Νίκος
Καραγιάννης

Την σειρά των επεκτάσεων προς Ίλιον, Γλυφάδα, Καλλιθέα, Μαρούσι και Πετρούπολη που πρόκειται να υλοποιηθούν από την Αττικό Μετρό ανέλυσε μέσα από το βήμα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών ITC 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας. Όπως είπε η πρώτη επέκταση που θα δούμε να υλοποιείται είναι η βόρειο-δυτική επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον με 3 νέους σταθμούς.

Αυτοί είναι οι: Παλατιανή, Ίλιον και Άγιος Νικόλαος. Η επέκταση θα έχει κόστος 350 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-207 ενώ θα μεταφέρει καθημερινά 55.000 επιβάτες.

Η δεύτερη επέκταση που σχετίζεται και με την επένδυση του Ελληνικού, είναι η νότια επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς Γλυφάδα. Θα περιλαμβάνει 3 νέους σταθμούς με τερματικό στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στη Γλυφάδα.

Η τρίτη επέκταση που μελετάται είναι ο νέος κλάδος της γραμμής 1 από το Θησείο μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσω Καλλιθέας, με συνολικά 4 σταθμούς και τερματικό το ΚΠΣΙΝ.

Για τις επεκτάσεις της γραμμής 4 ο κ.Κουρέτας ανέφερε πως μελετάται η πρώτη επέκταση από το Γουδή μέχρι το Μαρούσι. Σε αυτή την επέκταση έχουν ολοκληρωθεί οι γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες και σύντομα θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες μελέτες. Αυτή η επέκταση θα φτάσει μέχρι την Εθνική Οδό στο ύψος της Λυκόβρυσης και θα διαθέτει 11 σταθμούς. Το κόστος της επέκτασης αυτής εκτιμάται σε περίπου 1,3 δισ.ευρώ.

Παράλληλα μελετάται και η επέκταση της γραμμής 4 από το Άλσος Βεϊκου προς Πετρούπολη. Η γραμμή αυτή θα περνά από πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως τα Πευκάκια (όπου θα συνδέεται με τη γραμμή 1), από τη Νέα Φιλαδέλφεια και τους Αγίους Αναργύρους. Πρόκειται για μια σημαντική επέκταση που θα ολοκληρώσει την σύνδεση των δυτικών προαστίων με το δίκτυο Μετρό της Αθήνας.

Επίσης ένα πολύ σημαντικό νέο είναι πως πρόκειται να προστεθεί ένας νέος σταθμός στη γραμμή 3 ανάμεσα στους σταθμούς Ελαιώνας και Κεραμεικός. Λόγω τεχνικών θεμάτων έχει εξεταστεί η λύση να συνδεθεί ο σταθμός με τη γραμμή με υπόγειο κινούμενο πεζοδρόμιο/διάδρομο (αντίστοιχο με αυτόν των αεροδρομίων) για να συνδεθεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο τέλος του καλοκαιριού τοποθέτησε την έναρξη λειτουργίας της γραμμής 3 από τη Νίκαια μέχρι το Δημοτικό Θέατρο στον Πειραιά. “Θα γίνουν πράξη οι συνδυασμένες μεταφορές, θα ενώσουμε το κεντρικό λιμάνι της πρωτεύουσας με το κεντρικό της αεροδρόμιο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κουρέτας.

Σημείωσε επίσης ότι η γραμμή 4 θα κατασκευαστεί μέσω της τεχνολογίας BIM, τα τρένα θα είναι αυτόματα και χωρίς οδηγό, ενώ τα τρένα της Θεσσαλονίκης είναι κατά 94% από ανακυκλωμένα υλικά. Τέλος σημείωσε ότι το ΒΙΜ βοηθά στον έλεγχο της κατακευής και τους κόστους και στη γραμμή 4 πως πρόκειται μέσω του έργου να προστεθούν 2.000 δέντρα επιπλέον.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV