Connect with us

Επικαιρότητα

Το Ευρωκοινοβούλιο ερευνά τα προβληματικά έργα του ΕΣΠΑ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) εισέρχονται μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για έργα όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης, ο οδικός άξονας Ε65, η λίμνη Κάρλα κ.λπ., και τα οποία η Task Force είχε χαρακτηρίσει προβληματικά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τρία έργα που είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης. Πρόκειται για έργα που αφορούν την ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Αττική για λογαριασμό του ΟΑΣΑ (προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ), του ελληνικού κτηματολογίου (28 εκατ. ευρώ) και του ελληνικού εθνικού μητρώου (42 εκατ. ευρώ). Και τα τρία προαναφερόμενα έργα είτε καθυστερούν στην υλοποίησή τους είτε υπάρχουν σοβαρές αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αιτούμενη χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες δεν μπορούν να πειστούν για τη διαφοροποίηση του κόστους κτηματογράφησης μεταξύ Αττικής και λοιπής Ελλάδος. Ετσι δεν επιτρέπουν έργα της ΕΚΧΑ, τα οποία ήδη έχουν υλοποιηθεί, να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Στόχος των ελληνικών αρχών με την ένταξη αυτή είναι, αφενός, η αύξηση της δαπάνης μέσα στο ΕΣΠΑ που λήγει φέτος, αφετέρου η μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της ΕΚΧΑ στο νέο ΕΣΠΑ.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το έργο καθυστέρησε πολλά χρόνια μεταξύ προκήρυξης και κατακύρωσης. Αλλά και στους μήνες που μεσολάβησαν από τη συμβασιοποίησή του, λίγη δουλειά έχει γίνει. Αρχικά στην υλοποίηση του έργου αντέδρασε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του έργου χρηματοδοτείται από τα κονδύλια του ΠΕΠ Αττικής. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία μπαρών εισόδου των επιβατών σε τρένα, λεωφορεία κ.λπ., κάτι που δεν συνάδει με το πνεύμα της νέας επικεφαλής της περιφέρειας Αττικής, αλλά και της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, μεγάλες διαφορές υπάρχουν και μεταξύ του δικαιούχου του έργου (ΟΑΣΑ) και του αναδόχου (ΤΕΡΝΑ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν έχει διατυπώσει αιτιάσεις για το κόστος του έργου.

Τέλος, η υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου είναι ένα πληροφοριακό έργο που ακολουθεί τις συνήθεις διαδικασίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Αρχισε να σχεδιάζεται το 2009, επανασχεδιάστηκε το 2011 και κατακυρώθηκε την περίοδο 2013-2014. Ο σχεδιασμός προέβλεπε την ολοκλήρωση του έργου μέσα στο 2015, αλλά όπως φαίνεται η υλοποίησή του θα επιμηκυνθεί έως το 2017. Παράγοντες κοντά στο έργο αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου, που αφορά την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων στους κατά τόπους δήμους, ένα έργο που κατακυρώθηκε το 2013. Επίσης, σημαντικές καθυστερήσεις σημειώνονται και στην ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος που κατακυρώθηκε μέσα στο 2014.

Οι χθεσινές και οι σημερινές παρουσιάσεις που έγιναν στην επιτροπή του Ε.Κ. είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την έκβαση του υφιστάμενου ΕΣΠΑ. Οι ευρωβουλευτές συνοδεύονται από μέλη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και μέλη της ελληνικής αρχής ελέγχου ΕΔΕΛ. Η όποια ετυμηγορία της συγκεκριμένης επιτροπής του Ε.Κ. θα είναι πολύ δύσκολο να μεταβληθεί στη συνέχεια από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: Καθημερινή

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps