Connect with us

Λοιπά Έργα

Στο ΣτΕ προσέφυγαν Ελληνικός Χρυσός και εργαζόμενοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολιτική στοχοποίηση για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων ενόψει εκλογών καταγγέλλουν με νέα προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και τέσσερα σωματεία εργαζομένων.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της απόφασης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων και εν συνεχεία την οριστική ανάκληση και την ακύρωσή της.

Οι προσφεύγοντες επιχειρηματολογώντας επί της πολιτικής σκοπιμότητας που αποδίδουν στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι την επόμενη ημέρα από την έκδοση της επίμαχης απόφαση του κ. Σκουρλέτη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτήν στο πλαίσιο του διαγγέλματος του, κατά τη διάρκεια του οποίου προανήγγειλε πρόωρες εκλογές, κάνοντας λόγο για δήθεν «περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές».

Είναι προφανές -σημειώνει η Ελληνικός Χρυσός- ότι η συγκυρία και οι δημόσιες προσβολές που δέχεται η εταιρεία συνιστούν παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά η οποία «αιτιολογείται» από την πολιτική σημασία που έχει δοθεί εκ μέρους συγκεκριμένων προσώπων στην διακοπή της συγκεκριμένης επενδυτικής δραστηριότητας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην προσφυγή, η απόφαση του Σκουρλέτη αποτέλεσε προάγγελο εκλογών που προκηρύχθηκαν την επόμενη καθιστώντας την επένδυση πολιτικό διακύβευμα σε αντίθεση με κάθε συμβατική λογική.

Από την πλευρά τους τα τέσσερα Σωματεία εργαζομένων υπογραμμίζουν ότι η επένδυση των μεταλλείων Κασσάνδρας μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου είχε τεθεί στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΑΠΕΝ.

Μάλιστα,υπογραμμίζουν ότι η ηγεσία του υπουργείου αντιμετώπιζε την επένδυση με προκατάληψη και καχυποψία και επιδίωκε την ματαίωση της επένδυσης, προσθέτουν τα Σωματεία των εργαζομένων.

Περαιτέρω, στην προσφυγή, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός υπογραμμίζει ότι η από 19 Αυγούστου 2015 απόφαση του κ. Σκουρλέτη με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουρίες, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.) είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Η ανάκληση έγινε, καθώς παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων.

Αντίθετα ωστόσο, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με χθεσινή απόφασή του δικαίωσε την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, κρίνοντας ότι από μόνο του το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν επιτόπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας δεν αρκεί για την ανάκληση της άδειας.

Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά ευθέως την επίμαχη απόφαση του κ. Σκουρλέτη για την ανάκληση της άδειας, αλλά αφορά το λόγο για τον οποίο ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, ανακάλεσε προσωρινά την λειτουργία της μεταλλευτικής μονάδας.

Ως προς την νομική επιχειρηματολογία, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν οτι η επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές τις διάκρισης των εξουσιών, της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει παράνομη και πλημμελή αιτιολογία, αλλά εκδόθηκε και κατά πλάνη περί τα πράγματα, ενώ παραβιάζονται και οι διατάξεις του νόμου 3220/2004 που αφορά τα μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.

Όμως, τίθενται και θέμα αναρμοδιότητας του κ. Σκουρλέτη να εκδώσει την επίμαχη απόφαση για το κλείσιμο των μεταλλείων, καθώς σύμφωνα με την εταιρεία αρμόδιος να εκδώσει την απόφαση ανάκλησης λειτουργίας είναι ο διευθυντής Μεταλλευτικών Ενεργειών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΑΠΕΝ.

Τα Σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι: 1) Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, 2) «ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ- Ελληνικός Χρυσός», 3) Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και 4) Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα