Connect with us

Επικαιρότητα

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών 23-24 Οκτωβρίου το Φόρουμ “Χρηματοδοτώντας την Ανάπτυξη”

Δημοσιεύθηκε

στις

Απαντήσεις στο μεγάλο στοίχημα της πραγματικής οικονομίας

Δέκα κρίσιμα ερωτήματα  για την πραγματική οικονομία και την ανάκαμψη,  θέτει  επί τάπητος το φόρουμ με θέμα «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», που πραγματοποιείται στις 23 – 24  Οκτωβρίου και φιλοξενείται στον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών,  με την ευγενική συνεργασία και υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και άλλων κορυφαίων χρηματοοικονομικών οργανισμών αλλά και επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Στην εκδήλωση, συμμετέχουν με προτάσεις τους η Ένωση  Εισηγμένων Εταιρειών, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η Ελληνική Ένωση  Νεοφυών Επιχειρήσεων και άλλοι επιχειρηματικοί φορείς.

Στόχοι του συνεδρίου που οργανώνεται από τις επενδυτικές εκδόσεις Α-ENERGY, είναι η εξειδικευμένη πληροφόρηση προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις όλων των κλάδων σχετικά με νέα εργαλεία χρηματοδότησης, η ενημέρωση σχετικά με τα επιχειρηματικά  δάνεια σε καθυστέρηση, οι εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Ελλάδα. Επίσης αναμένονται σημαντικές τοποθετήσεις σχετικά με την αξιοποίηση από ελληνικές επιχειρήσεις διεθνών μέσων, προκειμένου να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους.
Η αμέσως επόμενη γενιά έργων στην Ελλάδα και τα κριτήρια  χρηματοδότησή τους, αποτελούν τέλος, ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των εργασιών.

Τα  9 συν 1 κρίσιμα ερωτήματα…
Τα ερωτήματα στα οποία 50 εκλεκτοί ομιλητές θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση είναι:

•    Θα χρηματοδοτηθεί τελικά η ανάπτυξη; Ποια άλλα μέσα, πέρα της «κλασσικής» τραπεζικής χρηματοδότησης μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα σε αυτήν την κατεύθυνση;
•    Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του Χρηματιστηρίου στην εναλλακτική χρηματοδότηση;
•    Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη των μεγάλων αλλά και μικρότερων επιχειρήσεων που επέζησαν της κρίσης;
•    Θα υπάρξει «κούρεμα»; Και τι προτείνουν τράπεζες και επιχειρηματικοί φορείς επί των βασικών αρχών και διαδικασίας των ρυθμίσεων;
•    Ποια είναι τα επόμενα έργα παραχώρησης, ποια τα επόμενα έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα) και πώς θα γίνουν πιο ελκυστικά στους επενδυτές;
•    Κι ακόμα, ποια έργα θα προτείνει η Ελλάδα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Γιούνκερ για την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  επιλεγμένης ομάδας έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα για κάθε χώρα;
•    Από πού θα προέλθουν οι ουσιαστικές επενδύσεις για να ανακάμψει η οικονομία και το Χρηματιστήριο; Από την Ελλάδα  ή από το εξωτερικό;
•    Ποιο θεωρούν οι επιχειρήσεις κατάλληλο και ποιο ακατάλληλο  πολιτικό κλίμα για ανάκαμψη;

…και οι απαντήσεις τους
Ευρωπαϊκοί οργανισμοί όπως το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF- Regional Development European Investment  Fund) και το Ταμείο Connecting Europe Facility,  διεθνείς οργανισμοί όπως το IFC (International  Finance Corporation-μέλος World Βαnk ), διεθνείς συμβουλευτικοί οίκοι όπως η   Ernst & Young, αλλά και εξειδικευμένοι νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι όπως η  Chadbourne & Parke (London) και  η McBains Cooper αναμένεται να επιβεβαιώσουν με τις προτάσεις τους, την εμπιστοσύνη τους στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Από ελληνικής πλευράς, τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών , τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές, θα αναφερθούν στα έργα που μπορούν να επαναφέρουν την Ελλάδα στο επενδυτικό προσκήνιο.  Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση, οι πρόεδροι της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, των Συνδέσμων Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και  Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος όπως επίσης και άλλων σημαντικών επιχειρηματικών φορέων, θα θέσουν επίκαιρες προτάσεις, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα παρουσιάσει την προετοιμασία που έχει ήδη γίνει σχετικά και τους βασικούς άξονες επί των οποίων αναμένεται να  διευθετηθούν οι ρυθμίσεις.

Για ένα αναπτυξιακό μίγμα χρηματοδότησης
Στο πάνελ με θέμα «Για ένα αναπτυξιακό μίγμα χρηματοδότησης» θα συμμετάσχουν ανάμεσα σε άλλους  εκλεκτούς ομιλητές, ο κ. Ι. Γαμβρίλης, Πρόεδρος της Attica Bank, o κ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Αγορών της Eurobank, ο κ. Π. Φουρτούνης Γενικός Διευθυντής Εταιρικών Πιστοδοτήσεων Ειδικής Διαχείρισης, Εθνικής Τράπεζας, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού  Επενδυτικού Ταμείου, εκπρόσωπος της Ernst & Young, ενώ προγραμματισμένες παρεμβάσεις θα γίνουν από τον πρόεδρο  του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Κ. Λουφάκη, τον πρόεδρο  του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Α. Σαββάκη , τον πρόεδρο  της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ), κ. Π. Δράκο,  τον   πρόεδρο  της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Β.  Κορκίδης και άλλων φορέων από τον χώρο της ενέργειας και των κατασκευών.  

Advertisement

Eπίσης, η  κ. Ι. Παπακυρίλλου,  εκπρόσωπος Γραφείου Κωνσταντινούπολης του IFC (Τ&C Climate Change, co-Lead Trade & Competitiveness-IFC, μέλος World Bank), θα αναφερθεί στις δυνατότητες αξιοποίησης του IFC από ελληνικές εταιρείες, αλλά μόνον στις χώρες που δραστηριοποιείται ο συγκεκριμένος οργανισμός. Σημειώνεται ότι το  IFC, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας επιχειρηματικά projects στην Ελλάδα, ωστόσο συνεργάζεται και επιθυμεί να συνεργαστεί με ακόμα περισσότερες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό για ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους.

Το στοίχημα της χρηματοδότησης νέων έργων
Για «Το στοίχημα της χρηματοδότησης νέων έργων» θα μιλήσουν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Σ. Σιμόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Ν. Μαντζούφας παρουσιάζοντας τα ήδη δρομολογημένα έργα, αλλά και τα αμέσως επόμενα έργα προς υλοποίηση.

Τοποθετήσεις επί του θέματος θα κάνουν επίσης, ο κ. Γ. Λογοθέτης, επικεφαλής της Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Η. Δρούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος  και η κα Τ. Βελισσαράτου, Γενική Διευθύντρια Λειτουργίας & Ανάπτυξης, της «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ», ο κ. Γ. Νικολούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ Consulting & Logistics και ο πρόεδρος της εταιρείας ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, κ. Β. Χαλκιάς.

Από τη δική τους πλευρά,  ο Αν. Διευθυντής της Διεύθυνσης Μεγάλων Χρηματοδοτήσεων και project finance της Εθνικής Τράπεζας κ. Δ. Κωνσταντακόπουλος και ο κ. Σπύρος Βενετσιάνος, Senior Banker – Head of Project Finance της Eurobank θα αναφερθούν σε έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από πλευράς χρηματοδότησης και στους τρόπους μέσα από τους οποίους τα επόμενα έργα θα είναι πιο «bankable» (εύκολα στη χρηματοδότηση) και συνεπώς πιο ελκυστικά στους επενδυτές.  

Στην εμπειρία των ΣΔΙΤ στην  Αγγλία και Ευρώπη και πώς αυτές μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, θα αναφερθεί ο κ. Αν. Κουμίδης της McBains Cooper, ενώ θα υπάρξουν και παρουσιάσεις των ήδη αναπτυσσόμενων έργων, όπως της  «Oλυμπία Οδός».

Η αξιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς
Τις δυνατότητες που προσφέρει η χρηματιστηριακή αγορά ως εναλλακτικός πυλώνας χρηματοδότησης έργων και υποδομών, αλλά  και προτάσεις άμεσης αναζωογόνησής της, θα αναπτύξουν ανάμεσα σε άλλους ο κ. Θ. Κρίντας, Αντιπρόεδρος Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Wealth Management, ο κ. Β. Χαρατσής, Διευθύνων Σύμβουλος της BETA Securities και εκπρόσωπος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.
       
Project bonds και χρηματοδότηση υποδομών
Την  ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία  των ομολόγων έργου για τη χρηματοδότηση υποδομών, νομικά θέματα και θέματα που σχετίζονται με το τεχνικό Due Dilligence των έργων, θα παρουσιάσουν ο κ. P. Partha, εταίρος Chadbourne & Parke (London) και η κ. Δοξάκη, διεθνής εταίρος της ίδιας εταιρείας, ο κ. Αν. Κουμίδης της McBains Cooper καθώς και εκπρόσωπος του  Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Χρηματοδότηση για καινοτόμες και για νέες επιχειρήσεις
Στις δυνατότητες χρηματοδότησης νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων θα αναφερθούν  ο κ. Λ. Πηλίτσης, CEO του Private Equity & Venture Capital Group του Ομίλου Πειραιώς, ο κ. Jonathan H.M. Harfield, Partner, Ernst & Young, ο κ. Τσίγκος, Πρόεδρος της Ελληνικής ΄Ενωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, o κ. Γ. Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας της ίδιας Ένωσης. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Γ. Βραχνής, υπεύθυνος του προγράμματος Εgg που εκπονεί η EUROBANK για τις νέες επιχειρήσεις, θα παρουσιάσει τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και τους επόμενους στόχους του προγράμματος, ενώ θα υπάρξουν σύντομες παρεμβάσεις καινοτόμων και νέων επιχειρήσεων σχετικές με το θέμα.

Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης, ενώ αναμένεται εκπροσώπηση και από τις  πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Ανάπτυξης, Υποδομών και Οικονομικών.  

Χορηγοί- Χορηγοί επικοινωνίας
Xορηγός επικοινωνίας είναι το ypodomes.com. Χορηγοί του συνεδρίου είναι η Ernst & Young, η  «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.»,  ο ΟΛΠ και ο όμιλος «ΕΛΛΑΚΤΩΡ». Ανάμεσα στους υποστηρικτές,  η «ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», η «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ», η McBains Cooper, η Τropical  και η ΠΟΛΙΣ ΑΚΙΝΗΤΑ.

Σε ποιους απευθύνεται
Το φόρουμ απευθύνεται σε εισηγμένες και μη, επιχειρήσεις όλων των κλάδων και μεγεθών, όπως επίσης σε ιδιώτες επενδυτές, σε τράπεζες και χρηματοοικονομικούς συμβούλους, σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, σε χρηματιστηριακές εταιρείες και σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.  Είναι το δέκατο κατά σειρά αναπτυξιακό φόρουμ της Α-ENERGY , επικεντρωμένο στα έργα, στις επενδύσεις και στην χρηματοδότηση μέσα στα τα τρία τελευταία χρόνια (www.a-energy.gr).
 

Advertisement

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα