Connect with us

Ολυμπία Οδός

Ολυμπία Οδός: το κουβάρι συνεχίζει, καμία λύση στον ορίζοντα

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Η υπόθεση της Ολυμπίας Οδού πάει και έρχεται αλλά μονίμως βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο: Τράπεζες και εργολάβοι θέλουν να σταματήσει το έργο στην Πάτρα, κυβερνητικοί παράγοντες υπόσχονται ότι θα χρηματοδοτήσουν από το ΕΣΠΑ την επέκταση μέχρι τον Πύργο και οι Μεσσήνιοι διεκδικούν να ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης που φέρνει το δρόμο μέχρι την Τσακώνα.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου επιβεβαιώνει ότι γενικώς παζαρεύει την υπόθεση των μεγάλων έργων ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων, αλλά αρνείται να δεσμευτεί για οτιδήποτε. Με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να είναι κάποιος αφελής για να δηλώνει αισιόδοξος και σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται πως υπάρχει καμία πρόθεση να πιέσει πραγματικά κάποιος για την ολοκλήρωση του έργου (με εξαίρεση τα τμήματα για τα οποία δημιουργήθηκε νομικό πρόβλημα).

Πολλές φορές και με διάφορες αφορμές έχουμε επικρίνει τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη για αδράνεια. Και αυτό γιατί δεν πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα του «χαρτοπόλεμου» και των δηλώσεων, ούτε στους λεονταρισμούς για? προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ολα αυτά απλώς υποδηλώνουν την αδυναμία ή την άρνηση των τοπικών παραγόντων να προχωρήσουν αποφασιστικά στην αναγκαία συνεννόηση για κοινή δράση και μέτωπο υπεράσπισης του έργου όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

 

Οταν «σφάζονται» για πράγματα τα οποία μόνον θλίψη μπορούν να προκαλούν σε εκείνους που δεν έχουν απολέσει ακόμη τα? λογικά τους (περί ναντιοκουσελιάδας ο λόγος), μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε τις κοινές πρωτοβουλίες καθώς εκείνο που προέχει είναι η πλειοδοσία σε ενδιαφέρον.

Υπάρχει όμως και μια λεπτομέρεια η οποία φαίνεται ότι διαφεύγει από ορισμένους: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να είναι βουλευτής Μεσσηνίας, πλην όμως δείχνει να εξαντλεί το ενδιαφέρον του στην επικράτηση των εκλεκτών του σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στο νομό. Οπως προσφάτως έκανε με την υπόθεση του Επιμελητηρίου καταφέρνοντας να τριχοτομήσει το δικό του χώρο και αποτυγχάνοντας να κερδίσει σε ένα χώρο στον οποίο το κόμμα του έχει συντριπτική πλειοψηφία.

Σε αντίθεση με το ζήλο που επιδεικνύει σε τέτοιου είδους ζητήματα, για την Ολυμπία Οδό ούτε τσιμουδιά εδώ και μήνες. Πολύ περισσότερο τώρα που συγκατοικεί στην κυβέρνηση την οποία ο ίδιος μπορεί να χαρακτηρίζει «ειδικού σκοπού», αυτή όμως διαπραγματεύεται και εντός ολίγου θα καταλήξει σχετικά με την υπόθεση των αυτοκινητοδρόμων. Οχι μόνον δεν έκανε παρέμβαση, αλλά ούτε μια απλή δήλωση για να θυμίσει πως εκλέγεται στη Μεσσηνία και έχει την υποχρέωση να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για ζητήματα τέτοιας σημασίας.

Προσφάτως στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γιάν. Λαμπρόπουλος ζήτησε να δεσμευτούν τα τρία κόμματα σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάν. Μαγκριώτης έσπευσε να συμφωνήσει. Ο κ. Σαμαράς όμως συνεχίζει να σιωπά, διευκολύνοντας τις «διαπραγματεύσεις» για το κούρεμα του δρόμου. Δεδομένων τούτων, αναρωτιέται κανένας αν οι πολιτικοί παράγοντες έχουν στο νου τους τη Μεσσηνία ή την με κάθε τρόπο πολιτική τους επιβίωση.

Πηγή:eleftheriaonline.gr

image_pdfimage_print

Ολυμπία Οδός

Πάτρα-Πύργος: Στο κένο η ένσταση Καλογρίτσα για την πρώτη εργολαβία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Ολυμπία Οδός

Στο κενό έπεσε η ένσταση της Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών για την εργολαβία του Πάτρα-Πύργος που αφορά το τμήμα Δουναίικα-Πύργος. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η έκπτωση της κοινοπραξίας από τον διαγωνισμό είχε αποφασιστεί στις 11 Ιουνίου λόγω ελλιπών δικαιολογητικών.

Στις 24 Ιουνίου ακολούθηκε η πρώτη ένσταση η οποια απορρίφθηκε στις 5 Αυγούστου αρχικά και στις 23 Αυγούστου (από το γραφείο του υπουργού ΥΠΟΜΕ) στη συνέχεια, οριστικοποιήθηκε η έκπτωση και κατέπεσε και η εγγυητική επιστολή συμμετοχής.

Στις 23 Αυγούστου κατατέθηκε δεύτερη ένσταση, ύστερα από την έκδοση της απόφασης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με το σκεπτικό η ένσταση απορρίφθηκε «διότι έχει ήδη εκδοθεί Απόφαση του Υπουργού Υ.ΜΕ. επί ενστάσεως, σύμφωνα με το άρθρο 174 του Ν.4412/16, για το ίδιο θέμα και συνεπώς έχει τελεσιδικήσει η ενδικοφανής διαδικασία, στο πλαίσιο των διατάξεων περί δημοσίων έργων».

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ήταν ακριβώς αυτή η απόφαση που ουσιαστικά έβγαλε εκτός διαδικασίας την κοινοπραξία συμφερόντων Καλογρίτσα και έβαλε ένα τέλος σε ένα δράμα το οποίο κράτησε αρκετά χρόνια. Να θυμίσουμε πως ο διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη εργολαβία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 2016.

Στη συνέχεια η διαγωνιστική διαδικασία «πάγωσε» καθώς έγινε γνωστή η πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε συνολική λύση του έργου Πάτρα-Πύργος που αφορά όλες τις εργολαβίες.

Ο αυτοκινητόδρομος, φυσική συνέχεια της Ολυμπίας Οδού, παραμένει ένας από τους πιο «αιματηρούς» οδικούς άξονες της χώρας με πολλά θανατηφόρα ατυχήματα κάθε χρόνο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Ολοκλήρωση της «Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας» στις σήραγγες της Περιμετρικής Πατρών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Όχημα περιπολίας Ολυμπίας Οδού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας» στις σήραγγες της Περιμετρικής Πατρών και συγκεκριμένα στη σήραγγα «Γηροκομείο» το βράδυ της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου προς τα ξημερώματα της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου 2019.

Η Άσκηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων και το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Ο Υπεύθυνος Σηράγγων της Ολυμπίας Οδού, Μιχάλης Αγγελόπουλος δήλωσε:

«Μόλις ολοκληρώθηκε η Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας στη σήραγγα «Γηροκομείο» της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών. Το σενάριο προέβλεπε πυρκαγιά μετά από σύγκρουση ΙΧ αυτοκινήτου με φορτηγό. Τέτοιες ασκήσεις πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια στις μεγάλες σήραγγες του Έργου, προκειμένου να ελέγχουμε τις διαδικασίες μας και το συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Η Ολυμπία Οδός επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι κύριο μέλημά της είναι η ασφάλεια των χρηστών του αυτοκινητόδρομου και δεσμεύεται για διαρκή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Η GD Infrastrutture διεκδικεί 1,5εκατ.ευρώ για εργολαβία στο Πάτρα-Πύργος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιμετρική Πατρών

Για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και με απειλές για προσφυγή στα ελληνικά και διεθνή δικαστηρια απειλεί η GD Infrastrutture για την εργολαβία του τμήματος 6 από την Κάτω Αχαγιά μέχρι τα Σαγαίικα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος.

Σε ενημερωτικό δελτίο που απέστειλε μιλά για άρνηση του Υπουργείου ΥΠΟΜΕ να προχωρήσει σε προκαταβολη και πληρωμή σε πιστοποιηθείσες εργασίες. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω και αφού όπως αναφέρεται σε λύθηκε το πρόβλημα, κατατέθηκαν τρεις διαταγές πληρωμής στο Μονομελές Εφετεία Αθηνών με τις οποίες καλεί το ΥΠΟΜΕ σε πληρωμή ποσού 1,51εκα.ευρώ.

Ωστόσο η εταιρεία εκφράζει την ελπίδα της να γίνει εξόφληση και να σταματήσει η δικαστική διαδικασία.

Να θυμίσουμε πως από τα τέλη καλοκαιριού αναζητείται μία συνολική λύση για την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, παγώνοντας ταυτόχρονα τις 5 υπογεγραμμένες συμβάσεις από τις συνολικά 8 εργολαβίες.

Ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής έχει συναντηθεί με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ στην οποία έθεσε το θέμα ανοίγοντας το θέμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό έφερε αντιδράσεις τόσο από μερίδα των φορέων των περιοχών Αχαϊας και Ηλείας, όσο και από την GD Infrastrutture που έχει αναλάβει 2 εργολαβίες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα