Connect with us

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Οδικός Άξονας Άκτιο-Αμβρακία: το έργο πάγωσε, μεγάλες προσπάθειες από το Υπουργείο για την επανεκκίνηση του

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αγωνία περιμένουμε τις εξελίξεις στο μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Δυτικής Ελλάδας και της Ήπειρου

Το οδικό έργο της αναβάθμισης του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία σε αυτοκινητόδρομο είναι το μεγαλύτερο δημόσιο οδικό έργο στην Ελλάδα. Τα προβλήματα όμως άγγιξαν και αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο.

Σήμερα δεν εκτελείται  καμία εργασία σε κάποιο από τα τμήματα του έργου. Υπάρχουν  επισχέσεις εργασίας λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων από τους αναδόχους στους εργαζόμενους. Όπως μας ενημέρωσαν από το γραφείο του κου Σιμόπουλου, Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων από την αρμόδια Υπηρεσία καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανεκκίνηση του έργου.

Έτσι το επόμενο διάστημα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο για την εξέλιξη του έργου. Προς το παρόν το Υπουργείο με δύο “πυροσβεστικές ενέργειες” ενέκρινε το ποσό των 1,2 εκ.ευρώ από τις πιστώσεις του έργου απευθείας για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Από τα 48,5 χιλιόμετρα του δρόμου  έχουν ολοκληρωθεί τα χωματουργικά σε όλα τα τμήματα με εξαίρεση τα τελευταία 3 χιλιόμετρα του 4ου τμήματος, όλα τα μικρά τεχνικά,  ενώ κατασκευάζονται  τα μεγάλα τεχνικά.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο ενισχύει την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος με την οδική σύνδεση της περιοχής του Ακτίου και κατ΄ επέκταση της Λευκάδας, με το Δυτικό Άξονα Βορρά Νότου (ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ). Το έργο ξεκινά από την περιοχή του Ακτίου (υποθαλάσσια ζεύξης Ακτίου), παρακάμπτει την Βόνιτσα και την Αμφιλοχία για να καταλήξει στην υφιστάμενη Εθνική Οδό Αντίρριου – Ιωαννίνων με πρόβλεψη μελλοντικής απ΄ ευθείας σύνδεσης με την Ιόνια Οδό στον Ανισόπεδο Κόμβο Αμβρακίας.  

Πρόκειται για ένα έργο που έρχεται να δώσει νέα ώθηση σε όλους τους όμορους νομούς της ευρύτερης περιοχής εξυπηρετώντας και συνδέοντας το Αεροδρόμιο του Ακτίου με την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ, παρακάμπτει την Αμφιλοχία μειώνοντας το χρόνο πρόσβασης με την Λευκάδα και την Πρέβεζα, συμπληρώνει μαζί με το κατασκευαζόμενο τμήμα της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας Πρέβεζας τη σύνδεση του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας και το προς κατασκευή έργο βελτίωσης της Εθνικής Οδού Σύνδεσης της Λευκάδας με το Άκτιο.

Μαζί με μία ομάδα έργων που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, καθιστούν ασφαλέστερη, άνετη και ταχύτερη την πρόσβαση σε γνωστές  Τουριστικές περιοχές και Αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαιολογικός Χώρος Νικόπολης κ.λ.π.).

Το έργο έχει συνολικό μήκος 48,5 χλμ., συνολικό προϋπολογισμό 338.193.000,00 € και χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το ΕΣΠΑ και είναι ενταγμένο στα Μεγάλα Έργα.

Εκτελείται με τέσσερις (4) εργολαβίες:
1.1)    ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ Χ.Θ. 0+000 ΕΩΣ Χ.Θ. 22+400  Ανάδοχος : «ΑΕΓΕΚ Α.Ε.»
Ημερομηνία περαίωσης                    : 16-12-2013
1.2)    ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ Χ.Θ. 22+400 ΕΩΣ Χ.Θ. 26+900 Ανάδοχος : «ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε.»
Ημερομηνία περαίωσης            : 16-03-2013
1.3)    ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ Χ.Θ. 26+900 ΕΩΣ Χ.Θ. 35+000 Ανάδοχος : «ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε.»
Ημερομηνία περαίωσης              : 08-03-2014
1.4)    ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ Χ.Θ. 35+000 ΕΩΣ Χ.Θ. 48+49 Ανάδοχος   : «CONSORZIO STABILE ITALIMPRESE SOCIETA CONSORTILE A RESPONSABILITA LIMITATA»
Ημερομηνία περαίωσης              : 16-08-2013

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Στα 48,5  χιλιόμετρα της οδού περιλαμβάνονται:
9 γέφυρες
24 κάτω και άνω διαβάσεις
1 πασσαλοτοιχος
185 οχετοί διαφόρων τύπων και διατομών
η  διατομή της οδού είναι  τετράιχνη με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Πηγή:ypodomes.com


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για έργα στη Δυτική Ελλάδα πατώντας εδώ.

image_pdfimage_print

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Ξεκινάει το έργο της διπλής σύνδεσης Λευκάδας με το Άκτιο-Αμβρακία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Αμβρακίας Οδού

Στην τελική ευθεία είναι ο διαγωνισμός για το μεγάλοέργο της διπλής σύνδεσης Λευκάδας με τον άξονα Άκτιο-Αμβρακία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, το έργο παρουσιάστηκε εχθές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ολοκληρώνοντας την προσυμβατική του πορεία. Προηγουμένως, η σύμβαση είχε εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πλέον το μόνο που απομένει είναι να πέσουν οι σχετικές υπογραφές, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιουνίου.

Η εκκίνηση του έργου αυτού έχει και συμβολική σημασία. Θα είναι μία σημαδιακή στιγμή μιας και θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο της νέας δεκαετίας, το πρώτο που θα υπογράψει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αλλά και το πρώτο στην μετά-κορωνοϊού εποχή.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΚΤΩΡ που αναλαμβάνει το έργο με ποσοστό έκπτωσης που αγγίζει το 51%. Το έργο περιλαμβάνει δύο τμήματα. Το πρώτο είναι το τμήμα Άκτιο-Άγιος Νικόλαος και το δεύτερο το Βόνιτσα-Λευκάδα.  Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ουσιαστικά μιλάμε για την αναβάθμιση των 2 υφιστάμενων τμημάτων σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με 1+1 λωρίδα ανά κατεύθυνση.

Πρόκειται για το σημαντικότερο οδικό έργο για την ευρύτερη περιοχή καθώς θα αυξηθεί το επίπεδο οδικής ασφάλειας στη σύνδεση του νησιού με το Αεροδρόμιο του Ακτίου (από όπου προσγειώονται δεκάδες τουριστικές πτήσεις από όλη την Ευρώπη) αλλά και με την Ιόνια και Αμβρακία Οδό. Στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός νέου αγωγού ύδρεσης που θα λύσει επίσης το θέμα της παροχής νερού στο νησί της Λευκάδας.

Το κόστος του έργου είναι 48,1εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 39,51εκατ.ευρώ).  Η διάρκεια των έργων είναι 34 μήνες, δηλαδή λίγο λιγότερο από 3 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τα έργα εκκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, τότε θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν περίπου το ίδιο διάστημα το 2023 (και εφόσον δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις στην κατασκευή τους).

Το οδικό έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με τίτλο Πράξης «Κατασκευή – αναβάθμιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο θα εκτελεστεί στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής ΕΛΛΑΔΑΣ και αφορά στην οδική σύνδεση της Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας. Η υπόψη οδική σύνδεση προβλέπεται να πραγματοποιείται μέσω 2 νέων οδικών τμημάτων:

α) του τμήματος Βόνιτσας – Λευκάδας, μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων και

β) του τμήματος Ακτίου – Αγίου Νικολάου, μήκους περίπου πέντε (5) χιλιομέτρων.

Τα νέα οδικά τμήματα αντικαθιστούν ή βελτιώνουν ήδη υπάρχοντα τμήματα. Στο αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνεται, επίσης, η κατασκευή κάθε είδους έργων, που αφορούν στον νέο αγωγό ύδρευσης Λευκάδας, συνολικού μήκους περίπου 7,85 km, ο οποίος προβλέπεται να διέρχεται εντός της ζώνης κατάληψης τού ως άνω νέου οδικού έργου. Τα μήκη εμπλοκής του αγωγού ύδρευσης με τα νέα οδικά έργα είναι τα ακόλουθα:

i) τμήμα Άκτιο – Άγ. Νικόλαος, περίπου 2,6 km (από χ.θ. 2+200 περίπου έως χ.θ. 4+800 περίπου)·

ii) τμήμα Βόνιτσα – Λευκάδα, περίπου 5,1 km (από χ.θ. 9+800 περίπου έως χ.θ. 14+900 περίπου).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Απέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή του υπουργείου Υποδομών για το Άκτιο-Αμβρακία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Aktio-Amvrakia

Απορρίφθηκε τελικά από το ΣτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες η αίτηση αναστολής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (και με παράσταση της αρχικής μειοδότριας κοινοπραξίας του πρώτου διαγωνισμού ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ) που αφορά στον διαγωνισμό-σκούπα για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία. Εν αναμονή του σκεπτικού είναι νωρίς για να δούμε τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα του πολύπαθου έργου, όμως το σίγουρο είναι ότι μελετάται η επόμενη κίνηση σε δικαστικό επίπεδο.

Να θυμίσουμε ότι η προσφυγή του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών είχε γίνει μετά την απόφαση της ΑΕΠΠ να  απορρίψει την απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού, μετά από προσφυγή που είχε κάνει η  GD Infrastrutture  η οποία προσδοκά την ανάληψη του έργου ως δεύτερη στη σειρά μειοδοσίας.

Ένα βασικό σενάριο είναι να πάμε στην κύρια προσφυγή απο πλευράς υπουργείου, δηλαδή στην αίτηση ακύρωσης της απόφασης της ΑΕΠΠ που θα φέρει νέα μεγάλη καθυστέρηση στο διαγωνισμό. Ένα δεύτερο να αποδεχθεί την απόφαση και να ανακηρύξει την Ιταλική εταιρεία προσωρινή μειοδότρια, πράγμα που κατά πηγές θα σημάνει νέο δικαστικό κύκλο, καθώς θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να κινηθεί στο ΣτΕ η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ ή και άλλοι συμμετέχοντες.

Αυτό που φαίνεται πάντως, είναι πως δύσκολα θα δούμε σύντομα μπουλντόζες σε αυτό το έργο, το οποίο έχει ήδη 10 χρόνια κατασκευών έχοντας παραδώσει στην κυκλοφορία μόλις 15 από τα συνολικά 48,5χλμ.  Το έργο είχε ξεκινήσει το 2010, το 2018 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός-σκούπα, ενώ το 2019 παραδόθηκαν από τις παλιές εργολαβίες τα 15 χλμ που ενώνουν το Άκτιο με τη Βόνιτσα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Για υπογραφές το έργο της διπλής σύνδεσης Λευκάδας με το Άκτιο-Αμβρακία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Αμβρακίας Οδού

Για υπογραφές οδεύει το σημαντικό οδικό έργο της διπλής σύνδεσης Λευκάδας με τον άξονα Άκτιο-Αμβρακία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η σύμβαση εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και  αυτές τις ημέρες το έργο περνά από τη Βουλή και συγκεκριμένα από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να παρουσιαστεί. Στη συνέχεια θα ζητηθούν τα απαραίτητα έγγραφα και η εγγυητική καλής εκτέλεσης για να πέσουν οι σχετικές υπογραφές, ίσως και μέχρι το τέλος Μαϊου.

Η εκκίνηση του έργου αυτού έχει και συμβολική σημασία. Θα είναι μία σημαδιακή στιγμή μιας και θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο της νέας δεκαετίας, το πρώτο που θα υπογράψει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αλλά και το πρώτο στην μετά-κορωνοϊού εποχή.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΚΤΩΡ που αναλαμβάνει το έργο με ποσοστό έκπτωσης που αγγίζει το 51%. Το έργο περιλαμβάνει δύο τμήματα. Το πρώτο είναι το τμήμα Άκτιο-Άγιος Νικόλαος και το δεύτερο το Βόνιτσα-Λευκάδα.  Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ουσιαστικά μιλάμε για την αναβάθμιση των 2 υφιστάμενων τμημάτων σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με 1+1 λωρίδα ανά κατεύθυνση.

Πρόκειται για το σημαντικότερο οδικό έργο για την ευρύτερη περιοχή καθώς θα αυξηθεί το επίπεδο οδικής ασφάλειας στη σύνδεση του νησιού με το Αεροδρόμιο του Ακτίου (από όπου προσγειώονται δεκάδες τουριστικές πτήσεις από όλη την Ευρώπη) αλλά και με την Ιόνια και Αμβρακία Οδό. Στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός νέου αγωγού ύδρεσης που θα λύσει επίσης το θέμα της παροχής νερού στο νησί της Λευκάδας.

Το κόστος του έργου είναι 48,1εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 39,51εκατ.ευρώ).  Η διάρκεια των έργων είναι 34 μήνες, δηλαδή λίγο λιγότερο από 3 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τα έργα εκκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, τότε θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν περίπου το ίδιο διάστημα το 2023 (και εφόσον δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις στην κατασκευή τους).

Το οδικό έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με τίτλο Πράξης «Κατασκευή – αναβάθμιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο θα εκτελεστεί στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής ΕΛΛΑΔΑΣ και αφορά στην οδική σύνδεση της Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας. Η υπόψη οδική σύνδεση προβλέπεται να πραγματοποιείται μέσω 2 νέων οδικών τμημάτων:

α) του τμήματος Βόνιτσας – Λευκάδας, μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων και

β) του τμήματος Ακτίου – Αγίου Νικολάου, μήκους περίπου πέντε (5) χιλιομέτρων.

Τα νέα οδικά τμήματα αντικαθιστούν ή βελτιώνουν ήδη υπάρχοντα τμήματα. Στο αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνεται, επίσης, η κατασκευή κάθε είδους έργων, που αφορούν στον νέο αγωγό ύδρευσης Λευκάδας, συνολικού μήκους περίπου 7,85 km, ο οποίος προβλέπεται να διέρχεται εντός της ζώνης κατάληψης τού ως άνω νέου οδικού έργου. Τα μήκη εμπλοκής του αγωγού ύδρευσης με τα νέα οδικά έργα είναι τα ακόλουθα:

i) τμήμα Άκτιο – Άγ. Νικόλαος, περίπου 2,6 km (από χ.θ. 2+200 περίπου έως χ.θ. 4+800 περίπου)·

ii) τμήμα Βόνιτσα – Λευκάδα, περίπου 5,1 km (από χ.θ. 9+800 περίπου έως χ.θ. 14+900 περίπου).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα