Connect with us

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

ΟΣΕ: Υπερσταθμός και στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά τα σχέδια για υπερσταθμούς στην Αθήνα και τον Πειραιά ο ΟΣΕ θα αναπτύξει παρόμοιο υπερσταθμό και στον Κεντρικό Σταθμό στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό σιδηροδρομικό σταθμό της χώρας (μαζί με της Αθήνας) και ο πρώτος μητροπολιτικός από την βόρεια ανατολική και δυτική είσοδο της χώρας.

Η υπεύθυνη εταιρεία είναι η ΓΑΙΟΣΕ που έχει φιλόδοξα σχέδια καθώς ο σταθμός θα έχει ανταπόκριση με τον υπό κατασκευή σταθμό Μετρό της πόλης. Ο στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα κεντρικό σταθμό που να θυμίζει Δυτική Ευρώπη με την ανάπτυξη καταστημάτων, εστιατορίων χώρους επιβατών με ηλεκτρονική ενημέρωση wi fi σύνδεση με το ιντερνετ κλπ.

Στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί οικονομικοτεχνική μελέτη για ξενοδοχείο 150 κλινών, για ένα τετραώροφο κτίσμα που θα φιλοξενήσει τα γραφεία της διοίκησης του ΟΣΕ και εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο, όπως και για υπόγειο παρκινγκ τριών επιπέδων, όλες αναπτύξεις που τοποθετούνται σε εκτάσεις εκατέρωθεν του σταθμού. Το επόμενο στάδιο θα είναι να καθοριστούν οι όροι δόμησης σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού, ώστε να προκηρυχθεί το έργο και να επιλεγεί ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης για την υλοποίηση της επένδυσης.

Για την ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου με την επωνυμία Trainspot εντός του σιδηροδρομικού σταθμού, επένδυσης περί το 1 εκατ. ευρώ και έκτασης 1.300 τ.μ. Εταιρεία εκμετάλλευσης είναι η Trainspot, ενώ την κατασκευή έχει αναλάβει η Technoeconomiki-TEMKA.

Το εμπορικό κέντρο θα φιλοξενήσει δεκαέξι καταστήματα, εκ των οποίων τα τρία υγειονομικού ενδιαφέροντος (GoodyΆs, Τερκενλής, Ελιά Λεμόνι) και τα υπόλοιπα εμπορικά, μεταξύ των οποίων καταστήματα ρουχισμού, παιχνιδιών, υποδημάτων, καλλυντικών, κοσμημάτων, μίσθωσης αυτοκινήτων, φαρμακείο και κομμωτήριο. Στους νέους ενοίκους θα περιλαμβάνεται και ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Οι κατασκευαστικές εργασίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του επόμενου τριμήνου.
Σύμφωνα με τον Δ/νων Σύμβουλο της εταιρείας ?ο σιδηροδρομικός σταθμός της Θεσσαλονίκης είναι από τους πρώτους στη χώρα που θα αναπλαστεί κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα με νέες χρήσεις?.

Ο Σταθμός της Θεσσαλονίκης αναφέρεται πως θα μοιάζει με τον αντίστοιχο σταθμό της Κολονίας και θα αναβαθμίσει αισθητικά τόσο την περιοχή όσον και την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της πόλης.

Με δεδομένη δε την ύπαρξη των τερματικών σταθμών του ΟΑΣΘ αλλά και του μετρό η κίνηση, άρα και το target group του εμπορικού κέντρου θα αυξηθεί σημαντικά σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

Μεγάλη σημασία επίσης θα δοθεί και στην αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής που θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών και θα μοιάζει με αυτό ων αεροπορικών εταιριών που το ακριβό εισιτήριο θα είναι λίγες μέρες πριν το δρομολόγιο και όσο πιο νωρίς θα υπάρχει κράτηση τόσο πιο φθηνά θα είναι και τα εισιτήρια.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα