Connect with us

Πεζοδρομήσεις

Πεζοδρομείται η Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα γενιά πεζοδρομήσεων, αναπλάσεων και αποκλεισμό των αυτοκινήτων θα έχουμε στην Αθήνα και ιδιαίτερα στο κέντρο της αφού αποφασίστηκε νέα σειρά δράσεων. Σημαντικό νέο είναι και η επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.
Με αυτή την κίνηση το ΥΠΕΚΑ θα προσπαθήσει να δώσει το στίγμα της πολιτικής του ξεκινώντας από την Αθήνα και θα επεκταθεί στο μέλλον και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας. Πλέον ενέργειες στρέφονται και στο υποβαθμισμένο τμήμα του κέντρου δηλαδή κάτω από το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας και προς την Ομόνοια.
Η εταιρεία που είχε συσταθεί για αυτό το λόγο μετονομάστηκε σε «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε.». Το αντικείμενο της επεκτείνεται από το Κέντρο της Αθήνας σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής με σκοπό τα επόμενα χρόνια να αναδειχθούν οι αρχαιολογικές ομορφιές όλου του Νομού.
Ένας δεύτερος σκοπός είναι και η μετάδοση της τεχνογνωσίας που κατέχει χάρις στα έργα της Αθήνας και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας που έχουν αρχαιολογικό πλούτο εγκλωβισμένο ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Ο κυριότερος στόχος λοιπόν είναι να αναδειχθούν πανελλαδικά τα μνημεία μας και η ιστορία μας.

Πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας
Τα σχέδια για την πεζοδρόμηση αυτού του δρόμου ξεκίνησαν προ-ολυμπιακά αλλά δεν έγιναν ποτέ. Πλέον θα προωθηθεί και μάλιστα σύντομα (υπολογίζεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2010) το έργο με τίτλο «Ανάπλαση – Διαμόρφωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας» με συνολικό προϋπολογισμό 4εκ?. Θα περιλαμβάνει την ενοποίηση του Ζαππείου και του Εθνικού Κήπου με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, δημιουργώντας ένα σημαντικό χώρο, έναν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, αναψυχής και πρασίνου.
Με αυτό το έργο ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του Αρχαιολογικού Περιπάτου με μήκος 4χλμ (ο μεγαλύτερος στο είδος του παγκοσμίως) που θα ξεκινάει από το Καλλιμάρμαρο και θα καταλήγει στην Πλατεία Κεραμεικού στο Γκάζι.

Αναβάθμιση Πλατείας Θεάτρου
Για το σημείο αυτό θα γίνει Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών. Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση που θα επιχειρήσει να αλλάξει την σημερινή εικόνα εγκατάλειψης και γκετοποίησης με σκοπό την αναβάθμιση της φυσιογνωμίας και της ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας της περιοχής. Θα πεζοδρομηθεί η οδός Διπλάρη όπως και η οδός και Πλατεία Θεάτρου. Θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο πεζοδρόμων στο εσωτερικό της περιοχής, που θα συνδυαστεί με υπάρχοντα δίκτυα πεζοδρόμων και οδών, σε συνδυασμό με επεμβάσεις σε επιλεγμένες Στοές.
Σε συνδυασμό με βελτιώσεις στις όψεις των κτιρίων της περιοχής θα επιχειρηθεί η μετατροπή του χώρου σε σημείο πολιτισμού και αισθητικής της Αθήνας για τον πολίτη και τον τουρίστα που θα την επισκέπτεται.

Δράση: Γεράνι, ανοικτή περιοχή
Μια άλλη υποβαθμισμένη περιοχή είναι το σημείο που περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς-Ευριπίδου -Επικούρου- Πειραιώς και μαστίζεται από την έντονη γκετοποίηση και τον αποκλεισμό της από τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης. Προς το παρόν θα αναζητηθούν τρόποι αναβάθμισης της περιοχής και άλλες δράσεις μικρής εμβέλειας κυρίως πολιτιστικού χαρακτήρα. Μια παρέμβαση κάπως αμφιλεγόμενη καθώς δεν μπορεί να έχει εγγυημένα αποτελέσματα. Κάτι σαν πείραμα μοιάζει, που αν πετύχει θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα