fbpx
Connect with us

Προαστιακός Πάτρας

Ο Προαστιακός Πάτρας επεκτείνεται μέχρι την Κάτω Αχαγιά, σήμερα το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα-ένα ολοκληρώνονται τα σιδηροδρομικά έργα της χώρας. Σήμερα, την τιμητική του έχει ο Προαστιακός Πάτρας καθώς το έργο της επέκτασης προς Κάτω Αχαγιά, κατασκευαστικά ολοκληρώνεται και σήμερα θα γίνει το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο.

Για το έργο είχαμε σημαντικές συμπράξεις προκειμένου να ολοκληρωθεί. Την χρηματοδότηση ανέλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (το έργο έχει προϋπολογισμό 5,3εκατ.ευρώ), ενώ Φορέας Υλοποίησης ήταν ο ΟΣΕ. Το έργο περιελάμβανε δύο εργολαβίες. Η πρώτη ήταν το έργο της ανακατασκευής της γραμμής από τον Άγιο Ανδρέα μέχρι την Κάτω Αχαγιά και να εκσυγχρονιστούν οι σταθμοί (κατασκευή και διαμόρφωση αποβαθρών με κεκλιμένες ράμπες για ΑμεΑ, φωτισμός στεγάστρων κ.α.) και η δεύτερη ήταν η τοποθέτηση 31 ΑΣΙΔ που αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία αυτόματων μηχανημάτων που θα κατεβάζουν μπάρες κατά την έλευση του τρένου και θα επιτρέπουν την ασφαλή κίνηση του τραίνου και των επιβατών.

Οι νέοι σταθμοί που θα λειτουργήσουν με την ολοκλήρωση των έργων είναι: Αγιος Ανδρέας, Ανθείας, Άγιος Γεώργιος, Ιτιες, Παραλία Πατρών, Μιντιλόγλι, Βραχνεϊκα, Τσουκαλεϊκα, Καμίνια, Αλισσός, Κάτω Αχαγιά που θα ενταχθούν στο δίκτυο του Προαστιακού Πάτρας μόλις ο ΟΣΕ παραδώσει επίσημα τη γραμμή στην κυκλοφορία και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επεκτείνει τα δρομολόγια του Προαστιακού Πάτρας που σήμερα τερματίζουν στον Άγιο Ανδρέα μέχρι την Κάτω Αχαγιά.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, υπογράμμισε ότι είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή και προανήγγειλε την επέκταση των έργων μέχρι τον Πύργο. Συγκεκριμένα είπε πως «είχαμε αναλάβει τον Μάιο του 2018 την δέσμευση ότι σ’ ένα χρόνο θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η γραμμή του Προαστιακού προς την Δυτική Αχαΐα. Έναν χρόνο μετά είμαστε έτοιμοι για το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο. Ένα έργο πνοής για ολόκληρη την δυτική πλευρά της Αχαΐας που υποδέχεται την Δευτέρα, μετά από χρόνια απουσίας, το τρένο. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος της παρέμβασης μας καθώς, όπως είναι γνωστό, επίκειται και η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών –Πύργου».

Ο Προαστιακός Πάτρας σήμερα θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς παρόλα τα προβλήματα στη λειτουργία του λόγω της απομόνωσης από το υπόλοιπο δίκτυο της χώρας, αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία.

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ
Αξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που τελικά οδηγεί στην επανέναρξη δρομολογίων από την Πάτρα μέχρι την Κάτω Αχαγιά, η γραμμή παραμένει μετρική (δηλαδή στενότερη της γραμμής του εθνικού δικτύου) πράγμα που σημαίνει πως θα είναι για αποκλειστική χρήση του Προαστιακού. Σε σχέση με την εμπορική λειτουργία της γραμμής ακόμα και αν επεκταθεί προς το Αεροδρόμιο ή την ΒΙΠΕ Πατρών, τα τρένα δεν θα μπορούν να συνεχίσουν ανατολικα μετά την Πάτρα μιας και η γραμμή από εκεί και πέρα γίνεται από μετρική, κανονική μην επιτρέποντας τη χρήση της σε τρένα διαμορφωμένα για χρήση μετρικής γραμμής.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ

Προαστιακός Πάτρας: Θέμα ημερών η λειτουργία της επέκτασης μέχρι Κάτω Αχαϊα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικές Γραμμές

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η λειτουργία της πρώτης μεγάλης επέκτασης του Προαστιακού Πάτρας προς την Κάτω Αχαϊα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η 15η Ιουλίου, δηλαδή σε μία εβδομάδα από σήμερα θα μπορουν να ξεκινήσουν τα πρώτα εμπορικά δρομολόγια.

Οι νέες στάσεις που θα λειτουργήσουν μετά τον σημερινό τερματικό στον Άγιο Ανδρέα είναι οι εξής: Άγιος Ανδρέας, Ανθείας-Νέο Λιμάνι, Άγιος Γεώργιος, Ιτιές, Παραλία Πατρών, Μιντιλόγλι-Ροίτικα, Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Καμίνια, Αλισσός, Κάτω Αχαγιά. Η διάρκεια του δρομολογίου μέχρι τον νέο τερματικό θα είναι περίπου 30 λεπτά.
Η επέκταση του Προαστιακού αναμένεται να εξυπηρετήσει εκτός των άλλων και τις μετακινήσεις των εργαζομένων της ΒΙΠΕ Πατρών, και βεβαίως τους χιλιάδες τουρίστες και παραθεριστές της ευρύτερης περιοχής. Το έργο κόστισε περίπου 5,36 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό σε πρώτη φάση θα πραγματοποιείται ένα δρομολόγιο ανά ώρα και ανάλογα με την επιβατική κίνηση, θα καθοριστεί στο μέλλον και η ημερήσια συχνότητα του μέσου. Η ανακαινισμένη μετρική γραμμή διαθέτει πλέον και 32 αυτόματες ΑΣΙΔ (αυτόματα σσυστήματα ισόπεδων διαβάσεων).

Να θυμίσουμε ότι ο Προαστιακός Πάτρας, θεωρείται το πιο επιτυχημένο παράδειγμα στην Ελλάδα με μεγάλη αποδοχή από την τοπική κοινωνία με πάνω από 8.000 επιβάτες καθημερινά.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Πάτρας

Παρουσία Βούρδα το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του Προαστιακού Πάτρας στην Κάτω Αχαγιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο της διαδρομής του Προαστιακού Σιδηροδρόμου από την Πάτρα έως την Κάτω Αχαΐα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Θάνου Βούρδα. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή, που αλλάζει τα δεδομένα στις μετακινήσεις δημιουργώντας νέες συνθήκες ανάπτυξης: «Το σημερινό πρώτο δρομολόγιο, αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της βαρύτητας που δίνει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση του Σιδηροδρομικού Δικτύου», τόνισε ο κ. Βούρδας, κατά το σημερινό πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο.

Για το γεγονός παραβρέθηκαν επίσης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας κ. Κωνσταντίνος Σπαρτινός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Παναγιώτης Θεοχάρης, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι της σιδηροδρομικής οικογένειας όπως και τοπικών φορέων. Κατά τη διάρκεια του δοκιμαστικού δρομολογίου ελέχθησαν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, ούτως ώστε να ξεκινήσουν τα κανονικά δρομολόγια το συντομότερο δυνατό. Με την έναρξη τους να τοποθετείται χρονικά στις 16 Μαΐου, οπότε και θα ξεκινήσει η σταδιακή δρομολόγηση των συρμών στη διαδρομή Πάτρας-Κάτω Αχαΐας.

Η σιδηροδρομική σύνδεση Πάτρας- Κάτω Αχαΐας περιλαμβάνει 11 υπερσύγχρονους σταθμούς –στάσεις που είναι ήδη έτοιμες για να υποδεχθούν τους επιβάτες και οι οποίες είναι οι εξής: Άγιος Ανδρέας, Ανθείας /Νέο Λιμάνι, Άγιος Γεώργιος, Ιτιές, Παραλία Πατρών, Μιντιλόγλι / Ροίτικα, Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Καμίνια, Αλισσός, Κάτω Αχαγιά.

Σημειώνεται, ότι η εν λόγω επέκταση του Προαστιακού αναμένεται να εξυπηρετήσει εκτός των άλλων και τις μετακινήσεις των εργαζομένων της ΒΙΠΕ Πατρών, και βεβαίως τους χιλιάδες τουρίστες και παραθεριστές της ευρύτερης περιοχής. Το έργο είναι προϋπολογισμού 5,36 εκατομμυρίων ευρώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Πάτρας

Προαστιακός Πάτρας: Αρχές Μαϊου ολοκληρώνεται η επέκταση προς Κάτω Αχαγιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθεί η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου από την Πάτρα έως την Κάτω Αχαΐα. Τα παραπάνω προέκυψαν κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Θεοχάρη. Μάλιστα θα γίνει δοκιμαστική λειτουργία του τρένου, παρουσία επιβατών.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη συνάντηση, μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές λειτουργίες των αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο υποέργο που αφορούσε στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής από τον σταθμό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, έως την Κάτω Αχαΐα, με παράλληλη διαμόρφωση – αναβάθμιση των αποβάθρων σε ενδιάμεσους σταθμούς.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό €5,3 εκατ. και το δεύτερο υποέργο του αφορά στην «προμήθεια και εγκατάσταση νέων αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων και αποκατάσταση λειτουργίας των υπαρχόντων».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Απόστολου Κατσιφάρα με τον Παναγιώτη Θεοχάρη συζητήθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών – Πύργου, προϋπολογισμού €16 εκατ. Όπως έγινε γνωστό από την Περιφέρεια, διαπιστώθηκε πως υπάρχει ωριμότητα και σύντομα δρομολογούνται όλες οι διαδικασίες για την ένταξή του στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής θα γίνει, σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, όπως έχει συμφωνηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή με συγχρηματοδότηση -εξ ημισείας- από τις δυο διαχειριστικές αρχές, της Περιφέρειας και του υπουργείου, ενώ οι πόροι που θα προέλθουν από κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα, θα είναι της τάξης των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά το θεματικό τρένο Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, που έχει ήδη περιληφθεί στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της περιοχής, είναι σε ισχύ ανοικτή πρόσκληση από ειδική υπηρεσία διαχείρισης του ΠΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Ο ΟΣΕ, σύμφωνα με την Περιφέρεια, έχει ήδη καταθέσει πρόταση σε ό,τι αφορά στο σκέλος της ανακατασκευής της μετρικής γραμμής και τα αυτόματα συστήματα ισόπεδων διαβάσεων και απομένει η κατάθεση αντίστοιχης πρόσκλησης και από τη ΓΑΙΑΟΣΕ για το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού Πύργου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα