Connect with us

Ολυμπία Οδός

Ολυμπία Οδός: ένας αυτοκινητόδρομος με Πανευρωπαϊκή σημασία

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Τo νευραλγικό ρόλο της Ελλάδας αλλά και του λιμανιού της Πάτρας, όπως και της Ολυμπίας Οδού καθώς και τη μεγάλη σημασία που έχει η χώρα μας για την ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα τη γερμανική οικονομία αποκαλύπτει το σχέδιο που ενέκρινε μόλις πριν από μία εβδομάδα η Κομισιόν για το νέο κεντρικό δίκτυο μεταφορών της Ε.Ε.

Η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου θα απαιτήσει επενδύσεις 31,7 δισ. ευρώ, τα οποία ετοιμάζονται να μοιραστούν, ήδη, οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι της Ευρώπης (γερμανικοί και γαλλικοί κατά κύριο λόγο), αλλά και οι κατά χώρα επιχειρηματικοί όμιλοι που συνεργάζονται μαζί τους.

Το νέο δίκτυο μεταφορών της Ε.Ε. δημιουργεί, ουσιαστικά, ένα νέο «Ελντοράντο» (δρόμος χρυσού στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα) για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρώπης, αφού θα συνδέει όλες τις υποδομέςφιλέτα», περιλαμβάνοντας οδικούς άξονες, παλιές και νέες σιδηροδρομικές υποδομές και όλα τα νευραλγικά λιμάνια και αεροδρόμια της Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαίο πως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το σχέδιο προβλέπει ότι ζωτικής σημασίας κόμβους του νέου κεντρικού συστήματος διευρωπαϊκών μεταφορών αποτελούν οι κύριοι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες της χώρας, τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας, καθώς και πολλά λιμάνια και αεροδρόμια σε ελληνικά νησιά.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τους δέκα κύριους «διαδρόμους»-άξονες που προβλέπει το σχέδιο, η Ελλάδα εντάσσεται στον τέταρτο διάδρομο, ο οποίος ξεκινά από το λιμάνι του Αμβούργου και καταλήγει σε Αθήνα-ΠειραιάΠάτρα, διασχίζοντας την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο άξονας ξεκινά από το Αμβούργο, περνά από το Ροστόκ, φθάνει στη Σόφια και κατευθύνεται στη Θεσσαλονίκη και τον πόλο Αθήνα-Πειραιά. Ο άξονας Σόφια-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, με έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιχειρηματικών ομίλων από τη Γερμανία, αλλά και στρατηγικών της συμμάχων, όπως η Κίνα.

Τι προβλέπει το σχέδιο
Το ευρωπαϊκό σχέδιο (ΤΕΝ-Τ) προβλέπει ότι το κεντρικό δίκτυο θα συνδέει οδικώς και σιδηροδρομικώς 83 ευρωπαϊκά λιμάνια, θα συνδέει με τρένο 37 κύρια αεροδρόμια, θα περιλαμβάνει 15.000 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο θα αναβαθμιστεί, ώστε να διακινούνται σε αυτό τρένα υψηλών ταχυτήτων. Για τη δημιουργία του νέου δικύου προβλέπονται 35 μεγάλης κλίμακας διασυνοριακά έργα, ώστε να μειωθούν τα σημεία συμφόρησης.

Στόχος της Ε.Ε. είναι να μειωθεί στα 30 λεπτά ο χρόνος που θα χρειάζονται επιβάτες και εμπορεύματα για να φθάσουν από το δευτερεύον δίκτυο στο νέο υψηλών ταχυτήτων κεντρικό δίκτυο, που θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ε.Ε. Η Ε.Ε. επιχειρεί να προλάβει το «μποτιλιάρισμα» στο ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, καθώς -σύμφωνα με τις προβλέψειςοι εμπορευματικές μεταφορές αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% μέχρι το 2050, ενώ οι μετακινήσεις επιβατών υπολογίζεται ότι θα υπερδιπλασιαστούν.

Πηγή:dete.gr

image_pdfimage_print

Ολυμπία Οδός

Η Ολυμπία Οδός συνιστά μέτρα πρόληψης εν όψει κακοκαιρίας

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Αττική και στην Πελοπόννησο, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ έχει θέσει τον επιχειρησιακό μηχανισμό της σε αυξημένη ετοιμότητα. Παράλληλα, υπενθυμίζει στους οδηγούς που προτίθενται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα μερικά σημαντικά προληπτικά μέτρα ασφαλούς μετακίνησης.

Πριν από το ταξίδι

– Συμβουλευτείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.
– Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.
– Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού για τον καθαρισμό των τζαμιών με αντιπηκτικό υγρό.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
– Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του αρμόδιου προσωπικού της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.
– Σε περίπτωση καταιγίδας/ έντονων καιρικών φαινομένων:

  •  Οδηγείτε με μικρή ταχύτητα και τηρείτε μεγάλες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Εφόσον απαιτηθεί, ακινητοποιείτε το όχημά σας στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  •  Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  •  Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα. Μείνετε μακριά από πλημμυρισμένους δρόμους.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε το 1025.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Στις Βρυξέλλες Καραμανλής και Φαρμάκης για το Πάτρα – Πύργος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιμετρική Πατρών

Το ζήτημα κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου κυριάρχησε στη συνάντηση εργασίας που είχαν την Τετάρτη 26 Αυγούστου, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στην έδρα του Υπουργείου στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε για άλλη μία φορά ότι απαίτηση των πολιτών της περιοχής – αλλά και κυβερνητική δέσμευση – αποτελεί η κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου, υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς σύγχρονο δρόμο, αποτελεί και μία μέρα κινδύνου για την απώλεια περισσοτέρων ζωών αλλά και διαρκούς υποβάθμισης της περιοχής.

«Αρνούμαστε να παραμείνουμε θεατές στον Μινώταυρο της ασφάλτου και επουδενί η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καθυστερεί την τελική απόφαση και έγκριση για την ένταξη του δρόμου στη σύμβαση παραχώρησης» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι δύο άνδρες να μεταβούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επισημάνουν στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. την επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα και ο νέος αυτοκινητόδρομος να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, ο κ. Φαρμάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον κ. Καραμανλή για την αποδοχή του αιτήματος βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο οδικό άξονα, θέτοντας ωστόσο την ανάγκη ύπαρξης ενός άμεσου και σύντομου χρονοδιαγράμματος, καθώς και την μέγιστη δυνατή διασφάλιση της οδικής ασφάλειας των διερχομένων, πιθανότατα μέσω της τοποθέτησης κορινών στον δρόμο προκειμένου να αποφεύγεται η ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων.

Επίσης, τη συνάντηση εργασίας απασχόλησε και το άλλο μείζων έργο του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, για το οποίο ο Υπουργός ανακοίνωσε στον Περιφερειάρχη ότι εγκρίθηκε το ποσό των 8,7 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του έργου για το οποίο έχει ήδη διατεθεί ποσό της τάξης των 16 εκατομμυρίων ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας. Το ποσό των 8,6 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την ύδρευση των οικισμών της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου, καθώς και για τη λειτουργία του Φορέα του έργου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Αμφιδρόμηση του ρεύματος προς Πύργο της Περιμετρικής Πατρών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Ολυμπία Οδός

Στο πλαίσιο εργασιών επιθεώρησης, ελέγχου και δομικών επεμβάσεων σε υφιστάμενες υποδομές του αυτοκινητόδρομου, κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών στην κατεύθυνση προς Αθήνα στην Κάτω Διάβαση Κ627 (ΧΘ 215,990) της Περιμετρικής Πατρών, ξεκινούν οι αντίστοιχες εργασίες στην κατεύθυνση προς Πύργο για τις οποίες είναι απαραίτητη η υλοποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο τμήμα μεταξύ των Χ.Θ. 217,470 και Χ.Θ. 215,480.

Συγκεκριμένα, θα γίνει αποκλεισμός του (δεξιού) κλάδου με κατεύθυνση προς Πύργο από τις 26 Αυγούστου έως τις 30 Νοεμβρίου 2020. Η κυκλοφορία και των δύο κατευθύνσεων θα εξυπηρετείται από τον (αριστερό) κλάδο στην κατεύθυνση προς Αθήνα, ο οποίος θα αμφιδρομηθεί.

Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από τις εν λόγω περιοχές.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα