Connect with us

Ολυμπία Οδός

Ολυμπία Οδός:το έργο σταματά στον Πύργο αναμονή για το Ε` ΚΠΣ για να φτάσει ο δρόμος Μεσσηνία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Ν. Δ. κ. Λαμπρόπουλου Ιωάννη σχετικά με την χρηματοδότηση του έργου κατασκευής της «ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ»

Στην απάντησή του μεταξύ άλλων είπε: (..) Θέλω να τονίσω ότι το έργο θα γίνει. Προχθές είχαμε μια συνάντηση με τους αρμοδίους τομεάρχες του κόμματός σας και εξέφρασαν και αυτοί, μετά την αναλυτική ενημέρωση που τους έγινε και από τον κύριο Βορίδη και από εμένα, την στήριξή τους στο έργο. Η θέση και η υποστήριξη των δύο άλλων κομμάτων είναι δεδομένη, όπως και όλων των κομμάτων της Βουλής.

Το ξέρετε πάρα πολύ καλά το θέμα, έχετε δουλέψει και αγωνιστεί, υπήρξαν κάποιες προχειρότητες, κάποιες αστοχίες στον σχεδιασμό αυτού του έργου. Ειδικά στην περιοχή Καϊάφα, όπου έχουν γίνει δύο προσφυγές από το 2006 στο ΣτΕ και οι οριστικές αποφάσεις του ακυρώνουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Περιβαλλοντικών Όρων για την περιοχή.

Μετά και τα προδικαστικά ερωτήματα και την παρέμβαση της Ε.Ε, ακυρώθηκε η κατασκευή του έργου στα 22 χλμ από το κάτω Σαμικό μέχρι τον ποταμό Νέδα. Αυτό τουλάχιστον το κομμάτι, στο ορατό μέλλον, δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Σίγουρα θα γίνουν παρεμβάσεις Οδικής Ασφάλειας, να βελτιωθούν τα γεωμετρικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του δρόμου και το έργο να έχει συνέχεια από τον ποταμό Νέδα μέχρι την Μεσσηνία.

Advertisement

Έχουμε πει, και δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση για την Ανατολική παράκαμψη της Λίμνης Καϊάφα, δύσκολο και κοστοβόρο έργο, ώστε στην επόμενη προγραμματική περίοδο να βρεθούν τα χρήματα για να κατασκευαστεί ο άξονας αυτός μέχρι την Μεσσηνία, για να μπορεί να παίξει τον αναπτυξιακό του ρόλο.

Επίσης το 2006 είχαμε δύο προσφυγές στο ΣτΕ για την χάραξη στην Κάτω Αχαγιά. Η απόφαση έχει βγει από το ΣτΕ, δεν μας έχει όμως ακόμα κοινοποιηθεί. Τέλος θέλω να τονίσω ότι οι τράπεζες, παρ` ότι έχουν συμβατική υποχρέωση να χρηματοδοτούν το έργο, σταμάτησαν την χρηματοδότηση, επικαλούμενοι βεβαίως και τις καθυστερήσεις, για τους λόγους που είπαμε προηγούμενα. Αυτές όμως οι καθυστερήσεις αντιμετωπίζονται από τις συμβάσεις και δεν είναι λόγος να σταματήσουν την χρηματοδότηση του έργου.

Οι τράπεζες επικαλούνται επίσης ότι τα έργα δεν είναι βιώσιμα, γιατί εξαιτίας της κρίσης έχουν πέσει τα έσοδα που εισπράττουν από τα διόδια. Όπως ξέρετε ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του έργου προέρχεται από τα διόδια και κατά την διάρκεια της κατασκευής αυτό είναι πολύ επώδυνο. Ειδικά στην περιοχή Κόρινθος – Πάτρα, οι συνθήκες διέλευσης και οδικής ασφάλειας δεν είναι καλύτερες από τότε που ξεκίνησε το έργο, όπου τα διόδια ήταν πολλές φορές πιο φθηνά από αυτά που είναι σήμερα. Γι` αυτό προτείναμε την δραστική μείωσή τους, ειδικά σε αυτό το τμήμα.

Εμείς συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Έχουμε καταθέσει μια πρόταση που κάνει το έργο βιώσιμο, δυστυχώς όμως οι τράπεζες δεν έχουν ανταποκριθεί. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας, μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα έχουμε την δυνατότητα μιας συνολικής τελικής απόφασης για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης και της κατασκευής του έργου».

Πηγή:ypodomes.com

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Ολυμπία Οδό πατώντας εδώ.

Advertisement

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα