Newsroom

Sponsored Content

Παράδειγμα προς μίμηση φαίνεται ότι αποτελεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και σημείο αναφοράς διεθνώς, αφού σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, στον τομέα των «Βέλτιστων Διαγωνιστικών Διαδικασιών σε έργα ΣΔΙΤ», η Ελλάδα βρέθηκε το το 2020 στη δεύτερη θέση μεταξύ 135 χωρών παγκοσμίως.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής Ανάπτυξης της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί», Βλάση Σφυροέρας κατά τη συμμετοχή του στο 4ο ΣΔΙΤ Forum, που διοργανώθηκε σήμερα, στο Athens Divani Caravel. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των ΣΔΙΤ στον τομέα της παιδείας και δη στα Πανεπιστήμια -αυτή τη στιγμή, ο Όμιλος «Σαμαρά & Συνεργάτες» παρέχει τεχνικές υπηρεσίες για έργα ΣΔΙΤ σε Πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 400 εκ.€.

Στο πλαίσιο του FORUM 30 ομιλητές παρουσίασαν τα πλέον σημαντικά έργα της περιόδου, στον κτιριακό, οδικό, αγροτικό και περιβαλλοντικό τομέα, ενώ υπήρξε και ειδική ενότητα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σφυροέρας υπογράμμισε, ακόμα, ότι «ενώ βάσει των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου την περίοδο από το 1990 μέχρι το 2016 η Ελλάδα βρισκόταν στην έκτη (6) θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ τόσο σε αριθμό έργων όσο και σε αξία έργων ΣΔΙΤ στην παρούσα φάση τα ΣΔΙΤ αποτελούν μοχλό για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. -όπως έχει αναφέρει και ο κ. Καραγιάννης αναμένεται να αγγίξουν τα 4 δις, ευρώ στους τομείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, Εξοικονόμησης Ενέργειας, Παιδείας (κατασκευή νέων σχολικών υποδομών – φοιτητικές εστίες), Δικαιοσύνης (νέα δικαστικά μέγαρα και καταστήματα κράτησης), Υγείας (νέα νοσοκομεία), Μεταφορές (αυτοκινητόδρομοι), Αρδευτικών έργων, Έργων πληροφορικής (ηλεκτρονικό εισιτήριο, τηλεμετρία) και Έρευνας και ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον διευθυντής Ανάπτυξης, της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί», κ. Σφυροέρα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην επιτάχυνση των διαδικασιών με τη δημιουργία εργαλείων τεχνικής υποστήριξης των δημόσιων φορέων:

-Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
-Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD)
-Μονάδα Ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ (PPF)

Σχετικά με τη συμβολή του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» στην υλοποίηση των ΣΔΙΤ ο κ. Σφυροέρας υπογράμμισε: «Ο Όμιλος “Σαμαράς & Συνεργάτες” -που κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά και αποτελεί τη μεγαλύτερη και αρτιότερα στελεχωμένη μελετητική και συμβουλευτική ομάδα εταιρειών- παρέχει τεχνικές υπηρεσίες στα ΣΔΙΤ των Πανεπιστημίων είτε ως Σύμβουλος απ’ ευθείας στα Πανεπιστήμια ή ως μέλος consortium Συμβούλων στην EBRD.

Πιο αναλυτικά, ο διαγωνισμός του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις που είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας. Το αντικείμενο της σύμπραξης του Πανεπιστημίου Κρήτης αφορά στην κατασκευή και τεχνική διαχείριση νέων φοιτητικών εστιών στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο (1.023 δωμάτια με 2.136 κλίνες Ηράκλειο + 1.810 δωμάτια με 2.710 κλίνες Ρέθυμνο) καθώς και 5.000 μ2 Αμφιθεάτρου της πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου.

Ως προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στην Αλεξανδρούπολη προβλέπεται η Κατασκευή 4 κτιρίων φοιτητικών εστιών (363 δωμάτια), χώρου σίτισης φοιτητών και πανεπιστημιακών κατοικιών (12 διαμερίσματα), στην Κομοτηνή κατασκευή 2 κτιρίων φοιτητικών εστιών (328 δωμάτια), , χώρου σίτισης φοιτητών ξενώνα φιλοξενίας, πανεπιστημιακών κατοικιών (24 διαμερίσματα) , κεντρικής βιβλιοθήκης – αναγνωστηρίου – πολυλειτουργικής εγκατάστασης εκδηλώσεων και στην Ξάνθη κατασκευή ερευνητικού κέντρου αριστείας.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ειδικά στο Βόλο πρόκειται για ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών (4 κτίρια με 567 δωμάτια), εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων και κοινωνικών υποδομών του Πανεπιστημίου. Αντίστοιχα στη Λαμία προβλέπεται η δημιουργία φοιτητικών εστιών (120 δωμάτια) και εκπαιδευτικών και κοινωνικών υποδομών του Πανεπιστημίου».

Καταλήγοντας ο ίδιος επισήμανε ότι όπως και η κεντρική διοίκηση αναγνωρίζει, η υλοποίησή των ΣΔΙΤ στα Πανεπιστήμια αναμένεται να έχει πολλά, σημαντικά και πολυεπίπεδα οφέλη, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για το σύνολο της χώρας: «Τα ΣΔΙΤ στα Πανεπιστήμια αποτελούν έργα “ανάσα” για την ελληνική οικογένεια, καθώς μέσω αυτών, ενισχύεται η φοιτητική στέγη, διευκολύνεται η προσβασιμότητα στις δωρεάν σπουδές και εξασφαλίζεται η ισότητα στην παιδεία και ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται περαιτέρω η ποιότητα των Πανεπιστημίων που βρίσκονται εκτός των μεγάλων οικονομικών και πληθυσμιακών κόμβων της Ελλάδας, δηλαδή της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ΣΔΙΤ λύνουν επί της ουσίας το πρόβλημα της αδυναμίας των Πανεπιστημίων στη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών στέγασης, δημιουργούνται σύγχρονες υποδομές, οι οποίες λειτουργούν αθροιστικά στην αξία του εκπαιδευτικού ιδρύματος και στην διεθνή αναγνωρισιμότητα του -τα νέα κτίρια θα συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκές οδηγίες για την ενεργειακή απόδοση- και ας μην ξεχνάμε ότι απελευθερώνει την τοπική κοινωνία από την “πίεση” που υφίσταται στην εκμίσθωση των ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης κατά την περίοδο κατασκευής τους και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Εξάλλου, η αλυσίδα αξίας που εμπλέκεται στην υλοποίηση των έργων ΣΔΙΤ τα καθιστά ως τα πλέον ολοκληρωμένα και άρτια έργα, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούν τα κριτήρια αποδοτικότητας και βιωσιμότητας, βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV