Newsroom

Σήμερα ανοίγουν και οδεύουν προς εξέταση οι τεχνικές προσφορές για ένα ακόμα έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας. Πρόκειται για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Ναύπακτο, η οποία παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, προσέλκυσε το ενδιαφέρον σημαντικών εταιριών.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω μονάδα επαναδημοπρατήθηκε και στα μέσα Φεβρουαρίου τρία σχήματα, που απαρτίζονται από βετεράνους στον κλάδο, υπέβαλλαν προσφορές. Τα σχήματα αυτά έχουν ως εξής:

ΗΛΕΚΤΩΡ
INTRAKAT-WATT
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Εφόσον ολοκληρωθεί η εξέταση των παραπάνω προσφορών, η οποία και αποτελεί την πιο χρονοβόρα διαδικασία, τότε θα ακολουθήσει και η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών. Το δεύτερο σκέλος της αξιολόγησης των προσφορών είναι το πιο σύντομο και -όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα- μπορεί ο μειοδότης να έχει αναδειχθεί εντός τριμήνου.

Το έργο και τα χαρακτηριστικά του

Αναθέτουσα αρχή για το έργο ήταν ο Δήμος Ναυπακτίας και ο προϋπολογισμός του ανερχόταν στα 28 εκατ. ευρώ (τιμή με ΦΠΑ, τιμή χωρίς ΦΠΑ 22,5 εκατ. ευρώ). Η αποσφράγιση των φακέλων αναμενόταν μεταξύ της 27ης Μαρτίου 2020 και της 3ης Απριλίου του ίδιου έτους.

Η μονάδα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ με το ποσό των 14.4 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη λειτουργίας / συντήρησης ύψους 4 041 975,00 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για την 5ετία θα χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους.

Στο αντικείμενο του έργου, όπως αυτό διαμορφώνεται, ύστερα από την αναδημοσίευση του διαγωνισμού, περιλαμβάνονται:
— κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων,
— κατασκευή έργων διαμόρφωσης και στεγανοποίησης λεκάνης υποδοχής απορριμμάτων του Χ.Υ.Τ.Υ., κύτταρο 3,
— κατασκευή έργων διαχείρισης υγρών αποβλήτων (συλλογή στραγγισμάτων του Χ.Υ.Τ.Υ. και υγρών αποβλήτων από Μ.Ε.Α.),
— κατασκευή έργων διαχείρισης ομβρίων Ο.Ε.Δ.Α.,
— κατασκευή έργων διαχείρισης βιοαερίου (συλλογή βιοαερίου του Χ.Υ.Τ.Υ., επεξεργασία – τελική διάθεση),
— κατασκευή έργων εσωτερικής οδοποιίας (πρόσβαση στη Μ.Ε.Α., στον χώρο ωρίμασης κομπόστ και ραφιναρίας, προσπέλαση στη λεκάνη του Χ.Υ.Τ.Υ. κ.λπ.),
— κατασκευή έργων υποδομής, απαραίτητων για τη λειτουργία και την περιφρούρηση της Ο.Ε.Δ.Α., έργα Η/M, περίφραξη, πύλες εισόδου, έργα αντιπυρικής προστασίας, έργα διαχείρισης ομβρίων, έργα φυτεύσεων κ.ά.),
— κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού, για την υλοποίηση προγράμματος ελέγχου περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
— η προμήθεια του κινητού εξοπλισμού, για τη λειτουργία της Ο.Ε.Δ.Α.,
— η δοκιμαστική λειτουργία των εγκαταστάσεων (Ο.Ε.Δ.Α.), διάρκειας 6 μηνών,
— η κανονική λειτουργία των εγκαταστάσεων (Ο.Ε.Δ.Α.) διάρκειας 5 ετών, με δικαίωμα προαίρεσης για τον κύριο του έργου για άλλα 5 έτη λειτουργίας. Κατά τη λειτουργία, ο ανάδοχος θα αμείβεται σε EUR/τόνο εισερχόμενου στην εγκατάσταση αποβλήτου.

Η ακύρωση και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από το Δήμο Ναυπακτίας από το προηγούμενο έτος, αλλά κόλλησε λόγω προσφυγής στο ΣτΕ.

Η προσφυγή αυτή λόγω προβλήματος που υπήρξε στο ΕΣΗΔΗΣ με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αρνητική προσφορά. Αυτό σημαίνει πως σε ένα μειοδοτικό διαγωνισμό, η προσφορά που είχε κατατεθεί ξεπερνούσε το εκτιμώμενο κόστος της αναθέτουσας αρχής. Ωστόσο, αυτό συνέβη καθώς μία πρόταση είχε τεθεί τμηματικά με αποτέλεσμα το σύστημα να βγάζει τέτοιες τιμές.

Η παραπάνω εξέλιξη φρέναρε τη δημοπράτηση με αποτέλεσμα να συμμορφωθεί η αναθέτουσα αρχή στις προσταγές του ΣτΕ, να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να τον προκηρύξει ξανά στα μέσα Δεκεμβρίου του 2020.

Εν τέλει το έργο αποκτά σήμερα έναν θετικό επίλογο, όσον αφορά τουλάχιστον το άνοιγμα των προσφορών, και είναι πολύ πιθανό να έχουμε όχι μόνο την ανάδειξη του μειοδότη αλλά και την υπογραφή της σύμβασης εντός του έτους.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV