Newsroom

Η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα με αρκετά μεγάλη δυναμικότητα σε αιολική ενέργεια άλλα και το υγρό στοιχείο καθώς περιβάλλεται από τη Μεσόγειο  με αποτέλεσμα να αποτελεί μία σημαντική επιλογή για την ανάπτυξη παραθαλάσσιων αιολικών πάρκων. Στο πλαίσιο αυτό τόσο ο δημόσιος παράγοντας όσο και οι επενδυτές στα έργα ΑΠΕ-εγχώριοι και διεθνείς- επιδιώκουν την ανάδειξη ενός πλαισίου ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη παράκτιων αιολικών πάρκων.

Το παραπάνω επιβεβαιώθηκε τόσο από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνο Σκρέκα, όσο και από τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στην ημερίδα για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και για την αποθήκευση ενέργειας που διοργάνωσε χθες η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος δήλωσε πως πραγματοποιούνται διεργασίες για την ανάδειξη ενός θεσμικού πλαισίου, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο έως τον Ιούνιο του 2021 στο οποίο σημαντικά αναμένεται να συνεισφέρει και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μάλιστα η κυρία Σδούκου τόνισε πως το ΥΠΕΝ έχει αρχίσει να ετοιμάζει το φάκελο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα από το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από φορείς και εταιρίες γεγονός και το οποίο έχει καταγραφεί και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό.

Συγκεκριμένα, η γενική γραμματέας ανέφερε τα δύο σκέλη στα οποία θα στηριχθεί η νέα αυτή στρατηγική και η οποία είναι:

  • Η ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμου πλαισίου, καθώς για επιτευχθεί η έλευση της νέας τεχνολογίας στη χώρα μας θα χρειαστεί οικονομικό, μεγάλες επενδύσεις και χρόνος.
  • “Να μη μείνουν οι άδειες στα συρτάρια”, καθώς στόχος του ΥΠΕΝ είναι η επιτάχυνση της αδειοδότησης και προς αυτό μελετούνται και case studies από άλλες χώρες στις οποίες έχουν εγκατασταθεί θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Η μεθοδολογία υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας της Γενικής Γραμματέως ήταν η αναφορά της στη μεθοδολογία με την οποία θα υλοποιηθεί το πλαίσιο, το οποίο επιδιώκεται να λειτουργήσει ως ένα νέο masterplan. Η κ. Σδούκου τόνισε πως το ΥΠΕΝ είναι υπέρ της αρχής του deregulation, αλλά κατανοεί πως θα χρειαστεί να περάσει ένα διάστημα προκειμένου να ορθοποδήσει το νέο σύστημα, ενώ πρότεινε ακόμα και τη δημιουργία ενός πλαισίου στο οποίο λόγο θα έχουν και οι επενδυτές.

Οι τρεις άξονες

Πιο συγκεκριμένα, τα κύρια σημεία της εν λόγω μεθοδολογίας θα στηρίζονται σε τρεις άξονες οι οποίοι είναι η χωροθέτηση-αδειοδότηση, η διασύνδεση με το σύστημα μεταφοράς και ο τρόπος αποζημίωσης των επενδυτών

Χωροθέτηση και αδειοδότηση

Εδώ το κράτος θα ελέγχει τις επενδύσεις καθώς επιλέγονται οι κατάλληλες περιοχές (ή τα “γήπεδα”) χωρίς ωστόσο να αφαιρείται και από τον επενδυτή το δικαίωμα να εντοπίσει μία αξιοποιήσιμη πρόταση και να υποβάλει την πρότασή του, γεγονός το οποίο υποδηλώνει την επιθυμία να βρεθεί μία χρυσή τομή μεταξύ επενδυτών και δημοσίου τομέα.

Διασύνδεση με το σύστημα μεταφοράς

Σε αυτό το σημείο νευραλγικό ρόλο θα παίξει ο ΑΔΜΗΕ καθώς έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα των νησιωτικών διασυνδέσεων και θα παρέχει τα επιμέρους κείμενα και τις συμφωνίες με στόχο τη γρήγορη διασύνδεση.

Εν ολίγοις επιδιώκεται η όποια επένδυση να μπορεί να στηριχθεί στην εμπειρία του ρυθμιστή, χωρίς ωστόσο να αφαιρείται και η δυνατότητα των επενδυτών να επιλέξουν μόνοι τους.

Αποζημίωση επενδυτών

Κλείνοντας η κ. Σδούκου στάθηκε στο γεγονός πως οι επενδύσεις στη νέα αυτή τεχνολογία θα χρειαστούν βάθος χρόνου προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη σταθερότητα. Επίσης, πρόσθεσε πως επιδιώκεται να υπάρξουν projects σύντομα, ει δυνατόν και τώρα, ενώ θα υπάρξει ενδιάμεση διαδικασία για την αποζημίωση των πρώτων επενδυτικών πλάνων, τα οποία θα “ωριμάσουν” με ειδικό διαρθρωτικό καθεστώς και όχι με διαγωνισμούς.

Εν κατακλείδι τόνισε πως έχουν κλειδώσει οι βασικές παράμετροι του νέου μηχανισμού για τα αιολικά πάρκα και εντός τριμήνου θα έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας