Connect with us

Ύδρευση - Αποχέτευση

OAK: Συνεργασίες για την ωρίμανση του έργου Αξιοποίησης Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα πλαίσια της ωρίμανσης για ένταξη χρηματοδότησης του αδειοδοτημένου περιβαλλοντικά έργου «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου» έχει συνταχθεί οριστική υδραυλική μελέτη («Επέκταση κεντρικού αγωγού άρδευσης»). Σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα της πρόσκλησης (πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης-ΠΑ) 2014-2020 υπομέτρο 4.3.1 «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων») είναι αναγκαία η εκπόνηση ειδικών ερευνών για:

– τον επαναπροσδιορισμό του αρδευτικού ρόλου του φράγματος,
– της υποβοήθησης σύνταξης της απαραίτητης μελέτης δυνητικής εξοικονόμησης και
– της υποβοήθησης επικαιροποίησης της απαραίτητης γεωργοοικονομοτεχνικής μελέτης.

Με το δεδομένο ότι το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου διαθέτει το πλέονειδικευμένο προσωπικό και κορυφαία τεχνογνωσία για τα γεωργικά δεδομένα της Κρήτης, ο Οργανισμός προχώρησε σε αίτημα συνεργασίας για υλοποίηση των προαναφερθέντων.

Το Ινστιτούτο απεδέχθη το αίτημα, ενώ όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Φώτης Καζάσης: «…κατόπιν πρότασης του α.Διευθυντή του Ινστιτούτου Δρ.Γ.Ψαρρά, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας με στόχο την μελλοντική συνεργασία των δύο φορέων για υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, αξιοποίηση μετεωρολογικών σταθμών-δεδομένων, αξιοποίηση γεωτρήσεων Ινστιτούτου καθώς και του δικτύου διανομής του Ο.Α.Κ. Α.Ε.».

image_pdfimage_print

Ύδρευση - Αποχέτευση

Σε δημοπράτηση αποχετευτικό έργο ύψους 18,6 εκατ. ευρώ σε Κορυδαλλό και Νίκαια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αποχετευτικό έργο

Δημοπρατήθηκε το έργο της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στα γεωγραφικά όρια των Δήμων Κορυδαλλού και Νίκαιας- Αγίου Ι. Ρέντη.

Δημοπρατήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πειραιά & Νήσων το έργο της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στα όρια των δήμων Κορυδαλλού και Νίκαιας- Αγίου Ι. Ρέντη. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 18.600.000 €, χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Με το έργο θα εκτελεστούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας σε μια μεγάλη έκταση περίπου 1.250 στρεμμάτων που εκτείνεται δυτικά της λεωφόρου Θηβών και καλύπτει την περιοχή από το γήπεδο του Ιωνικού και τη Λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη μέχρι τη συμβολή της με τη Λ. Θηβών και την Π. Ράλλη.

Αναλυτικά με το υπό εκτέλεση έργο θα καλυφθεί η περιοχή μεταξύ των οδών Αναπαύσεως – Μουσών – Κοραή – Γρ. Λαμπράκη – Ατταλείας στα όρια του Δήμου Νίκαιας και στα όρια του Δήμου Κορυδαλλού θα κατασκευαστούν ο βασικός συλλεκτήρας στη Λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη συνολικού μήκους περίπου 2.200,00 μ. και οι αγωγοί των οδών Θησέως, Μετσόβου, Πόντου, Σουλίου, Φρ. Ρούσβελτ, Πλατάνων, Χειμάρρας, Δραγατσανίου, Σινώπης, Κύπρου, Κουντουριώτου, Ταξιαρχών, Ψαρών, Αγ. Βαρβάρας, Ζαλόγγου, Ρόδου Χρ. Σμύρνης και Συμμάχων.

Σε δηλώσεις του η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου υπογράμμισε ότι:

«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη δημοπράτηση ενός πραγματικά μεγάλου έργου, τόσο από άποψη προϋπολογισμού, όσο και από το μέγεθος της έκτασης που καλύπτει. Την κατασκευή αγωγών ομβρίων σε περιοχές των Δήμων Κορυδαλλού και Νίκαιας. Το είχαμε προαναγγείλει πριν από λίγες μέρες με αφορμή την δημοπράτηση αντίστοιχων έργων στο Πέραμα, ότι ακολουθώντας τις οδηγίες και κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη μας Γιώργου Πατούλη, θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες όλων μας.

Η κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου στην ευρύτερη περιοχή της Λεωφόρου Γρ. Λαμπράκη αποτελούσε διαχρονικό αίτημα Δημοτικών αρχών, φορέων και πολιτών της περιοχής του Κορυδαλλού και της Νίκαιας.

Για το λόγο αυτό αμέσως μετά την οριστική παραλαβή της μελέτης το Νοέμβριο του 2019, η οποία είχε δημοπρατηθεί το 2015, προχωρήσαμε τον Ιανουάριο του 2020 στην ένταξη του έργου και στη χρηματοδότησή του από ίδια έσοδα με το ποσό των 18,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το έμπειρο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα συνεργαστεί με τον ανάδοχο που θα αναδείξει η διαγωνιστική διαδικασία και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την έγκαιρη και έντεχνη κατασκευή του έργου, όσο και για την κατά το δυνατόν λιγότερη όχληση των οδηγών και εν γένει των πολιτών που κινούνται ή διαμένουν στην περιοχή υλοποίησης των εργασιών ».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Δυτ. Μακεδονία: «Πράσινο φως» για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Σερβίων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κανάλι άρδευσης αγρότες

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι που ζητούσε από το Υπουργείο Ενέργειας ο ΤΟΕΒ Σερβίων, για την εκτέλεση εργασιών ευρείας κλίμακας εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου Σερβίων.

Η έγκριση δόθηκε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και αποτελούσε την αιτία απόρριψης κατά το παρελθόν, του φακέλου ένταξης του ΤΟΕΒ σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αυτό το διαχειρίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και αφορά χρηματοδότηση υποδομών εγγείων βελτιώσεων.

Το θέμα παρακολουθούσε ειδική επιτροπή που συγκρότησε ο Περιφερειάρχης για τους ΤΟΕΒ της Δυτικής Μακεδονίας. Σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη με υπηρεσιακούς παράγοντες και του εκπρόσωπου της, Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μάνου επισημάνθηκε η ανάγκη επίλυσης τυχόν προβλημάτων όλων των προτεινόμενων έργων (μεταξύ αυτών και του ΤΟΕΒ Σερβίων), με σκοπό την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων του εν λόγω μέτρου.

Με την έγκριση αυτή, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ανοίγει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση (προσθήκη φωτοβολταϊκού) του δικτύου του ΤΟΕΒ Σερβίων, υπογραμμίζοντας ότι παρόμοιες δράσεις αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την Περιφερειακή αρχή για όλους τους ΤΟΕΒ της Περιφέρειάς μας. Πολύ δε περισσότερο για τα μεγαλύτερα και πιο ενεργοβόρα δίκτυα όπως του ΤΟΕΒ Σερβίων που αποτελεί το μεγαλύτερο αρδευτικό της Δυτικής Μακεδονίας, με υψηλότατο, ωστόσο, κόστος λειτουργίας που είναι απαγορευτικό εν πολλοίς για αρδεύσιμες καλλιέργειες.

Όπως επισημαίνει με έμφαση ο κ. Κασαπίδης, η Περιφερειακή Αρχή βάσει οργανωμένου σχεδίου θέλει να εξαλείψει παρόμοιους παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά για δυναμικές καλλιέργειες.

Για την καλύτερη προετοιμασία και άλλων προτάσεων, η Περιφέρεια σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή προτίθεται να διευκολύνει την υποβολή των φακέλων για προτάσεις στο μέτρο 4.3.1. με μικρή παράταση της προθεσμίας, που θα ανακοινωθεί σύντομα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Θεσσαλία: Νέο υπόγειο δίκτυο ύδρευσης 20 χλμ. σε περιοχές της Φαρκαδόνας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Κώστας Αγοραστός σε αρδευτικά έργα

Την υπογειοποίηση δικτύων άρδευσης συνολικού μήκους 20 χλμ στις περιοχές Φαρκαδόνας, Πηνειάδας, Κρήνης, Γριζάνου, Πετρόπορου και Χρυσαυγής δικαιοδοσίας Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε. Θεσσαλίας δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου «Εκσυγχρονισμός  υπογειοποίηση δικτύου άρδευσης κτηματικής περιοχής Φαρκαδόνας» προϋπολογισμού 1.123.901 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020

«Δημοπρατούμε ένα έργο ουσίας, ζωής και παραγωγής. Με σεβασμό και ενδιαφέρον στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με το νερό. Όσο περνά ο καιρός το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται. Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις υπηρεσίες μας κάνουμε έργα τα οποία μπορεί να μην φαίνονται, αλλά είναι έργα ζωής. Γι’ αυτό προχωράμε ένα νέο έργο με την υπογειοποίηση αγωγών συνολικού μήκους 20 χλμ σε περιοχές της Φαρκαδόνας.

Δίνουμε τη δυνατότητα της ορθολογικότερης χρήσης του νερού, γιατί οι παραγωγοί πρέπει να στηρίζονται στην πράξη. Ο καλύτερος τρόπος για να πεις κάτι, είναι να το κάνεις» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Αντικείμενο του αποτελεί η κατασκευή υποδομών που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοπονίας. Ειδικότερα προβλέπεται η κατασκευή έργων για τον εκσυγχρονισμό, την υπογειοποίηση και τον εξηλεκτρισμό των γεωτρήσεων και των δικτύων άρδευσης στην κτηματική περιοχή Φαρκαδόνας.

Η σχεδιαζόμενη επέμβαση στις γεωτρήσεις περιλαμβάνει:

– Την κατασκευή υπόγειου σωληνωτού δικτύου άρδευσης σε αντικατάσταση του υφιστάμενου επιφανειακού δικτύου άρδευσης δικτύων άρδευσης με πλαστικούς σωλήνες εκ σκληρού PVCU συνολικού μήκους δικτύων άρδευ20.400,00 m, καθώς και η τοποθέτηση όλων απαιτούμενων αρδευτικών διατάξεων (δικλείδες, υδροληψίες κλπ).

– Την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στις γεωτρήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας με την τοποθέτηση 17 συσκευών INVERTER στα αντλιοστάσια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα