Νίκος
Καραγιάννης

Επιστροφή στην αρχική μελέτη έχουμε για το τμήμα Ξινό Νερό – Αμμοχώρι¨ του κάθετου οδικού άξονα Πτολεμαΐδας – Φλώρινας. Σε επίσκεψη του προέδρου της Εγνατίας Οδού Α.Ε. κ.Γιώργου Κωνσταντόπουλου, πριν λίγες ημέρες έγινε σύσκεψη με φορείς και βουλευτές της περιοχής, με αντικείμενο την επανεξέταση των προτάσεων για τις δύο εναλλακτικές χαράξεις στον οδικό άξονα ¨Ξινό Νερό-Φλώρινα¨.

Μετά από πολύωρη διαβούλευση και κατάθεση επιχειρημάτων, απορρίφθηκε ο εναλλακτικός σχεδιασμός που πρότεινε η ¨ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.¨, σε σχετική συνάντηση στις 3 Φεβρουαρίου 2020 και προέβλεπε νέα χάραξη η οποία θα ήταν παράλληλα στην παλιά χάραξη στο τμήμα Βεύη – κάτω Βεύη, προκειμένου να παρακαμφθεί η όδευση από δασοσκεπείς εκτάσεις του όρους Βέρνο, καθώς η υλοποίηση του θα προκαλούσε τεράστιες καθυστερήσεις, που θα οδηγούσαν σε αδυναμία χρηματοδότησης από το 6ο ΕΣΠΑ, ώστε να αποτελέσει έργο γέφυρα.

Ως εκ τούτου επελέγη να συνεχιστεί η εκπόνηση των υποστηρικτικών μελετών, του οδικού άξονα που διέρχεται από τις παρυφές του ορυχείου και καταλήγει στη διασταύρωση Αμμοχωρίου, μέρος των οποίων είχαν δημοπρατηθεί από την ¨ΕΓΑΝΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.¨ και πάγωσαν εξαιτίας της γνωμοδότησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, του Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στην οποία εν κατακλείδι, αναφέρονταν η απαίτηση απομάκρυνσης της χάραξης από την οριοθετημένη έκταση του ορυχείου Βεύης.

Ως γνωστόν, η άρση του εν λόγω περιορισμού επετεύχθη, μετά από πολιτική παρέμβαση, του βουλευτή Π.Ε. Φλώρινας, Γιάννη Αντωνιάδη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, κ. Ιωάννη Κιοσέ και την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, δίνοντας τη δυνατότητα διέλευσης του οδικού άξονα μέσα από το ορυχείο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV