Νίκος
Καραγιάννης

Η εκπόνηση νέου Γενικού Σχεδίου Μεταφορών για την Αττική με ορίζοντα το τέλος του χρόνου, αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΑΣΑ, όπως είπε πριν από μερικές ημέρες στην Εσπερίδα του ΣΕΣ για τις Αστικές Μεταφορές στην Αττική, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, κ. Νίκος Αθανασόπουλος. Δεκατρία χρόνια μετά την πιο πρόσφατη προσπάθεια, από την οποία μέτρα εφαρμόστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης, τα κριτήρια που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι η μέτρηση της ζήτησης και το κοστολογικό μοντέλο.

Μέσα στο 2018, τα μέσα του ΟΑΣΑ (οδικές και σταθερές συγκοινωνίες) κατέγραψαν 600 εκατ. επιβιβάσσεις και 140 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα.

Ως πρώτο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, πρόκειται να μετρηθεί η ζήτηση στο λεκανοπέδιο Αττικής, δεδομένου ότι μέσα στη δεκαετία της ύφεσης οι οικονοικές κι κοινωνικές αλλαγές έχουν αλλάξει τα δεδομένα στις γειτονιές της πόλης. Σημαντική παράμετρος θα είναι η ανάπτυξη του κοστολογικού μοντέλου, το οποίο και θα δείξει πόσο κοστίζει κάθε line service, δηλαδή κάθε δρομολόγιο είτε των οδικών, είτε των σταθερών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα του ουσιαστικότερου λειτουργικού ελέγχου των δύο θυγατρικών του Οργανισμού (ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ), καθορίζοντας και τις κινήσεις που θα «μαζέψουν» τα κόστη.

«Δύο είναι τα ορόσημα, κατά τη γνώμη μου, για τον ΟΑΣΑ, και συνδέονται με τα δύο ψηφιακά έργα, την τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τα οποία πρέπει να σκεφτούμε πώς θα εξελιχθούν και πώς θα τα αξιοποιήσει ο ΟΑΣΑ στα επόμενα βήματα» είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για τα δύο έργα που προβλέφθηκαν στο προηγούμενο Γενικό Σχέδιο Μεταφορών και υλοποιήθηκαν, φέρνοντας σημαντικά αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Στο πλαίσιο της εκπόνησης του Γενικού Σχεδίου Μεταφορών, αναμένεται ειδικά το ηλεκτρονικό εισιτήριο να έχει κεντρικό ρόλο, καθώς έχει ήδη βελτιώσει τα έσοδα των μέσων μεταφοράς, ενώ έχει δώσει νέες δυνατότητες τόσο στο κομμάτι της τιμολογιακής πολιτικής, όσο και στο ευρύτερο κομμάτι της εποπτείας και του σχεδιασμού συγκοινωνιακού έργου.

Η συνεργασία με την Αττικό Μετρό

Σε μια καραμπόλα που αποφεύχθηκε εγκαίρως παραλίγο να εμπλακεί η εκπόνηση του Γενικού Σχεδίου Μεταφορών. Δεν θα ήταν βεβαίως η πρώτη φορά που στη χώρα μας δύο φορείς μελετούν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Στην προκειμένη περίπτωση, η Αττικό Μετρό ξεκινώντας να ορίσει προδιαγραφές για την εκπόνηση της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό, διαπίστωσε ότι ήδη ήταν σε εξέλιξη η διακήρυξη διαγωνισμού για τη σύνταξη των προδιαγραφών του ΓΣΜ από τον ΟΑΣΑ.

Με ανταλλαγή επίσημης και ανεπίσημη αλληλογραφία, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της εσπερίδας η κυρία Άννα Αναστασάκη, προϊσταμένη τμήματος Σχεδιασμού Μεταφορών, Διεύθυνση Στρατηγικής Ανάπτυξης της Αττικό Μετρό, η εταιρεία έχει ζητήσει από τον ΟΑΣΑ συνεργασία για την παροχή στοιχείων. Επίσης, έχει ζητηθεί συντονισμός ως προς τη συλλογή στοιχείων από τα νοικοκυριά. Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο μητροπολιτικού σχεδιασμού θεσμικά υπεύθυνος είναι ο ΟΑΣΑ.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και ολοκληρωμένη συντήρηση

«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, μετά από μια δεκαετία που χαρακτηρίστηκε από υποεπένδυση στις αστικές συγκοινωνίες, αυτά τα δύο έργα αποτελούν μια πολύ καλή βάση για τη βελτίωση των υπηρεσιών του ΟΑΣΑ» ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος.

Η συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού των φορέων των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας αποτελεί επίσης προτεραιότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην υιοθέτηση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Προληπτικής Συντήρησης που ουσιαστικά θα εκτιμά την τεχνική ετοιμότητα του στόλου σε πραγματικό χρόνο και θα προγραμματίζει τη βελτιστη συντήρηση των οχημάτων.

4 στους 10 με μειωμένο ή δωρεάν εισιτήριο

Καθοριστικό στοιχείο για τα έσοδα του Οργανισμού αποτελεί η διαχείριση της κοινωνικής πολιτικής. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Αθανασόπουλος, ο ΟΑΣΑ συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, καθώς θα πρέπει να εξασφαλίζεται το δικαίωμα μετακίνησης όλων των ομάδων του πληθυσμού, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποζημειώνεται για τις μειωμένες ή δωρεάν μετακινήσεις, καθώς αυτές δεν εμπίπτουν στην κρατική επιχορήγηση. Σήμερα, οι 4 στους 10 επιβάτες μετακινούνται με ειδικό κόμιστρο.

Οι αρχές της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με έμφαση στη διαλειτουργικότητα και η αδειάληπτη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στο σύστημα συμπεριλαμβάνονται στις προτεραιότητες του ΟΑΣΑ που θα διέπουν και το Γενικό Σχέδιο Μεταφορών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV