Newsroom

Ο αποχαρακτηρισμός της Σιδηροδρομικής Γραμμής Σ.Σ. Νέων Πόρων-Πλαταμώνα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου. Ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του παρουσιάζει τους δύο κύριους λόγους για την για την επανένταξη της σιδηροδρομικής γραμμής στο ενεργό δίκτυο, ενώ προτείνει και μία σειρά από λύσεις για τη συγκοινωνιακή, τουριστική και πολιτιστική ανάδειξή της γραμμής

Ο Σύλλογος υποστηρίζει, πως η γραμμή  πρέπει να επανενταχθεί στο «ενεργό» δίκτυο για συγκοινωνιακούς και τουριστικούς λόγους, αλλά μαζί με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό ως κηρυγμένο προστατευόμενο νεώτερο μνημείο και ιστορικός τόπος από το υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και να συμπεριληφθεί στις παρεμβάσεις ανάπλασης του υπό εκπόνηση Σχέδιου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), έτσι ώστε να υπάρξει βιώσιμη και αρμονική ένταξη της γραμμής στον πολεοδομικό ιστό του Πλαταμώνα.

Παραβιάζεται το θεσμικό πλαίσιο

Στη σχετική ανακοίνωσή που συνυπογράφουν ο πρόεδρος κ. Π Ράλλης και ο γενικός γραμματέας κ. Φ. Λυκομήτρος, του ΣΦΣ, επισημαίνεται, πως οποιαδήποτε απόπειρα για οριστικοποίηση του αποχαρακτηρισμού της γραμμής και αποξήλωσής της μελλοντικά, ισούται με παραβίαση του θεσμικού πλαισίου προστασίας μνημείου.

Επιπλέον, τονίζεται πως η απόφαση αυτή αποτελεί και παραβίαση θεσμοθετημένων σχεδιασμών και μελετών που έχει πραγματοποιήσει το Δημόσιο. Αλλά και παράλληλη απαξίωση επενδύσεων που έχουν γίνει με κοινοτικά κονδύλια για να διατηρηθεί η μελλοντική δυνατότητα επαναλειτουργίας της γραμμής. Γεγονός, το οποίο  «θα ισοδυναμεί με παράβαση καθήκοντος».

Προς τούτο ο Σ.Φ.Σ επισυνάπτει μία σειρά εγγράφων και φωτογραφικών. Σημειώνει επίσης ότι ελπίζει, πως  θα πρυτανεύσει η λογική και δε θα οδηγηθούν τα πράγματα προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση.

Μία δυσάρεστη έκπληξη

Στη ανακοίνωσή του  Σ.Φ.Σ. αναφέρεται: «Με μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη πληροφορήθηκε, από σχετικό ρεπορτάζ των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ότι κατόπιν πρωτοβουλίας τοπικών παραγόντων, ο ΟΣΕ προέβη σε αποχαρακτηρισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Σ.Σ. Νεών Πόρων-Πλαταμώνα, που βάσει της Δήλωσης Δικτύου που υποβάλει κατ’ έτος ο ΟΣΕ (ν. 3891/2010), είχε χαρακτηρισμό ως τμήμα του «Ενεργού Δικτύου» σε αναστολή κυκλοφορίας.

Πλήρης  αντίθεση

«Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε αυτή την απόφαση και την χαρακτηρίζουμε ως ένα μεγάλο λάθος που θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να επανορθωθεί, για μια σειρά από λόγους, που αναλυτικά διατυπώνουμε στο παρακάτω συνημμένο τεκμηριωτικό μας κείμενο υπομνήματος και τα παρατιθέμενα ντοκουμέντα.

Οι δύο λόγοι επανένταξης στο «ενεργό δίκτυο»

1.H γραμμή αυτή θα πρέπει να επανενταχθεί στο «Ενεργό Δίκτυο» και να καταβληθεί προσπάθεια να αξιοποιηθεί για συγκοινωνιακούς και τουριστικούς λόγους, με τακτικά / περιοδικά και έκτακτα δρομολόγια προαστιακού, τουριστικού ή / και εκδρομικού τύπου, στο τμήμα Λάρισα-Ν. Πόροι-Πλαταμώνας, και με εξασφάλιση ανταποκρίσεων στον Σ.Σ Νέων Πόρων με τον ηλεκτρικό Προαστιακό Σιδηρόδρομο Θεσσαλονίκης-Λάρισας, δεδομένου ότι το ιστορικό θέρετρο του Πλαταμώνα, ειδικά την θερινή περίοδο αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα κυκλοφοριακού κορεσμού του ανεπαρκούς του οδικού δικτύου, καθώς και των ελάχιστων διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης, με συνέπεια την έντονη περιβαλλοντική, λειτουργική και αισθητική του υποβάθμιση.

Η ανεπάρκεια και απροθυμία των ΚΤΕΛ να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά το εν λόγω θέρετρο, σε συνδυασμό με την έντονη αιχμή της επιβατικής ζήτησης που εκδηλωνόταν και στον σιδηροδρομικό σταθμό Πλαταμώνα την εποχή που λειτουργούσε, ενώ εμφανίζεται σήμερα στον απέχοντα 3 χλμ μακριά σιδηροδρομικό σταθμό Νεών Πόρων, επιβάλει μια τέτοια παρέμβαση, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα ανάλογης σημασίας τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης, ακόμα και στο δικό μας Λουτράκι, όπου αυτή τη στιγμή ανακατασκευάζεται για να επαναλειτουργήσει η παλαιά διακλάδωση Ισθμού-Λουτρακίου, ως τμήμα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας.

Στην περίπτωση του Πλαταμώνα, θα πρέπει ο εν λόγω κλάδος, να ενταχθεί στο καθεστώς των πρόσφατα ανακηρυχθέντων με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΣΕ τμημάτων του «Ενεργού δικτύου» του ως «Τουριστικές, Ιστορικές και Τοπικές Γραμμές».

2.Ένας δεύτερος λόγος που συνηγορεί στην διατήρηση της εν λόγω γραμμής, είναι ότι αποτελεί εναλλακτική στρατηγικής σημασίας λύση προσωρινής παράκαμψης της μεγάλης σήραγγας και «Cut and Cover» περιοχής Πλαταμώνα και Κάστρου Πλαταμώνα, σε περίπτωση σαμποτάζ ή άλλης φυσικής καταστροφής, καθώς επίσης και κηρυγμένο προστατευόμενο νεότερο μνημείο και ιστορικό τόπο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στον Δήμαρχο Δίου / Ολύμπου θα θέλαμε να προτείνουμε στο πλαίσιο του υπό εκπόνηση Σχέδιου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Πλαταμώνα, να εξεταστούν οι ανωτέρω προτάσεις μας, καθώς και σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και την ΓΑΙΑΟΣΕ, όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την αρμονικότερη ένταξη της γραμμής, στον πολεοδομικό ιστό του Πλαταμώνα, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις ανάπλασης που θα εισηγηθεί το υπό εκπόνηση ΣΒΑΚ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV