Connect with us

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία: για το 2013 μεταφέρεται η λειτουργία, ζήτημα η χρηματοδότηση

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα μέσα του 2013 τοποθετούν οι πιο αισιόδοξοι τα πρώτα καταμαράν στον Θερμαϊκό, καθώς η σύσταση του φορέα διαδημοτικής συνεργασίας, που θα αναλάβει τη διαχείριση του εγχειρήματος της θαλάσσιας συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης, θεωρείται θέμα ημερών. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν τόσο από τους πέντε δήμους που θα συμμετέχουν στο σχήμα όσο και από την Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης αναμένει από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την έγκρισή του, προκειμένου να οριστούν οι τεχνικές υπηρεσίες υπεύθυνες, να προχωρήσουν στην υλοποίηση της μελέτης για την κατασκευή των στάσεων της θαλάσσιας συγκοινωνίας.

 

Οι παραπάνω διαδικασίες ανοίγουν το δρόμο για την υποβολή αιτήματος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή προγραμματίζεται για το επόμενο χρονικό διάστημα η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους ιδιώτες για την δρομολόγηση των σκαφών, ώστε να επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον τους και να προχωρήσει η κατασκευή των στάσεων. Σε κάθε περίπτωση οι εμπλεκόμενοι στην όλη προσπάθεια θεωρούν τη θαλάσσια συγκοινωνία βιώσιμη, ενώ τα σχετικά αισιόδοξα σενάρια τοποθετούν τη δρομολόγηση των πρώτων καταμαράν στα μέσα του 2013. «Το όλο εγχείρημα είναι βιώσιμο όπως προκύπτει από το χρηματοοικονομικό μοντέλο που εφαρμόσαμε» εξηγεί ένας από τους μελετητές του έργου, ο Νίκος Φλώριος, με αφορμή την εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία.

Το εισιτήριο της γραμμής αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2 με 2,5 ευρώ. Η βασική διαδρομή θα έχει τέσσερις στάσεις (πλατεία Ελευθερίας, Μέγαρο ΜουσικήςΠοσειδώνιο, Μαρίνα Καλαμαριάς και Περαία) ενώ τα δρομολόγια θα εκτελούνται κάθε 15 ή 20 λεπτά. Η εξπρές διαδρομή θα διαρκεί 20 λεπτά από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι την Περαία και η κανονική διαδρομή, με όλες τις στάσεις, περίπου 35 με 40 λεπτά.

Το δημόσιο αναμένεται να αναλάβει την κατασκευή των λιμενικών υποδομών ενώ ο ιδιώτης τη συμπλήρωσή τους, την προμήθεια των πλοίων, τη συντήρησή τους και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων. Η αρχιτεκτονική μελέτη που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό των κτιριακών εγκαταστάσεων της θαλάσσιας συγκοινωνίας στις προβλήτες των στάσεων, προβλέπει τη δημιουργία κυλινδρικών δακτυλίων κατασκευασμένων με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν στο φως να τους διαπερνά αλλά και να δημιουργούν συνθήκες σκίασης για τον ήλιο.

Κάποιες εκκρεμότητες παραμένουν σε ό,τι αφορά την διευθέτηση νομικών ζητημάτων πριν την διεξαγωγή του διαγωνισμού που θα αναδείξει τον ιδιώτη που θα λειτουργήσει τη θαλάσσια συγκοινωνία. Τέτοιες είναι η διασφάλιση της αποκλειστικής εκμετάλλευσης, η πρόβλεψη για μελλοντικές επεκτάσεις, η εξασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και η σύνδεση του μέσου με τα άλλα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, σε επίπεδο εισιτηρίου και δρομολογίων.

«Όλα αυτά τα ζητήματα θα ρυθμίζονται από τη σύμβαση που θα υπογραφεί ανάμεσα στον φορέα υλοποίησης του έργου και τον ιδιώτη» σχολιάζει ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών, Σπύρος Βούγιας, που παρακολουθεί το όλο εγχείρημα και δηλώνει αισιόδοξος για την λειτουργία της θαλάσσιας συγκοινωνίας μετά το καλοκαίρι του 2013.

Πηγή:agelioforos.gr

image_pdfimage_print

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Σπάει στα δύο ο διαγωνισμός για συνολικά 1.300 λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηλεκτρικό λεωφορείο

Σε δύο δόσεις ετοιμάζεται να βγει ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνολικά και στις δύο φάσεις θα πραγματοποιηθεί προμήθεια 1.300 αστικών λεωφορείων που θα αντικαταστήσουν τον σημερινό ιδιαίτερα γηρασμένο στόλο. Τα 1.000 προορίζονται για την Αθήνα και τα υπόλοιπα 300 για τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, ετοιμάζεται με ταχύτητα ο διαγωνισμός για τον πρώτο διαγωνισμό που θα αφορά την προμήθεια 600 λεωφορείων. O διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα το Φθινόπωρο.

Το μείγμα στο οποίο έχουν καταλήξει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι: 200 ηλεκτρικά, 200 φυσικού αερίου και 200 diesel τελευταίας τεχνολογίας. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει από 180-200εκατ.ευρώ.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο διαγωνισμός θα έχει αρκετές δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να μην μπορεί να χαρακτηριστεί ευνοϊκός για κάποια εταιρεία. Σύμφωνα με πηγή κοντά στο θέμα, θα τεθεί όρος σύμφωνα με τον οποίο, καμία από τις συμμετέχουσες εταιρείες δεν θα μπορεί να αναλάβει την προμήθεια άνω του 50% των ζητούμενων οχημάτων.

Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο ανάδοχοι, οι οποίοι θα μπορούν να προμηθεύσουν μέχρι 300 οχήματα ο καθένας. Οι τελικοί ανάδοχοι βέβαια μπορεί να είναι και περισσότεροι καθώς θα μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να δώσει προσφορά για μία κατηγορία λεωφορείων π.χ. μόνο για ηλεκτρικά.

Μεγάλος στόχος είναι ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί το 2021 και να αρχίσει έξι μήνες μετά τις υπογραφές η σταδιακή άφιξη της νέας γενιάς αστικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε αυτή την πρώτη φάση από τα 600 λεωφορεία τα περίπου 450 προορίζονται να δρομολογηθούν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα 150 στη Θεσσαλονίκη. Η χρηματοδότηση του έργου θα κλειδώσει τόσο από την ΕΤΕπ όσο και από την ανακατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο διαγωνισμός είναι απολύτος απαραίτητος καθώς για παράδειγμα στην Αθήνα μέχρι το 2023, το 80% του στόλου θα έχει ξεπεράσει σε ηλικία τα 20 έτη.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο δεύτερος διαγωνισμός, εκτιμάται ότι θα βγει στον αέρα το 2021. Θα αφορά στην προμήθεια 750 επιπλέον αστικών λεωφορείων. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θεωρούν πως με το πέρασμα του χρόνου θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα για το μείγμα καυσίμου των λεωφορείων για τις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας. Η βασική σκέψη είναι στο δεύτερο διαγωνισμό να είναι αρκετά περισσότερα τα ηλεκτρικά λεωφορεία (δηλαδή με μεγαλύτερο ποσοστό).

Για τον σκοπό αυτό με απόφαση του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή, δίδεται το δικαίωμα υπογραφής “με εντολή υπουργού” στον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών, Νίκο Σταθόπουλο, προκειμένου να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται για τον διαγωνισμό.

ΤΟ ….ΜΕΤΡΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΤΟΛΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Σταδιακά, μέχρι το 2023 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα προστεθούν 21 χιλιόμετρα γραμμών Μετρό. Σε αυτό το διάστημα το υπουργείο ΥΠΟΜΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ θα αναδιαρθρώσει τις γραμμές με βασικό κορμό των συγκοινωνιών το δίκτυο Μετρό.

Η τελευταία μεγάλη αναδιάρθρωση γραμμών είχε γίνει το μακρινό 2005. Βάσει αυτής, θα καταγραφούν οι νέες ανάγκες για γραμμές άρα και για τον αναγκαίο στόλο των δύο πόλεων. Στην Αθήνα η επέκταση του Μετρό προς Πειραιά θα σημάνει το κόψιμο πολλών γραμμών που σήμερα φτάνουν στο κέντρο της πόλης και την έναρξη τοπικών γραμμών που θα καταλήγουν σε σταθμούς Μετρό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν σε όλες τις επεκτάσεις του δικτύου.

Στη Θεσσαλονίκη, πέρα από τα ΚΤΕΛ που αναλαμβάνουν περιφερειακές γραμμές, η λειτουργία το 2023, της γραμμής Ν.Σ.Σταθμός-Νέα Ελβετία και η γραμμή Καλαμαριάς θα σημάνουν το κόψιμο αρκετών γραμμών και την δρομολόγηση άλλων τοπικών που θα αναλάβουν να τροφοδοτούν το δίκτυο Μετρό, όπως συμβαίνει και στην Αθήνα.

Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνει παράγοντας των αστικών συγκοινωνιών, θα μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός οχημάτων αλλά και θα επιτευχθεί ποιοτικότερο συγκοινωνιακό έργο με καλύτερες συχνότητες προς όφελος των επιβατών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Η ΤΕΜΚΑΤ μειοδότησε στο σημαντικό έργο λυμάτων στον Τύρναβο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία διεξήχθη η δημοπράτηση για το σημαντικό έργο κατασκευής δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στην Δ.Κ. Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7.970.448,74 ευρώ.

Μειοδότης από την διαγωνιστική διαδικασία αναδείχθηκε η ΤΕΜΚΑΤ Οικοδομική με ποσοστό έκπτωσης 62,51%. Φορέας Υλοποίησης είναι η ΔΕΥΑ Τυρνάβου.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 συγκεντρώνοντας πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής. Αυτό σημαίνει αν το έργο υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα από το Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει 2 υποέργα. Πιο αναλυτικά:
Υποέργο 1: Κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δ.Κ. Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου (συνεχιζόμενη εργολαβία)
Ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών των επιμέρους μονάδων της ΕΕΛ ως κάτωθι:
1. Από την μονάδα βοθρολυμάτων θα εκτελεστεί το 22% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ.
2. Από την μονάδα προεπεξεργασίας θα εκτελεστεί το 100% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ και το 100% των εργασιών επεξεργασίας.
3. Από τις δεξαμενές βιολογικής επεξεργασίας (οξειδωτικές τάφροι)–μεριστής καθιζήσεων, θα εκτελεστεί το 5% των εργασιών ΠΜ, το 100% των εργασιών ΗΛΜ και το 100% των εργασιών επεξεργασίας
4. Από τις δεξαμενές τελικής καθίζησης, θα εκτελεστεί το 3% των εργασιών ΠΜ, το 80% των εργασιών ΗΛΜ και το 100% των εργασιών επεξεργασίας.
5. Από την Δεξαμενή χλωρίωσης –αποχλωρίωσης –μετρητής παροχής, θα εκτελεστεί το 12% των εργασιών ΠΜ, το 100% των εργασιών ΗΛΜ και το 100% των εργασιών επεξεργασίας.
6. Από την αντλιοστάσιο ανακυκλοφορίας και περίσσειας ιλύος, θα εκτελεστεί το 23% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ.
7. Από το κτίριο πάχυνσης –αφυδάτωσης θα εκτελεστεί το 24% των εργασιών ΠΜ, το 100% των εργασιών ΗΛΜ και το 100% των εργασιών επεξεργασίας.
8. Από το κτίριο απολύμανσης θα εκτελεστεί το 20% των εργασιών ΠΜ, το 100% των εργασιών ΗΛΜ και το 100% των εργασιών επεξεργασίας.
9. Από το κτίριο διοίκησης, θα εκτελεστεί το 28% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ.
10. Από το κτίριο ενέργειας, έχει εκτελεστεί, το 25% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ.
11. Από την ηλεκτρολογική εγκατάσταση–κέντρο ελέγχου–αυτοματισμοί, θα εκτελεστεί το 100% όλων των εργασιών ΠΜ και ΗΛΜ.
12. Από τον βοηθητικό και εργαστηριακό εξοπλισμό θα εκτελεστεί το 100% όλων των εργασιών ΠΜ, ΗΛΜ και εργασιών επεξεργασίας.
13. Από τις σωληνώσεις, θα εκτελεστεί το 65% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ.
14. Από την οδοποιία, θα εκτελεστεί το 80% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ.
15. Από την διαμόρφωση χώρου–βοηθητικά δίκτυα, θα εκτελεστεί το 55% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ.
16. Από την απόσμηση, θα εκτελεστεί το 100% όλων των εργασιών ΠΜ, ΗΛΜ και των εργασιών επεξεργασίας.
17. Από την λειτουργία των εγκαταστάσεων, θα εκτελεστεί το 100% όλων των εργασιών ΠΜ και ΗΛΜ.
18. Από την βιολογική απομάκρυνση αζώτου, θα εκτελεστεί το 100% των εργασιών ΗΛΜ και το 100% των εργασιών επεξεργασίας.

Υποέργο 2: Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στην Δ.Κ. Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου

ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Ερώτηση Καραμανλή για την απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού των ΣΤΑ.ΣΥ και Ο.ΣΥ.

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερώτηση προς του Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής, σε συνέχεια πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες  ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης επέστρεψε ανεπικύρωτους τους Προϋπολογισμούς των εταιρειών ΣΤΑ.ΣΥ. Ο.ΣΥ. για το 2017.

Η κύρια αιτία άρνησης προσυπογραφής φέρεται να οφείλεται στην συμπερίληψη στους προϋπολογισμούς μισθολογικών αυξήσεων 2% και 4%, καθώς και άλλων πρόσθετων απολαβών, την ίδια ώρα οι δυο αυτές εταιρίες θα εμφανίσουν έλλειμμα το 2017, που θα αγγίζει τα 61 εκατ. ευρώ.

Αυτή η ενέργεια του κου Χουλιαράκη έρχεται να επιβεβαιώσει εμμέσως τα όσα κατά καιρούς υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, για το ότι η πολιτική της παρούσας Κυβέρνησης έχει οδηγήσει τον τομέα των αστικών συγκοινωνιών σε διάλυση, βουλιάζοντάς τον κι αυτόν στα χρέη, όταν στις αρχές του 2015 τον είχε παραλάβει με λειτουργικό πλεόνασμα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
 
Προς:

– τον Υπουργό Οικονομικών [Υπόψη Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών]
– τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού των ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και Ο.ΣΥ. Α.Ε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης επέστρεψε ανεπικύρωτους τους Προϋπολογισμούς των εταιρειών «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) και «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) για το 2017.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κύρια αιτία άρνησης προσυπογραφής αποτελεί η συμπερίληψη στους προϋπολογισμούς μισθολογικών αυξήσεων 2% και 4%, καθώς και άλλων πρόσθετων απολαβών, την ίδια ώρα οι δυο αυτές εταιρίες θα εμφανίσουν έλλειμμα το 2017, που θα αγγίζει τα 61 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, ο κ. Χουλιαράκης έρχεται να επιβεβαιώσει εμμέσως τα όσα κατά καιρούς υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, για το ότι η πολιτική της παρούσας Κυβέρνησης έχει οδηγήσει τον τομέα των αστικών συγκοινωνιών σε διάλυση, βουλιάζοντάς τον κι αυτόν στα χρέη, όταν στις αρχές του 2015 τον είχε παραλάβει με λειτουργικό πλεόνασμα.

Συνεπεία των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

– Κατατέθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στο οποίο περιλαμβάνονταν μισθολογικές αυξήσεις, καθώς και πρόσθετα επιδόματα;

– Το σχέδιο αυτό ΚΥΑ συνυπογράφηκε ή όχι από τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών; Στην περίπτωση μη συνυπογραφής του, ποιο ήταν το σκεπτικό απόρριψής του;

– Πόσο προϋπολογίζεται να είναι το ύψος των ελλειμμάτων των εταιρειών ΣΤΑ.ΣΥ. και Ο.ΣΥ. για το 2017;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα