Connect with us

Ιόνια Οδός

ΟΦΑΕ και ΚΕΔΕ υπέρ της κατασκευής της επέκτασης της Ιόνιας Οδού από Ιωάννινα μέχρι Κακαβιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακόμα δύο συμμάχους αποκτά η Ήπειρος στην προσπάθεια υλοποίησης της επέκτασης της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα μέχρι την Κακαβιά. Τόσο η Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Ελλάδας, όσο και η ΚΕΔΕ τάσσονται υπέρ της κατασκευής του τμήματος που ολοκληρώνει την Ιόνια Οδό.

Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στα Ιωάννινα ο πρόεδρος του ΟΦΑΕ Απόστολος Κενανίδης ο οποίος αποτύπωσε την δύσκολη πραγματικότητα των αυτοκινητιστών και ειδικά αυτών που κάνουν διεθνείς μεταφορές και βιώνουν πέραν των άλλων δυσκολιών και την αγωνία, καθώς μετακινούνται συνεχώς από χώρα σε χώρα και είναι εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους.

Ο ΟΦΑΕ απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέτουν την αναγκαιότητα ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού οδικού άξονα Ιόνια-Κακαβιά και την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην επιστολή αναφέρεται πως ο ρόλος των οδικών μεταφορών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς εκτιμάται ότι μέσω αυτών εκτελείται το 98% του συνόλου των εμπορευματικών μεταφορών. Επιπλέον, εκτιμάται ότι μέσω του κλάδου πραγματοποιείται το 46,3% της αξίας των εξαγωγών και το 42,9% της αξίας των εισαγωγών.

Ο πρόεδρος υπογραμμίζει την σημασία ολοκλήρωσης και του Διευρωπαϊκού άξονα της Αδριατικής Οδού με την κατασκευή του τμήματος Ιόνια – Κακαβιά. Η σημασία ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο για τον κλάδο τον οποίο εκπροσωπούμε, αλλά και για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας», υπογραμμίζει αναδεικνύνοντας την σημασία του οδικού άξονα που θα διασχίζει πέντε χώρες, γεγονός που θα προσελκύσει εμπορευματικές και επιβατικές ροές στην χώρα μας από τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, τα αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθώς και το οδικό δίκτυο της Εγνατίας και της Ιόνιας.

Υπέρ του έργου και η ΚΕΔΕ

Ουσιαστική στήριξη στο πάγιο αίτημα της Ηπείρου για την υλοποίηση του οδικού έργου Ιωάννινα – Κακαβιά, αποτελεί το ψήφισμα που ενέκρινε κατά την τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, για τον Δυτικό Οδικό Άξονα).

Το ψήφισμα έρχεται να ενισχύσει το πάγιο αίτημα των φορέων της Ηπείρου για την ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού μέχρι τα σύνορα με την Κακαβιά, που είναι τμήμα του άξονα μέσα από την χρηματοδότηση του έργου, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρεται “Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάνουν τουρισμό με το αυτοκίνητό τους και όταν ολοκληρωθεί το ελληνικό κομμάτι του οδικού δικτύου της Αδριατικής Οδού, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην τουριστική ανάπτυξη όλων των πόλεων της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο.

Η Αδριατική Οδός ή «μπλε διάδρομος» αλλά και «Πράσινη διαδρομή», όπως είναι γνωστός ο οδικός άξονας που θα ξεκινάει από την Τεργέστη και θα φτάνει μέχρι την Καλαμάτα, αποτελεί ένα έργο που φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει τις χώρες του τόξου της Αδριατικής και ένα έργο που, όποιος κοιτάξει το χάρτη, θα καταλάβει αμέσως τη σημασία που θα έχει για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για τον δυτικό άξονά της.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου κ. Χρήστο Ντακαλέτσης με αφορμή την τοποθέτηση της ΚΕΔΕ δήλωσε πως “Τώρα πλέον, με την προοπτική χρηματοδοτικής ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα. Ελπίζουμε ότι με την έγκριση της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, μια εκκρεμότητα ετών για την Ήπειρο θα κλείσει».

Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα