Connect with us

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

ΟΣΕ: Νέα έργα , έρχεται το Θριάσιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε την προσπάθεια του ΟΣΕ να φτάσει σε υποδομές άλλες χώρες προηγμένες αλλά τα αποτελέσματα δεν θα είναι ορατά πριν από 4,5 χρόνια από σήμερα. Μετά την περσινή φτωχή χρονιά σε δημοπρατήσεις σε νέα έργα η φετινή χρονιά για τον ΟΣΕ είναι αρκετά σημαντική καθώς φέτος πολλά κρίσιμα έργα θα δημοπρατηθούν και θα ανατεθούν. Τα κυριότερα από αυτά είναι :

– Κατασκευή Β? Λειτουργικής Φάσης Συγκροτήματος Θριασίου& Κατασκευή Σ.Σ. Ζεφυρίου 106εκ.?.

– Γραμμή σύνδεσης του Λουτρακίου με τη Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων Σκα – Κιάτο 10εκ.?.

– Κατασκευή του κτιρίου του Ηλεκτραμαξοστασίου(EMU),των βοηθητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου στο νέο Ηλεκτραμαξοστασίο του Αγίου Ιωάννη Ρέντη 50εκ.?.

– Κατασκευή Επιδομής της Ν.Δ.Σ.Γ. Τιθορέα – Δομοκός (με Ηλεκτροκίνηση και Ανακαίνιση Σταθμών Τιθορέας, Λιανοκλαδίου, Δομοκού και Κατασκευή ¶νω Διάβασης στο Σ.Σ. Λιανοκλαδίου). 244εκ?.

– Κατασκευή επιδομής Παραλλαγής Θεσσαλονίκης – Ειδομένης στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη από χ.θ. 53+000 έως χ.θ. 73+000, επιδομής Σ.Σ. Πολυκάστρου, εργασίες ηλεκτροκίνησης, τηλεδιοίκηση ηλεκτροκίνησης στη νέα παραλλαγή και περίφραξη γραμμής 24εκ?.

Advertisement

– Κατασκευή υποδομής νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα από Χ.Θ.73+135έως Χ.Θ.79+000 και σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων(κτίρια,αποβάθρες,στέγαστρα και περιβάλλων χώρος) στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη 88,5εκ?.

– Κατασκευή υποδομής νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Αιγίου(Ροδοδάφνη)-Ψαθόπυργου, στο τμήμα από Χ.Θ. 91+500 έως Χ.Θ. 113+600, με σήραγγα Παναγοπούλας 305εκ.?.

– Ανακαίνιση γραμμής Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης, συμπλήρωση σηματοτεχνικής υποδομής συγκροτημάτων ΤΧ1-ΤΧ5 περιοχής Θεσσαλονίκης και της Ενωτικής Σιδ. Γραμμής Αξιός-Γέφυρα και Κατασκευή Εναέριας Γραμμής Επαφής(ΕΓΕ)της Ενωτικής Σιδ. Γραμμής Αξιός – Γέφυρα 18,85εκ.?.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Επιτέλους άλλο ένα πολύπαθο έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Μετά από 3 χρόνια καβγάδων και συνηθισμένων κοκορομαχιών μία μόνο εταιρεία έμεινε ζωντανή στη διεκδίκηση ανάπτυξης του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού εμπορευματικού κέντρου στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την προσφορά της Κ/Ξ ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.- ΓΚΟΛΝΤΑΙΡ ΚΑΡΓΚΟ Α.Ε.- ΤΕΟΤΕC Α.Ε.- ΗΕLLΕΝΙC LΟGΙSΤΙCS ΤRΑΝSΡΟRΤ Α.Ε., το οποίο είναι από τα πρώτα έργα ΣΔΙΤ που θα αρχίσει να κατασκευάζεται.

Η προσφορά της Κ/Ξ, το ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα προς την ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. κατά το έτος υπογραφής της σύμβασης ανέρχεται σε 1,4 εκατ. ευρώ ενώ με την πλήρη λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου, το 2013, θα ανέλθει σε περίπου 2,73 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια θα αυξάνεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Το έργο, σύμφωνα με την ΓΑΙΑΟΣΕ, χαρακτηρίζεται «πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς μόνο το μέγεθος των στεγασμένων χώρων του θα ξεπερνά τα 240.000 τ.μ.». Το εμπορευματικό κέντρο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Ο ιδιώτης παραχωρησιούχος αναλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία του, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι την ολοκλήρωσή του θα γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η ΓΑΙΑΟΣΕ, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού και την προσφορά του αναδόχου, τα ετήσια έσοδα της ΓΑΙΑΟΣΕ θα ανέρχονται κατ΄ ελάχιστον στο 10,6% του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας του Εμπορευματικού Κέντρου.

Advertisement

Πέραν του οικονομικού ανταλλάγματος, θα παραχωρηθεί στην ΓΑΙΑΟΣΕ και το 15% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που θα συσταθεί για να υλοποιήσει το έργο. Έτσι, το συνολικό αντάλλαγμα προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. για την 30ετή παραχώρηση ανέρχεται κατ΄ ελάχιστον σε περίπου 112.000.000 ευρώ, σε τρέχουσες τιμές, ενώ δεν μπορεί ακόμα να αποτιμηθεί η αξία της μετοχικής συμμετοχής της στο κεφάλαιο της εταιρείας.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα