Newsroom

Το 2019 φτάνει στο τέλος του έχοντας δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων στην Ενέργεια που θα διαμορφώσουν τη νέα εικόνα της αγοράς και με «ανοιχτούς λογαριασμούς» για κορυφαίους εγχώριους ενεργειακούς παίκτες: τη ΔΕΠΑ, τον ΑΔΜΗΕ, το ΔΕΔΔΗΕ και τα ΕΛΠΕ.

Προσδοκία του ΤΑΙΠΕΔ για το 2020 είναι να «τρέξουν» οι περισσότερες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις αρχής γενομένης από τη ΔΕΠΑ Υποδομών, για την οποία η διαδικασία πώλησης έχει ήδη εκκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο διαγωνισμός αφορά στο 100% των μετοχών της νέας εταιρείας με πωλητές το ελληνικό Δημόσιο (65%) και τα ΕΛΠΕ (35%) και όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί είναι ισχυρό. Η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος έχει οριστεί για τις 14/2 του νέου έτους.

Το «μέτωπο» της ΔΕΠΑ βέβαια δεν τελειώνει εδώ καθώς στα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται συνέχεια με το πωλητήριο του 65% από το μερίδιο που κατέχει το Δημόσιο και από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, της δεύτερης εταιρείας που προέκυψε από τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της μέχρι πρότινος ενιαίας ΔΕΠΑ. Και σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στα της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό που ανακινήθηκε έντονα, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες του χρόνου, ήταν η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει πρόσφατα με αφορμή την παρουσίαση του νέου business plan της ΔΕΗ, την πρόθεση της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή σε ποσοστό 49%, παραχωρώντας ενισχυμένα δικαιώματα μειοψηφίας στον στρατηγικό επενδυτή.

Η ΔΕΗ παρόλα αυτά -η οποία άλλωστε σχεδιάζει μεσοπρόθεσμα μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ- παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά τους όρους πώλησης προτάσσοντας ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζεται το συμφέρον της Επιχείρησης.

Αν και έχει εκφραστεί βούληση και για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το τοπίο και οι όροι μιας τέτοιας κίνησης δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Η μόνη κίνηση που αναμένουμε σε σαφώς ορισμένο ορίζοντα -σε επίπεδο μεταβολών μετοχικής σύνθεσης- είναι στην «Αριάδνη Interconnection», την κατά 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης, για την οποία προβλέπεται διάθεση ποσοστού έως 39%.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ (με πωλητές το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings, συμφερόντων Λάτση), όλα τα ενδεχόμενα φαίνεται να παραμένουν στο τραπέζι με τη διαδικασία να μετατίθεται για μεταγενέστερο χρόνο οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα της αγοράς.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, ανάμεσα στα πιθανά σενάρια συμπεριλαμβάνεται η τμηματική πώληση των προς διάθεση μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου αλλά ακόμη και η μη πώληση των μετοχών του Δημοσίου, ανάλογα με τις επιδόσεις της ελληνικής Οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου (50,1%) είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2018, ωστόσο κρίθηκε άγονη τόσο τον περασμένο Απρίλιο (2019) όσο και κατά την επαναληπτική διαδικασία, η οποία έληξε τον Σεπτέμβριο χωρίς να κατατεθούν -και στις 2 περιπτώσεις- προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν.

Τέλος, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας που αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος και επί του παρόντος βρίσκεται υπό εκμετάλλευση από την Energean.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV