Νίκος
Καραγιάννης

Σιγά-σιγά ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός για τη χρηματοδότηση της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Να χρηματοδοτήσει μέσω του Connecting Europe Facility (CEF), φιλοδοξεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΕΡΓΟΣΕ, τη Σιδηροδρομική Εγνατία και τα έργα στα τμήματα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας και ΣΚΑ-ΟΙΝΟΗ.

Με πρόσφατες αποφάσεις της ΕΡΓΟΣΕ ξεκινούν οι διαδικασίες πρόσληψης συμβούλων οι οποίοι θα αναλάβουν την υποβοήθηση της εταιρείας στην εκπόνηση της Έκθεσης Σκοπιμότητας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης Κόστους -Οφέλους για την Υποβολή Αιτήσεων Χρηματοδότησης Έργων στο CEF της περιόδου 2021-2027.

Η σιδηροδρομική εταιρεία εντάσει σε αυτή την προσπάθεια όλη τη γραμμή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Ορμένιο, θέλοντας τη χρηματοδότηση της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας. To Συνδέοντας την Ευρώπη όπως είναι γνωστό στα ελληνικά το CEF είναι ένα από δυνατά χαρτιά σε αυτή την προσπάθεια.

Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο δεδομένου ότι τα δύο έργα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, Θεσσαλονίκη-Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο έχουν εκτιμώμενο κόστος 2,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα το έργο ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας και το έργο υποδομής ΣΚΑ-ΟΙΝΟΗ έχουν μαζί κόστος άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Τα έργα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας

Τα δύο έργα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας έχουν τεθεί σε διαγωνιστική διαδικασία από την ΕΡΓΟΣΕ. Είναι μέρος συνολικού πακέτου έξι έργων 4 δισ. ευρώ που ξεκινούν με την διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Το μεγάλο στοίχημα για όλα τα έργα είναι να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία θα κάνουν εφικτή την υλοποίηση τους.

Ειδικότερα όμως αυτά τα δύο έργα είναι κρίσιμα για την αναβάθμιση του σιδηρόδρομου σε Μακεδονία και Θράκη. Σήμερα η υφιστάμενη υποδομή χαρακτηρίζεται ξεπερασμένη και δεν μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο της. Τα δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη είναι πρακτικά στα χαρτιά καθώς ακόμα και όταν λειτουργούν απαιτούντα πάνω από  8 ώρες.

Ιδιαίτερα σημαντικά θα είναι για την ανάπτυξη εμπορευματικών μεταφορών που θα διασυνδέουν την Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης.

CEF: Ένας γνωστός από τα παλιά

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά του η Ελλάδα  θέλει να εκμεταλλευτεί κονδύλια του CEF καθώς στο παρελθόν έχει καταφέρει να χρηματοδοτήσει έργα όπως στη γραμμή Κιάτο-Πάτρα και το Τιθορέα-Δομοκός. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το CEF είναι ανεξάρτητο χρηματοδοτικό εργαλείο από το ΕΣΠΑ και χρηματοδοτεί έργα Διευρωπαϊκών Δικτύων.

Το CEF λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2013. Μέσω αυτού, η ΕΕ διέθεσε ποσό 30,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο έως το 2020. Ο χρηματοδοτικός μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) αποσκοπεί στην επίτευξη συνεργειών στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας.

Αυτό πιστεύεται ότι θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της δράσης της Ένωσης και επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση των δαπανών υλοποίησης. Στοχεύει επίσης στην επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα των διευρωπαϊκών δικτύων και στη μόχλευση χρηματοδότησης, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV