλοιπα έργα καθώς θα κάνει πρεμιέρα με λιγνίτη και οχι με φυσικό αέριο.  Ωστόσο στην πορεία τα σχέδια προβλέπουν οτι θα γίνουν μετατροπές και θα συνεχίσει τη λειτουργία της με φυσικό αέριο. Η απόδοση της Πτολεμαΐδα 5 φτάνει τα 660 MW και ο προϋπολογισμός της άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ.

Το επόμενο έργο που μετράει αντίστροφα για να ενταχθεί στο σύστημα είναι η μονάδα της Mytilineos που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Ο προϋπολογισμός του έργου έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο θα λειτουργεί με φυσικό αέριο και εχει τη δυνατότητα να αποδίδει 826 MW. Η σπουδαιότητα της υποδομής είναι τόσο μεγάλη που αναγνωρίστηκε καθολικά από τους αναγνώστες του ypodomes.com που την ανέδειξε έργο της χρονιάς για το 2021. Σύμφωνα με ανθρώπους της εταιρείας η μονάδα είναι από τις πιο σύγχρονες που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο.

Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής / Πηγή Μυτιληναίος
Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας – Πηγή: Μυτιληναίος

Σύμπραξη ΤΕΡΝΑ-Motor Oil

Λίγο πιο πίσω σε σχέση με τις δύο παραπάνω μονάδες, καθώς είναι σε φάση κατασκευής,  βρίσκεται ένα εμβληματικό έργο της κατηγορίας. Ο λόγος για τον υπερσύγχρονο αεριοστροβιλικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, εγκατεστημένης ισχύος 877 MW. Η μονάδα θα εγκατασταθεί στη Βιομηχανική Περιοχής της Κομοτηνής και προωθείται από την Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, εταιρεία που έχουν συστήσει από κοινού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 375 εκατ. ευρώ.

Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου Κομοτηνής - Πηγή: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου στην Κομοτηνή – Πηγή: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τριπλή συμμαχία

Ένα ακόμα πρότζεκτ για  μονάδα ηλεκτροπαραγωγής βρίσκεται κοντά στην έναρξη των εργασιών. Το έργο προωθούν από κοινού η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco Energy μέσω της “Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.”

Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025.

Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%.

Οι εγκαταστασεις αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 m2, στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης.

Η μεγαλύτερη μονάδα της χώρας

Τέλος, σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης βρίσκεται η μεγαλύτερη μονάδα από πλευράς απόδοσης που δρομολογείται στη χώρα, καθώς είναι ονομαστικής μικτής ισχύος 882 MW .

Το έργο προωθείται από την «Λάρισα Θερμοηλεκτρική ΜΑΕ» και προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Λάρισας, που βρίσκεται μέσα στα όριου του Δήμου Τεμπών.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που κατέθεσε η εταιρεία στη ΡΑΕ κατά τη φάση αίτησης αδειοδότησης, εκτιμούσε πως τον Δεκέμβριο του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες και η μονάδα θα ξεκινήσει τη λειτουργίας της.
Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα ανέφερε τα εξής:
• Αδειοδότηση (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης): 12 μήνες από την έκδοση της άδειας παραγωγής
• Ανάπτυξη έργου, προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, κατασκευή έργου, εξωτερικές διασυνδέσεις: 36 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης
• Δοκιμαστική λειτουργία: 3 μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και διασύνδεσης
• Έναρξη λειτουργίας: Δεκέμβριος του 2024

Εν αναμονή αποφάσεων

Τέλος, σε φάση σημαντικών αποφάσεων βρίσκεται ακόμα ένα σημαντικό έργο. Πρόκειται για τη θερμική μονάδα φυσικού αερίου της Elpedison στη Θεσσαλονίκη. Η μονάδα θα είναι ισχύος 826MW και την προωθούν από κοινού η Helleniq Energy και η Edison.

Προς το παρόν το έργο βρίσκεται ακόμα σε στάδιο σχεδίων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το επόμενο διάστημα αναμένεται από τους μετόχους η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV