Μαρίνα
Ξυπνητού

Με φουλ τις μηχανές δουλεύουν προκειμένου να παραδοθούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, ώστε μαζί με τη μονάδα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και τη «Πτολεμαΐδα V» που έχουν παραδοθεί και συνεισφέρουν ήδη στο σύστημα, να ενισχύσουν στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής

Πιό έτοιμη να παραδοθεί είναι η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Κομοτηνής των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Motor Oil, η οποία θα διασυνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ΚΥΤ Νέας Σάντας, Κιλκίς, σημείο κατάληξης της δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς 400 KV με τη Βουλγαρία.

Ειδικότερα, η παράδοση του έργου αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Είναι η μεγαλύτερη σε ισχύ μονάδα της χώρας ισχύος 877MW και η επένδυσή της ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ. Η ενεργειακή της απόδοση είναι στο 64%. Θα εκπέμπει κατά 75% λιγότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με μία λιγνιτική μονάδα.

Ο υπερσύγχρονος σταθμός έχει στρατηγική σημασία δεδομένου ότι έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, οι οποίες θα δημιουργηθούν εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής. Αποτελεί δε έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης

Στις αρχές του 2023 ξεκίνησε η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 840MW με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ δυναμικά προχωρούν οι εργασίες. Η Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης αποτελεί την κοινή εταιρεία των ΔΕΗ (51%), ΔΕΠΑ Εμπορίας (29%) και Damco Energy (20%). Η επένδυση ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ και η κατασκευή και εμπορική λειτουργία της αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 24 μήνες, ενώ θα αντικαταστήσει τρεις λιγνιτικές μονάδες.

Η νέα μονάδα, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο κατασκευάζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης 181 στρεμμάτων με εγκατεστημένη ισχύ 840MW και ετήσια παραγωγή 5TWH. Ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο, ωστόσο ο νέος σταθμός παραγωγής θα έχει τη δυνατότητα για καύση υδρογόνου αλλά και μεικτή λειτουργία, κάτι που τον καθιστά συμβατό και απολύτως υποστηρικτικό με τον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τη σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός είναι διαμόρφωσης «Μονού Άξονα» (Single Shaft) και έχει σχεδιαστεί με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης 63% για μονάδες τέτοιας τεχνολογίας, που συνεπάγεται υψηλό συντελεστή εκμετάλλευσης. Ο υψηλός βαθμός απόδοσης θα δίνει τη δυνατότητα στη νέα Μονάδα – εκτός από την χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου – να έχει και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στην «καρδιά» του νέου σταθμού θα τοποθετηθούν ένας αεριοστρόβιλος General Electric ισχύος 571 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, και ένας ατμοστρόβιλος, ισχύος 269 MW, τριών βαθμίδων πίεσης, με απευθείας σύνδεση με τη γεννήτρια. Η γεννήτρια τύπου W88 της General Electric, ονομαστικής ισχύος 948 MVA, θα είναι σύγχρονη, τριών φάσεων, συνδεδεμένη σε κοινό άξονα.

Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αγίου Νικολάου Βοιωτίας από τη Mytilineos

Ήδη ενισχύει το σύστημα ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου (CCGT) της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα 826 MW.

Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και o «H-Class» αεριοστρόβιλος είναι ο πρώτος αυτής της κλάσης που εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Με θερμική απόδοση 63% χρειάζεται για τη λειτουργία της λιγότερο φυσικό αέριο από τις υπόλοιπες μονάδες του συστήματος που έχουν απόδοση κοντά στο 50%. Έτσι, ήδη αντικαθιστά παλαιότερες μονάδες φυσικού αερίου καθώς παράγει ενέργεια με λιγότερο καύσιμο.

Με την επένδυση αυτή, η Mytilineos έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που συνεισφέρει στο εθνικό ενεργειακό σύστημα με μία μονάδα τελευταίας τεχνολογίας, ενόψει της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

Πτολεμαΐδα V

Στο ενεργειακό δυναμικό της χώρας έχει προστεθεί και η «Πτολεμαΐδα V», η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της χώρας -και από τις πιο σύγχρονες διεθνώς- η οποία πέρασε και τυπικά υπό την ευθύνη της ΔΕΗ λίγο πριν την εκπνοή του 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση της δεκαετίας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία υλοποιήθηκε από την ΤΕΡΝΑ.

Η νέα μονάδα είναι εγκατεστημένη στη Βόρειο-Δυτική Ελλάδα, εντός του παλαιού, ορυχείου «Koμάνου», σε απόσταση περίπου 4χλμ από τον υφιστάμενο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και 8 χλμ από την πόλη της Πτολεμαΐδας.

Με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη, έχει δυνατότητα παραγωγής μικτής ηλεκτρικής ισχύος 660 MWel και παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση (για την Πτολεμαΐδα).

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες κρίσιμες φάσεις, συμβάλλοντας στην παραγωγή ενέργειας και στην ευστάθεια του συστήματος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας