Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι 4+1 ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που «παραλαμβάνει» το 2020

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ

Το 2019 φτάνει στο τέλος του έχοντας δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων στην Ενέργεια που θα διαμορφώσουν τη νέα εικόνα της αγοράς και με «ανοιχτούς λογαριασμούς» για κορυφαίους εγχώριους ενεργειακούς παίκτες: τη ΔΕΠΑ, τον ΑΔΜΗΕ, το ΔΕΔΔΗΕ και τα ΕΛΠΕ.

Προσδοκία του ΤΑΙΠΕΔ για το 2020 είναι να «τρέξουν» οι περισσότερες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις αρχής γενομένης από τη ΔΕΠΑ Υποδομών, για την οποία η διαδικασία πώλησης έχει ήδη εκκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο διαγωνισμός αφορά στο 100% των μετοχών της νέας εταιρείας με πωλητές το ελληνικό Δημόσιο (65%) και τα ΕΛΠΕ (35%) και όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί είναι ισχυρό. Η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος έχει οριστεί για τις 14/2 του νέου έτους.

Το «μέτωπο» της ΔΕΠΑ βέβαια δεν τελειώνει εδώ καθώς στα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται συνέχεια με το πωλητήριο του 65% από το μερίδιο που κατέχει το Δημόσιο και από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, της δεύτερης εταιρείας που προέκυψε από τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της μέχρι πρότινος ενιαίας ΔΕΠΑ. Και σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στα της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό που ανακινήθηκε έντονα, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες του χρόνου, ήταν η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει πρόσφατα με αφορμή την παρουσίαση του νέου business plan της ΔΕΗ, την πρόθεση της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή σε ποσοστό 49%, παραχωρώντας ενισχυμένα δικαιώματα μειοψηφίας στον στρατηγικό επενδυτή.

Η ΔΕΗ παρόλα αυτά -η οποία άλλωστε σχεδιάζει μεσοπρόθεσμα μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ- παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά τους όρους πώλησης προτάσσοντας ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζεται το συμφέρον της Επιχείρησης.

Αν και έχει εκφραστεί βούληση και για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το τοπίο και οι όροι μιας τέτοιας κίνησης δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Η μόνη κίνηση που αναμένουμε σε σαφώς ορισμένο ορίζοντα -σε επίπεδο μεταβολών μετοχικής σύνθεσης- είναι στην «Αριάδνη Interconnection», την κατά 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης, για την οποία προβλέπεται διάθεση ποσοστού έως 39%.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ (με πωλητές το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings, συμφερόντων Λάτση), όλα τα ενδεχόμενα φαίνεται να παραμένουν στο τραπέζι με τη διαδικασία να μετατίθεται για μεταγενέστερο χρόνο οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα της αγοράς.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, ανάμεσα στα πιθανά σενάρια συμπεριλαμβάνεται η τμηματική πώληση των προς διάθεση μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου αλλά ακόμη και η μη πώληση των μετοχών του Δημοσίου, ανάλογα με τις επιδόσεις της ελληνικής Οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου (50,1%) είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2018, ωστόσο κρίθηκε άγονη τόσο τον περασμένο Απρίλιο (2019) όσο και κατά την επαναληπτική διαδικασία, η οποία έληξε τον Σεπτέμβριο χωρίς να κατατεθούν -και στις 2 περιπτώσεις- προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν.

Τέλος, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας που αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος και επί του παρόντος βρίσκεται υπό εκμετάλλευση από την Energean.

image_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Τα μέτρα του ΥΠΕΝ για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου ενέργειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λαμπτήρας στο γρασίδι

Τρεις σημαντικές ρυθμίσεις την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου ενέργειας στην παρούσα δύσκολη συγκυρία λόγω της κρίσης του κορωνοϊού προωθεί το ΥΠΕΝ. Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α 75/30.03.2020).

Ειδικότερα:

1. Διευρύνεται η  δυνατότητα των καταναλωτών να κάνουν χρήση τηλεπικοινωνιακών και διαδικτυακών εφαρμογών ή άλλων μέσων απομακρυσμένης εξυπηρέτησης για τις εξής υπηρεσίες:

α) Αποστολή και εξόφληση (εμπρόθεσμη η μη) των λογαριασμών κατανάλωσης

β) Υποβολή προσφοράς από τους προμηθευτές για την παροχή υπηρεσίας προμήθειας

γ) Σύναψη και τροποποίηση σύμβασης προμήθειας

δ) Διάθεση των εγγράφων που συνοδεύουν την σύμβαση (το υλικό μπορεί βέβαια να παρέχεται και έντυπα εφόσον ζητηθεί)

ε) Ζητήματα χρεώσεων που αφορούν τις σχετικές υπηρεσίες

Η ρύθμιση καταλαμβάνει όχι μόνο τις νέες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά και τις ισχύουσες.

Έτσι, αφενός διευκολύνονται οι καταναλωτές για τις συναλλαγές τους με τους προμηθευτές χωρίς ανάγκη φυσικής παρουσίας (με δεδομένους τους ισχύοντες περιορισμούς στην κυκλοφορία), αφετέρου βελτιώνεται η δυνατότητα των προμηθευτών να εισπράττουν τους λογαριασμούς και συνεπώς και η ρευστότητά τους.
Πρόκειται για μέτρο που ενθαρρύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών προμήθειας, λειτουργώντας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αποδοτικότητάς τους.

2. Παρατείνονται οι προθεσμίες για την αδειοδότηση, την προσκόμιση εγγυητικών επιστολών, τη διατήρηση τιμών αναφοράς και την υλοποίηση των σταθμών ΑΠΕ, προκειμένου να μετριασθούν οι δυσμενείς συνέπειες για τους επενδυτές από την παρούσα συγκυρία.

Και τούτο διότι τα έκτακτα μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού είχαν ως αποτέλεσμα πολλές εταιρείες ανάπτυξης και κατασκευής σταθμών ΑΠΕ να αναστείλουν τα έργα τους για πραγματικούς λόγους (αδυναμία προμήθειας υλικών, αποχώρηση ξένων τεχνικών κ.λπ.).

Με την παράταση των προθεσμιών σε δυο «ταχύτητες» (κατά 6 μήνες για προθεσμίες που λήγουν  έως το τέλος Ιουνίου 2020 και  κατά 4 μήνες για αυτές που λήγουν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020 ), εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να καταρτίσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια σε πιο στέρεες βάσεις.

Η διαβάθμιση των παρατάσεων κρίθηκε απαραίτητη, καθώς όσο πιο κοντά είναι η προθεσμία με την παρούσα περίοδο, τόσο  μεγαλύτερη η αβεβαιότητα για την εξέλιξη των έργων.

3. Τέλος, προβλέπεται ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταφορά, εφοδιασμό και διάθεση/προμήθεια υγρών και αερίων καυσίμων, καθώς και παραγωγής, προμήθειας, διανομής, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα μπορούν να προμηθεύονται υλικά ή ανταλλακτικά που είναι απαραίτητα για την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους από επιχειρήσεις ή εμπορικά καταστήματα των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων.

Η επιχείρηση/κατάστημα που θα εξυπηρετήσει την κατ’ εξαίρεση προμήθεια θα λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο μετά από έγγραφη ειδοποίηση της εταιρείας ενέργειας, μόνο για την παράδοση των ζητούμενων προϊόντων, για όσο χρόνο και με όσο προσωπικό είναι απολύτως απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης, με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάμελλος: Η κυβέρνηση απαξιώνει τις Ενεργειακές Κοινότητες

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Οξεία κριτική άσκησε στην Κυβέρνηση ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, καταλογίζοντάς της υποβάθμιση των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Αναλυτικά:

Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής της, η Νέα Δημοκρατία, μέσω του αρμόδιου Υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, απαξιώνει και επιχειρεί να αποδομήσει πλήρως το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ).

Αρχική επιλογή της κυβέρνησης ήταν να παγώσει το απολύτως ώριμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ΕΚΟΙΝ, μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο ήταν σε φάση προκήρυξης, από τις αρχές Ιουλίου του 2019.

Σήμερα, προχωράει στο δεύτερο βήμα απαξίωσης των ΕΚΟΙΝ, στον περιορισμό δηλαδή της προτεραιότητας στους όρους σύνδεσής τους με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, μέσω της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/28857/1083 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Β’ 940/20.3.2020) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Οι επιλογές αυτές οδηγούν ουσιαστικά στο «ξήλωμα» του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, επειδή, όπως είχε παραδεχτεί ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας κατά την ψήφιση του νόμου,  ο θεσμός αυτός μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών σχημάτων.

Η ΝΔ χρησιμοποιεί τον κίνδυνο δημιουργίας «εικονικών» ΕΚΟΙΝ από ιδιώτες και τις πιέσεις που δημιουργούνται στον για ηλεκτρικό χώρο, ως πρόσχημα για τον περιορισμό της προτεραιότητας των ΕΚΟΙΝ.

Όμως το ΥΠΕΝ δεν έχει παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία, ούτε μάς έχει ενημερώσει για την πραγματική έκταση του εν λόγω φαινομένου. Φαίνεται ότι τελικά, το επιχείρημα αυτό αποτελεί απλά ένα προπέτασμα για τον κύριο Χατζηδάκη με στόχο να ακυρώσει την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που προωθούσε και στήριζε την αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας από τους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η θωράκιση του θεσμού των ΕΚΟΙΝ από  επιτήδειους, θα πρέπει να γίνει μετά από διάλογο και με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους (πχ. έλεγχο μετοχικής σύνθεσης, αποδεικτικά κατοχής γης ως προαπαιτούμενα για την προτεραιότητα σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ). Το ΥΠΕΝ όμως δεν αναλαμβάνει μια τέτοια ουσιαστική και αναγκαία πρωτοβουλία.

Σε μια εποχή όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναπτύσσονται με αλματώδεις ρυθμούς και συνιστούν επενδυτική ευκαιρία για πολλούς μικρούς και μικρομεσαίους επενδυτές, η πολιτεία θα έπρεπε να προκρίνει τη θωράκιση του νόμου των ΕΚΟΙΝ και όχι τη σταδιακή του απαξίωση.

Είναι όμως προφανές ότι η ΝΔ είναι πάντα ιδεοληπτική υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κάτι που αποτελεί πυρήνα της πολιτικής της και, συνεπώς, δεν επιθυμεί να στηρίξει εναλλακτικά, συνεταιριστικά σχήματα που επιτρέπουν τη συμμετοχή της κοινωνίας στην παραγωγή προϊόντας και υπεραξίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη που έλαβε τη θεσμική πρωτοβουλία-τομή των ΕΚΟΙΝ, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας ώστε, να μεταβούμε με την κοινωνία και τους πολίτες ενεργά παρόντες στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας στην καθαρή ενέργεια. Η ΝΔ οφείλει να αποδείξει ότι στηρίζει αυτήν την πολιτική, προχωρώντας στο πρώτο βήμα προκήρυξης του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης των ΕΚΟΙΝ από το ΕΣΠΑ.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Σύμβαση μεταξύ Ελληνικά Καλώδια και Scottish & Southern Electricity Network για καλώδια Μέσης Τάσης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργοστάσιο Ελληνικά Καλώδια

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η Scottish & Southern Electricity Network («SSEN»), εταιρεία μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Σκωτία, επέλεξε την Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables) για την προμήθεια υποβρυχίων καλωδίων μέσης τάσης τα οποία θα αντικαταστήσουν ήδη υπάρχοντα που διασυνδέουν νησιωτικές κοινότητες της Σκωτίας.

Η SSEN κατέχει και διαχειρίζεται το υποθαλάσσιο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας 11 kV και 33 kV της Βόρειας Σκωτίας, συνολικού μήκους 440 χλμ. Οι έλεγχοι ρουτίνας που διενήργησε η εταιρεία υπέδειξαν ότι ένα ποσοστό των καλωδίων αυτών πρέπει να αντικατασταθεί μέχρι το 2023 λόγω παλαιότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Hellenic Cables θα προμηθεύσει περίπου 90 χλμ. υποβρύχιων καλωδίων 11 kV και 33 kV με ενσωματωμένες οπτικές ίνες καθώς και τα σχετικά παρελκόμενα όπως συνδέσμους μετάβασης για τη σύνδεση των ηλεκτρικών πόλων και των οπτικών ινών των υποβρυχίων καλωδίων με τα αντίστοιχα χερσαία καλώδια του δικτύου καθώς και επισκευαστικούς συνδέσμους.

Τα καλώδια θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Hellenic Cables, στην Κόρινθο κατά το δεύτερο ήμισυ του 2020.  Με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεις και την εφαρμογή  βέλτιστων εργασιακών πρακτικών, το εργοστάσιο αυτό μπορεί να κατασκευάσει από τα μεγαλύτερα συνεχόμενα μήκη υποβρυχίων καλωδίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά με την Scottish & Southern Electricity Networks

Η εταιρεία Scottish & Southern Electricity Networks (SSEN) αποτελεί το εμπορικό όνομα των εταιρειών Scottish and Southern Energy Power Distribution Limited, Scottish Hydro Electric Transmission PLC, Scottish Hydro Electric Power Distribution PLC (SHEPD) και Southern Electric Power Distribution PLC και που είναι μέρος του ομίλου εταιρειών της SSE PLC.  Πρόκειται για μία από τις δύο εταιρείες ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία που παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα η SSEN διαχειρίζεται δύο δίκτυα διανομής και ένα δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία διαχειρίζεται δύο από τις δεκατέσσερις άδειες διανομής στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού της εταιρείας μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια σε πάνω από 3,7 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις στα βόρεια της Κεντρικής Ζώνης της Σκωτίας,, καθώς και στην Κεντρική Βόρεια Αγγλία (www.ssen.co.uk).

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα