Connect with us

Προαστιακός Πάτρας

Ο Προαστιακός Πάτρας επεκτείνεται μέχρι την Κάτω Αχαγιά, σήμερα το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα-ένα ολοκληρώνονται τα σιδηροδρομικά έργα της χώρας. Σήμερα, την τιμητική του έχει ο Προαστιακός Πάτρας καθώς το έργο της επέκτασης προς Κάτω Αχαγιά, κατασκευαστικά ολοκληρώνεται και σήμερα θα γίνει το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο.

Για το έργο είχαμε σημαντικές συμπράξεις προκειμένου να ολοκληρωθεί. Την χρηματοδότηση ανέλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (το έργο έχει προϋπολογισμό 5,3εκατ.ευρώ), ενώ Φορέας Υλοποίησης ήταν ο ΟΣΕ. Το έργο περιελάμβανε δύο εργολαβίες. Η πρώτη ήταν το έργο της ανακατασκευής της γραμμής από τον Άγιο Ανδρέα μέχρι την Κάτω Αχαγιά και να εκσυγχρονιστούν οι σταθμοί (κατασκευή και διαμόρφωση αποβαθρών με κεκλιμένες ράμπες για ΑμεΑ, φωτισμός στεγάστρων κ.α.) και η δεύτερη ήταν η τοποθέτηση 31 ΑΣΙΔ που αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία αυτόματων μηχανημάτων που θα κατεβάζουν μπάρες κατά την έλευση του τρένου και θα επιτρέπουν την ασφαλή κίνηση του τραίνου και των επιβατών.

Οι νέοι σταθμοί που θα λειτουργήσουν με την ολοκλήρωση των έργων είναι: Αγιος Ανδρέας, Ανθείας, Άγιος Γεώργιος, Ιτιες, Παραλία Πατρών, Μιντιλόγλι, Βραχνεϊκα, Τσουκαλεϊκα, Καμίνια, Αλισσός, Κάτω Αχαγιά που θα ενταχθούν στο δίκτυο του Προαστιακού Πάτρας μόλις ο ΟΣΕ παραδώσει επίσημα τη γραμμή στην κυκλοφορία και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επεκτείνει τα δρομολόγια του Προαστιακού Πάτρας που σήμερα τερματίζουν στον Άγιο Ανδρέα μέχρι την Κάτω Αχαγιά.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, υπογράμμισε ότι είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή και προανήγγειλε την επέκταση των έργων μέχρι τον Πύργο. Συγκεκριμένα είπε πως «είχαμε αναλάβει τον Μάιο του 2018 την δέσμευση ότι σ’ ένα χρόνο θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η γραμμή του Προαστιακού προς την Δυτική Αχαΐα. Έναν χρόνο μετά είμαστε έτοιμοι για το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο. Ένα έργο πνοής για ολόκληρη την δυτική πλευρά της Αχαΐας που υποδέχεται την Δευτέρα, μετά από χρόνια απουσίας, το τρένο. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος της παρέμβασης μας καθώς, όπως είναι γνωστό, επίκειται και η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών –Πύργου».

Ο Προαστιακός Πάτρας σήμερα θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς παρόλα τα προβλήματα στη λειτουργία του λόγω της απομόνωσης από το υπόλοιπο δίκτυο της χώρας, αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία.

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ
Αξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που τελικά οδηγεί στην επανέναρξη δρομολογίων από την Πάτρα μέχρι την Κάτω Αχαγιά, η γραμμή παραμένει μετρική (δηλαδή στενότερη της γραμμής του εθνικού δικτύου) πράγμα που σημαίνει πως θα είναι για αποκλειστική χρήση του Προαστιακού. Σε σχέση με την εμπορική λειτουργία της γραμμής ακόμα και αν επεκταθεί προς το Αεροδρόμιο ή την ΒΙΠΕ Πατρών, τα τρένα δεν θα μπορούν να συνεχίσουν ανατολικα μετά την Πάτρα μιας και η γραμμή από εκεί και πέρα γίνεται από μετρική, κανονική μην επιτρέποντας τη χρήση της σε τρένα διαμορφωμένα για χρήση μετρικής γραμμής.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Προαστιακός Πάτρας

Νέα δρομολόγια στον Προαστιακό Πάτρας από σήμερα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Προαστιακός Πάτρας

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. πιστή στις δεσμεύσεις της για αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό της Πάτρας, ανακοινώνει την έναρξη νέων δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Πάτρας, από σήμερα Σάββατο 04.07.2020.

Ειδικότερα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επανασχεδίασε και προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές των δρομολογίων του Προαστιακού Πάτρας, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, με περισσότερα δρομολόγια, ανά ώρα, και κυρίως την άμεση ανταπόκριση του βόρειου τομέα (από Άγιο Ανδρέα μέχρι Ρίο) με τον νότιο τομέα (από Άγιο Ανδρέα μέχρι Καμίνια) και αντίστροφα. Η μετεπιβίβαση θα πραγματοποιείται πλέον στον Άγιο Ανδρέα και από την ίδια αποβάθρα.

Με αφορμή την επανεκκίνηση και την λειτουργία των νέων δρομολογίων του Προαστιακού Πάτρας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ορίζει την τιμή του εισιτηρίου στο 1 ευρώ, για το διήμερο 04-05.07.2020, για όποια κατεύθυνση επιθυμούν να ταξιδέψουν οι επιβάτες (σε ολόκληρο τον βόρειο και νότιο τομέα) και θα ισχύει για μία διαδρομή, εγκαινιάζοντας έτσι, μαζί με τους κατοίκους, το ξεκίνημα της νέας εποχής του αγαπημένου μέσου της Πάτρας.

Ελπίζουμε δε, ότι σύντομα και σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τα δρομολόγια μέχρι κάτω Αχαΐα, με την ίδια συχνότητα, εξυπηρετώντας έτσι καλύτερα όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Σημειώνεται ότι, από την Δευτέρα 06.07.2020 έως 31.10.2020, θα ισχύει ειδική εκπτωτική τιμή προσφοράς 1,40€, για όποια κατεύθυνση επιθυμούν να ταξιδέψουν οι επιβάτες (σε ολόκληρο τον βόρειο και νότιο τομέα) και θα ισχύει για μία διαδρομή.

Αναλυτικά τα δρομολόγια που θα ισχύουν από το Σάββατο 04.07.2020 μπορείτε να τα δείτε στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

http://www.trainose.gr/επιβατικό-έργο/προαστιακός-σιδηρόδρομος/προαστιακός-πάτρας/

Υπενθυμίζουμε σε όλους τους επιβάτες μας ότι οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά τους, καθώς και για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού μας.

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Πάτρας

Επιστολή Πελετίδη στον Κώστα Καραμανλή για τον Προαστιακό Πάτρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κώστας Πελετίδης Δήμαρχος Πατρέων

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε σήμερα (15/5/2020) επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, με θέμα την Επαναλειτουργία του Προαστιακού σιδηρόδρομου από την Πάτρα μέχρι το Ρίο.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη και στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Α.Ε. κ. Κ. Σπηλιόπουλο.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Πατρέων αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα καταργήθηκε ο Προαστιακός στην πόλη μας, από Αγυιά έως Ρίο, ένα δρομολόγιο πρότυπο, που εξυπηρετούσε χιλιάδες επιβάτες.

Η απόφαση αυτή έχει διαταράξει την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας. Καθώς μάλιστα έχει αρχίσει και η καλοκαιρινή περίοδος, το συγκεκριμένο δρομολόγιο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αφού εκτός από τους εργαζόμενους, φοιτητές, ασθενείς, εξυπηρετεί σταθερά και τις χιλιάδες των συμπολιτών μας που μετακινούνται προς τις παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα διέλευσης του τρένου από το Ρίο μέχρι την Κανελλοπούλου με τη μέθοδο cut and cover, όπως στον Άγιο Βασίλειο και το Ρίο, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση μέχρι να λυθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Δήμου και Κυβέρνησης, είναι άδικο ο Προαστιακός να μένει ανενεργός και να μην εξυπηρετείται συγκοινωνιακά η 3η πόλη της Ελλάδας.

Είναι αναγκαίο να δώσετε εντολή στον ΟΣΕ να επαναλειτουργήσει τον Προαστιακό μέχρι το Ρίο. Παράλληλα, χρειάζεται άμεσα να επαναλειτουργήσει και η γραμμή Πάτρα – Κάτω Αχαΐα, με δρομολόγια όλη την ημέρα και όχι με 5 που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Να ληφθεί μέριμνα, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι βάρδιες των εργαζομένων στη ΒΙ.ΠΕ., με σύνδεσή της από τα Τσουκαλέικα, κατά το πρότυπο Καστελλόκαμπος – Πανεπιστήμιο – Νοσοκομείο.

Περιμένοντας την απάντησή σας είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία.

Ο Δήμαρχος Πατρέων

Κώστας Πελετίδης

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Πάτρας

ΠΕΠΕ: Να μην υπάρξει καμία διακοπή στην λειτουργία του Προαστιακού Πάτρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Προαστιακός Πάτρας

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ (ΠΕΠΕ) με αφορμή την παύση λειτουργίας τμήματος του Προαστιακού Πάτρας.

Αναλυτικά:

Από σήμερα Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 άλλο ένα μέρος του Προαστιακού Πάτρας, του πλέον επιτυχημένου εγχειρήματος των τελευταίων 10 ετών, τίθεται εκτός λειτουργίας για λόγους που δεν μπορούν να γίνουν εύκολα κατανοητοί στο επιβατικό κοινό ή τους εργαζόμενους που παρακολουθούν εδώ και  χρόνια μια διαμάχη για τον τρόπο εισόδου του τρένου στην Πάτρα.

Για τους μηχανοδηγούς είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ στην Ελλάδα του 2020 να μην συνδέεται σιδηροδρομικά –εδώ και 11 χρόνια- η Πρωτεύουσα της χώρας με την 3η σε πληθυσμό πόλη της.

Καλούμε όλους τους φορείς να εργαστούν ΑΜΕΣΑ και από κοινού προκειμένου να μην υπάρξει καμία διακοπή στην λειτουργία του Προαστιακού Πάτρας, να επισπευστούν οι εργασίες για την είσοδο του τρένου στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα παράλληλα με την άμεση λειτουργία – και με τακτική συγκοινωνία- της νέας σιδηροδρομικής γραμμής προς Αίγιο που είναι έτοιμη προς χρήση.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να λειτουργήσει και η επέκταση προς Κάτω Αχαγιά άμεσα.

Το επόμενο διάστημα και μετά την λήξη των περιορισμών λόγω της κρίσης του κορωνοιού το Σωματείο μας θα αναλάβει πρωτοβουλίες γύρω από το θέμα αυτό.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα