Με επίκεντρο τα νότια προάστια της πρωτεύουσας και τις μεγάλες αναπλάσεις που γίνονται ή πρόκειται να γίνουν, έρχονται οι νέες οδικές σήραγγες στην Αθήνα που θα μεταμορφώσουν την εικόνα της πόλης και φιλοδοξούν να βελτιώσουν τις μετακινήσεις μας σε αυτήν.
Το Φάληρο αλλά ακόμα περισσότερο το Ελληνικό θα γίνουν τα νέα σημεία ενδιαφέροντος της πρωτεύουσας και οι κυκλοφοριακές συνθήκες θα αλλάξουν επί τω χείρω αν δεν υπάρξουν αυτές οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις.
1. Οι “σήραγγες” στο Φάληρο
Στην περιοχή του Φαλήρου, ήδη έχουμε σε εξέλιξη τη δημιουργία δύο “ψευδο-σηράγγων”. Στην Α`φάση των έργων της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, είδαμε στη θέση της ελεύθερης λεωφόρου Ποσειδώνος, να δημιουργείται μία νέα αλλά με μία σημαντική διαφορά, δυο επίγειες προς το παρόν σήραγγες δεσπόζουν στο τμήμα μεταξύ του ΣΕΦ και της συμβολής με την Λ.Συγγρού.
Σήμερα δείχνουν να μην έχουν νόημα αλλά στην ολοκληρωμένη μορφή της παρέμβασης πάνω από αυτές τις σήραγγες θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο παράκτιο πάρκο 240 στρεμμάτων. Στο σχεδιασμό του έργου, προκειμένου να επιτευχθεί μία ενοποίηση με την περιοχή του Φαλήρου και της Καλλιθέας, επιλέχθηκε να “σκεπαστούν” δύο τμήματα του αυτοκινητόδρομου.
Αυτό οδήγησε στην κατασκευή αυτών των δύο μικρών σηράγγων όπου όταν ολοκληρωθεί η παρέμβαση θα είναι κάτω από το πάρκο. Παράλληλα, κάτω από το πάρκο προβλέπεται να είναι και η δημιουργία θέσεων στάθμευσης όσων επιλέγουν τον προορισμό αυτό για να μην δημιουργείται “ασφυξία” στα γύρω στενά.
Η τελική φάση του έργου αναμένεται να δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Αττικής καθώς αναμένεται να βγει ο σχετικός διαγωνισμός. Το νέο αυτό παράκτιο πάρκο θα συνδέεται μέσω της Εσπλανάδας με το Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δημιουργώντας μαζί με το χώρο του Φλοίσβου, ένα ενιαίο χώρο αναψυχής που θα ξεκινά από το ΣΕΦ και θα καταλήγει στο Παλαιό Φάληρο.
2. Η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος και οι σήραγγες στο Ελληνικό
Μία ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι και η υπογειοποίηση που θα γίνει σε τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Εντάσσεται στα έργα Α`φάσης αξιοποίησης του Ελληνικού και προβλέπει υπογειοποιημένο το τμήμα που ξεκινά από τα σύνορα Αλίμου-Αγίου Κοσμά και θα ανυψώνεται και πάλι στο ύψος της Μαρίνας του Ελληνικού.
Το έργο αποσκοπεί στην σύνδεση της περιοχής του Αγίου Κοσμά με το παραλιακό μέτωπο καθώς εκεί προβλέπεται η δημιουργία της τουριστικής περιοχής του Ελληνικού. Η γραμμή του Τραμ θα παραμείνει ως έχει και θα συνδεθεί με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης περνώντας μέσα από την περιοχή της επένδυσης.
Το μήκος της σήραγγας θα είναι περίπου 3χλμ και θα περιλαμβάνει 3 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας, όσες είναι δηλαδή και σήμερα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο έργο λόγω μεγέθους και της γειτνίασης με τη θάλασσα. Το έργο που υλοποιείται από την Lamda Development είναι σε προχωρημένο στάδιο από την AVAX και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα θα μπορέσει να δοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη του 2025.
3. Η αστική σήραγγα Ηλιούπολης
Ακόμα μία νέα υπογειοποίηση αλλά με ένα τελείως νέο άξονα, προβλέπεται σε ένα μελλοντικό έργο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού στα πλαίσια των επεκτάσεων της Αττικής Οδού. Το συγκεκριμένο project παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα αποσυμφορήσει την διασύνδεση νοτίων-βόρειων προαστίων της πόλης μέσω της Λ.Καρέα. Τι προβλέπεται εκεί; Η επέκταση της Αττικής Οδού από το ύψος της Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω μίας νέας «αστικής σήραγγας».
Προς το παρόν το όλο σχέδιο μελετάται από την Lamda Development (με μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών). Στο στόχαστρο της μελέτης είναι η κατασκευή μίας σήραγγας μήκους λίγο παραπάνω από 3χλμ, με 3 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας, χωρίς εξόδους, που θα ξεκινά να βυθίζεται στο ύψος της Καισαριανής (εκεί που τερματίζει σήμερα η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού) και θα καταλήγει σε σύνδεση με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος των συνόρων Αγίου Δημητρίου και Ηλιούπολης.
Η διαδρομή θα απαιτεί περίπου 1-2 λεπτά όταν σήμερα πολλές φορές απαιτούνται μέχρι και 30 λεπτά σε ώρες αιχμής. Σε 10 λεπτά θα μπορεί κάποιος να φτάσει σε 10 λεπτά από Κατεχάκη μέχρι Ελληνικό, χρόνος που σήμερα μοιάζει επιστημονική φαντασία.
4. Η σήραγγα της Λεωφόρου Κύμης
Μέσα στις οδικές σήραγγες στην Αθήνα υπάρχει και μια που χωροθετείται στα βόρεια προάστια. Το έργο θα εκτελεστεί μέσα στα διοικητικά όρια των Δήμων Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου και Κηφισιάς. Περιλαμβάνει και την κατασκευή σήραγγας και την κατασκευή ανοιχτών τμημάτων. Αντικείμενο του είναι η ολοκλήρωση της Λεωφόρου Κύμης, στο τμήμα από την Αττική Οδό έως τον Α/Κ της Ε.Ο. Νο 1 (Καλυφτάκη), και αφορά στην μελέτη και κατασκευή οδικού άξονα διατομής κλειστού αυτοκινητοδρόμου, συνολικού μήκους περίπου 3,8 χλμ. Η ολοκλήρωση με την σύνδεση ΕΟ Νο1 κόμβου Καλυφτάκη αποτελεί αντικείμενο της Σύμβασης προαίρεσης.
Το συνολικό μήκος του έργου εκτιμάται σε 4,2χλμ μαζί με την προαίρεση. Προς το παρόν ο σχετικός διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον οποίον έχει επικρατήσει το σχήμα ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤOR είναι παγωμένος λόγω προσφυγής στο ΣτΕ.
Μια ακόμα σήραγγα στο σχεδιασμό
Οι νέες οδικές σήραγγες στην Αθήνα δεν εξαντλούνται μόνο σε αυτές καθώς υπάρχουν και άλλες που είναι υπό σχεδιασμό, χωρίς όμως να έχει ληφθεί κάποια απόφαση προς το παρόν. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η αυτή που αφορά την επέκταση της Αττικής Οδού στη Ραφήνα, χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ καθώς ο σχεδιασμός είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας