Connect with us

Επικαιρότητα

Έτος δυσκολιών και δυστοκίας το 2012, 2013 το έτος αφετηρία για τις αποκρατικοποιήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

«Φτωχά» χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα των αποκρατικοποιήσεων μέχρι τώρα. Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει διασφαλισμένα έσοδα για την επόμενη 10ετία, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1,5 δισ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί. Τα περισσότερα, όμως, από τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί, προέρχονται από τις τρεις συμβάσεις παραχώρησης που έχει υπογράψει το Ταμείο με τον ΟΠΑΠ, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις ανανεώσεις συχνοτήτων που αξιοποιούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι άδειες των οποίων έληξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πολλοί είναι οι λόγοι που προκάλεσαν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η απουσία εμπειρίας και τεχνογνωσίας, οι πολιτικές «κόντρες», όπως και οι αντιδράσεις των συντεχνιών στην προσπάθεια μείωσης του κράτους, είναι μερικοί από αυτούς. Επίσης, το «βαρύ» μακρο-οικονομικό και πολιτικό κλίμα στη χώρα υπονόμευσε την παραγωγή έργου. Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ επί περίπου 5-6 μήνες δεν συνεδρίασε καθόλου στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ενώ το σενάριο του «Grexit», μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο, ναρκοθετούσε οποιαδήποτε προσπάθεια προσέλκυσης σοβαρών επενδυτών.

Ετος – αφετηρία

Παρά τις όποιες καθυστερήσεις όμως, το 2013 φαίνεται ότι θα αποτελέσει το πρώτο έτος ουσιαστικών αποκρατικοποιήσεων. Τουλάχιστον 28 αποκρατικοποιήσεις προγραμματίζεται να εκκινήσουν φέτος, με στόχο η συντριπτική τους πλειοψηφία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κοινοποιηθεί, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, επιδίωξη είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι πωλήσεις κρατικών επιχειρήσεων (ΟΠΑΠ, ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ κ.λπ.) και οι παραχωρήσεις υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ.), αποφέροντας περίπου 5 δισ.

Οι πιο κρίσιμες από αυτές, αναμφίβολα, είναι οι αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Οι συγκεκριμένες αξιοποιήσεις κρατούν το «κλειδί» για την επίτευξη όχι μόνον του στόχου των εσόδων για το 2013, αλλά πιθανώς ολόκληρου του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων. Οι προσδοκίες από τις συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις είναι υψηλές, καθώς η επιτυχής υλοποίησή τους θα μπορούσε να αποδώσει το 100% του στόχου των 2,5 δισ. που έχει τεθεί για το 2013 και περίπου το 25% του στόχου των εσόδων που έχει τεθεί για το διάστημα μέχρι το 2016. Αντίστροφα, αν μία από τις δύο αποκρατικοποιήσεις δεν ευοδωθεί, είναι σίγουρο ότι θα αποτύχουν οι στόχοι του προγράμματος -τουλάχιστον για το 2013- με ό,τι σημαίνει αυτό για τη ρήτρα του Μνημονίου σε νέα μέτρα.

Εξίσου κρίσιμες με εκείνες των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, είναι και οι αποκρατικοποιήσεις των αυτοκινητοδρόμων και του Ελληνικού. Πρόκειται για δύο κινήσεις που στοχεύουν όχι αποκλειστικά στη μείωση του χρέους της χώρας, αλλά στην ανάπτυξη, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος κεφαλαίων θα κατευθυνθεί σε νέες (greenfield) επενδύσεις. Από το 2015 εκτιμάται ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα εστιαστούν αποκλειστικά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να τα καταφέρνει καλά στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς μέχρι τώρα πρόσθεσε έσοδα περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ πολλά περισσότερα αναμένεται να έλθουν μέσα στη χρονιά από τις πωλήσεις ακινήτων του εξωτερικού, και άλλες αξιοποιήσεις τουριστικών μονάδων (Αστέρας Βουλιαγμένης, Ξενία κ.ά.), ή σημαντικών ακινήτων, όπως του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου, του Πρασονησίου στη Ρόδο κ.ά. Συνολικά 1.000 ακίνητα, προεκτιμώμενης αξίας περίπου 6-7 δισ., θα πρέπει να μεταφερθούν μέσα στο 2013 στο ΤΑΙΠΕΔ για τον σκοπό αυτό.

Σε εξέλιξη οκτώ διαγωνισμοί

Οκτώ αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, εκ των οποίων μόνον δύο αφορούν την πώληση εταιρικών περιουσιακών στοιχείων (ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ). Οι υπόλοιπες έξι αφορούν αξιοποιήσεις της δημόσιας ακίνητης περιουσίας (π.χ. Αφάντου, Ελληνικό, ακίνητα εξωτερικού, Ξενία Χαλκιδικής, Αστέρας Βουλιαγμένης και χώροι εμπορικής υποστήριξης).

Η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου θεωρητικά μέχρι τώρα ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση, καθώς οι τίτλοι ιδιοκτησίας ήταν «χαμένοι» στο Δημόσιο, οι μηχανισμοί αξιοποίησης δεν υπήρχαν, ενώ και η πορεία της αγοράς δεν ευνοούσε την αξιοποίησή της. Ωστόσο, το Ταμείο κατάφερε να διασφαλίσει μέχρι τώρα έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ -εν δυνάμει θα ανέλθουν σε 140 εκατ. ευρώ- ενώ άλλα 40 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισέλθουν με την πώληση των έξι ακινήτων στο εξωτερικό. Επίσης, η αξιοποίηση της έκτασης στην Αφάντου, του Ξενία στο Παλιούρι Αττικής και η πώληση των Χώρων Εμπορικής Εκμετάλλευσης (ΧΕΥ) μπορούν να διασφαλίσουν περαιτέρω έσοδα και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι με τις αξιοποιήσεις ακινήτων μπαίνουν νέα χρήματα στην αγορά και στην ελληνική οικονομία. Η πώληση του δικαιώματος αξιοποίησης της Κασσιόπης απέφερε 23 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ο επενδυτής που την ανέλαβε θα πρέπει να επενδύσει άλλα 75 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του ακινήτου. Επίσης, η πώληση του δικαιώματος αξιοποίησης του IBC θα φέρει πρόσθετες επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του Ολυμπιακού Μουσείου, το οποίο για έξι χρόνια παραμένει στα συρτάρια του πρώην υπουργείου Πολιτισμού. Υπάρχουν πολλά άλλα σχέδια αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας που αναμένεται σύντομα να βρουν τον δρόμο τους στην αγορά. Οι αξιοποιήσεις αυτές δεν αναμένεται να λύσουν το πρόβλημα χρέους της χώρας. Μπορούν όμως να φέρουν επενδυτές -κατά βάση ξένους- που θα κινήσουν ξανά την οικονομία της χώρας, ενώ θα δώσουν νέα πνοή στην τουριστική βιομηχανία της.

 

Πηγή: Καθημερινή

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα