Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι 4+1 ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που «παραλαμβάνει» το 2020

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ

Το 2019 φτάνει στο τέλος του έχοντας δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων στην Ενέργεια που θα διαμορφώσουν τη νέα εικόνα της αγοράς και με «ανοιχτούς λογαριασμούς» για κορυφαίους εγχώριους ενεργειακούς παίκτες: τη ΔΕΠΑ, τον ΑΔΜΗΕ, το ΔΕΔΔΗΕ και τα ΕΛΠΕ.

Προσδοκία του ΤΑΙΠΕΔ για το 2020 είναι να «τρέξουν» οι περισσότερες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις αρχής γενομένης από τη ΔΕΠΑ Υποδομών, για την οποία η διαδικασία πώλησης έχει ήδη εκκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο διαγωνισμός αφορά στο 100% των μετοχών της νέας εταιρείας με πωλητές το ελληνικό Δημόσιο (65%) και τα ΕΛΠΕ (35%) και όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί είναι ισχυρό. Η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος έχει οριστεί για τις 14/2 του νέου έτους.

Το «μέτωπο» της ΔΕΠΑ βέβαια δεν τελειώνει εδώ καθώς στα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται συνέχεια με το πωλητήριο του 65% από το μερίδιο που κατέχει το Δημόσιο και από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, της δεύτερης εταιρείας που προέκυψε από τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της μέχρι πρότινος ενιαίας ΔΕΠΑ. Και σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στα της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό που ανακινήθηκε έντονα, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες του χρόνου, ήταν η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει πρόσφατα με αφορμή την παρουσίαση του νέου business plan της ΔΕΗ, την πρόθεση της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή σε ποσοστό 49%, παραχωρώντας ενισχυμένα δικαιώματα μειοψηφίας στον στρατηγικό επενδυτή.

Η ΔΕΗ παρόλα αυτά -η οποία άλλωστε σχεδιάζει μεσοπρόθεσμα μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ- παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά τους όρους πώλησης προτάσσοντας ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζεται το συμφέρον της Επιχείρησης.

Αν και έχει εκφραστεί βούληση και για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το τοπίο και οι όροι μιας τέτοιας κίνησης δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Η μόνη κίνηση που αναμένουμε σε σαφώς ορισμένο ορίζοντα -σε επίπεδο μεταβολών μετοχικής σύνθεσης- είναι στην «Αριάδνη Interconnection», την κατά 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης, για την οποία προβλέπεται διάθεση ποσοστού έως 39%.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ (με πωλητές το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings, συμφερόντων Λάτση), όλα τα ενδεχόμενα φαίνεται να παραμένουν στο τραπέζι με τη διαδικασία να μετατίθεται για μεταγενέστερο χρόνο οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα της αγοράς.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, ανάμεσα στα πιθανά σενάρια συμπεριλαμβάνεται η τμηματική πώληση των προς διάθεση μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου αλλά ακόμη και η μη πώληση των μετοχών του Δημοσίου, ανάλογα με τις επιδόσεις της ελληνικής Οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου (50,1%) είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2018, ωστόσο κρίθηκε άγονη τόσο τον περασμένο Απρίλιο (2019) όσο και κατά την επαναληπτική διαδικασία, η οποία έληξε τον Σεπτέμβριο χωρίς να κατατεθούν -και στις 2 περιπτώσεις- προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν.

Τέλος, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας που αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος και επί του παρόντος βρίσκεται υπό εκμετάλλευση από την Energean.

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Το Φθινόπωρο ξεκινά η κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204MW στην Κοζάνη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το mega-φωτοβολταϊκό πάρκο των 204MW στην Κοζάνη καθώς όπως ανακοίνωσε η EBRD, η ΕΛΠΕ αιτήθηκε χρηματοδότηση ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα έργο που συνολικά έχει προϋπολογιστεί σε 150 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη και θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Πρόσφατα ο χώρος εξαγοράστηκε από την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες. Το έργο θα υλοποιηθεί από την Juwi Hellas.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά η έγκριση της χρηματοδότησης από την EBRD θα συμβεί στα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου το έργο να μπορέσει να ξεκινήσει. Με την δημιουργία και λειτουργία του θα καλύπτει 75.000 νυκοκοιριά ενώ θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 187.000 τόνους ετησίως.

Μάλιστα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση το έργο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες πράσινης ανάπτυξης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ενισχύοντας σημαντικά το ανανεώσιμο δυναμικό της χώρας. Συνιστά κλειδί στα σχέδια απανθρακοποίησης της Ελλάδας, ιδιαίτερα ενόψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

ΔΕΗΑΝ: Σε δημοπράτηση νέο αιολικό πάρκο στην Τήνο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών

Σε δημοπράτηση βγήκε η δημιουργία ενός μεγάλου αιολικού πάρκου από τη ΔΕΗ Αναενώσιμες. Το έργο αφορά στη μελέτη, αδειοδότηση, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 4,5MW στη θέση Μαμάδος της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η δημοπράτηση του έργου αλλά και η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια κατασκευής του αιολικού πάρκου εκτιμήθηκε σε 21 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Το κόστος του έργου ορίστηκε σε 11,83 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 9,54 εκατ.ευρώ). Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ίδια κεφάλαια των εταιρειών.

Να θυμίσουμε πως παράλληλα η ΔΕΗΑΝ έβγαλε σε διαγωνισμό για τις 30 Σεπτεμβρίου 2 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αττική: Έργα βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας σχολείων σε Δάφνη-Υμηττό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε την απόφαση ένταξης του Δήμου Δάφνης -Υμηττού στο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σχολικών κτιρίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την  Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και αφορά
54 Δήμους.

Στη σχετική συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Α.Μπινίσκο, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος και ο  Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Το έργο βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των 2 σχολικών κτιρίων, είναι συνολικού προϋπολογισμού 790.00 ευρώ, εκ των οποίων τα 360.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής.

Ο κ. Πατούλης κατά τη συνάντηση με το Δήμαρχο, υπογράμμισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. «Με τον Δήμαρχο κ.Μπινίσκο υπάρχει μια δημιουργική και συστηματική συνεργασία που στόχο της έχει την υλοποίηση σημαντικών έργων στη Δάφνη και στον Υμηττό.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μας συμπεριλαμβάνεται και η έγκριση για την έναρξη έργων που θα συμβάλουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των σχολικών κτιρίων του Δήμου. Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και τη δημιουργική συνεργασία με τους δήμους της Αττικής συμβάλλουμε στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε τοπικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό που οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια και να αναβαθμιστούν ενεργειακά δημόσια κτίρια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Γ. Πατούλη, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα ενισχύουν την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

«Πως θα επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείωνΕιδικότερα στο Δήμο Δάφνης Υμηττού το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί  για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος και της Pilotis, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης και αναβάθμιση λεβητοστασίου, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος Net Metering) και του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Υμηττού (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος
Net Metering).

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών προβλέπεται μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 300.000 kWh/yr και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 88tn/yr. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα η ενεργειακή αναβάθμιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2021.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα