Connect with us

Επικαιρότητα

ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και περιφερειακά αεροδρόμια στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το Μάρτη

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα για την προετοιμασία και προκήρυξη, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέους έτους, δεκατριών διαγωνισμών που αφορούν στην παραχώρηση κρατικών συμμετοχών και περιουσιακών στοιχείων καλείται να φέρει εις πέρας το ΤΑΙΠΕΔ.

Έως το τέλος του προσεχούς Μαρτίου το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου περιλαμβάνει την προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση ποσοστών σε εταιρείες όπως ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΛΑΡΚΟ, τα ΕΛΤΑ, το sale and lease back κτιρίων του Δημοσίου, την πώληση ακινήτων όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης και την παραχώρηση υποδομών μεταξύ των οποίων 37 περιφερειακών αεροδρομίων.

Καθώς η πλειονότητα των σχεδιαζόμενων αποκρατικοποιήσεων αντιμετωπίζει μικρά ή μεγάλα νομικά προσκόμματα (ζητήματα όπως κρατικές ενισχύσεις, προσφυγές, η δημιουργία του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου και εποπτικών αρχών, μεταξύ άλλων), οι σύμβουλοι που έχουν αναλάβει τα σχετικά project βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα.

Βάσει των νέων δεσμεύσεων της Ελλάδας που αναφέρονται ρητά στα κείμενα του μνημονίου, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να ανέλθουν στα 4,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013, ενώ έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι ανά τρίμηνο.

Πιο κοντά θεωρείται ότι βρίσκεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση πλειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΑΘ. Βάσει του σχεδιασμού, στόχος είναι να παραχωρηθεί το 74% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η ΕΥΑΘ διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής νερού καθώς επίσης και περισυλλογής και μεταφοράς αστικών λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μέσω μιας τριακονταετούς αποκλειστικής σύμβασης παραχώρησης που σύναψε με το Ελληνικό Δημόσιο και τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2001, η οποία και θα επεκταθεί.

Ο διαγωνισμός για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης αναμένεται επίσης εντός του πρώτου τριμήνου του 2013. Το ακίνητο βρίσκεται στην θέση Μικρό Καβούρι, στο Λαιμό Βουλιαγμένης και περιλαμβάνει το ξενοδοχειακό συγκρότημα Αστήρ Παλλάς (που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας) και τη Μαρίνα Βουλιαγμένης. Ήδη υπάρχει συμφωνία και έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας για από κοινού αξιοποίηση της χερσονήσου.

Για τα ΕΛΤΑ, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την προκήρυξη για την πώληση έως και 90% του μετοχικού κεφαλαίου (το 10% ανήκει στο Τ.Τ.) εντός του επόμενου μήνα, ενώ μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου αναμένονται εξελίξεις και για τις Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Ανάλογος προγραμματισμός υπάρχει και για την Εγνατία Οδό, ένα από τα μεγαλύτερα έργα οδοποιίας που έγινε στην Ελλάδα, με μήκος 670 χιλιόμετρα και συνολικό κόστος κατασκευής (με τους κάθετους άξονες) να ανέρχεται περίπου στα 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι τρεις προσφυγές που κατατέθηκαν, μια εκ των οποίων από την Τράπεζα Πειραιώς, κατά της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία αποφασίστηκε η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των δικαιωμάτων του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, χωρίς αντάλλαγμα, της Εγνατίας εκτιμάται ότι μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Στις αρχές του 2013 αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης για τα ΕΛΠΕ και θα ανακοινωθεί το μοντέλο αποκρατικοποίησης που θα επιλεγεί για τη ΔΕΗ, ενώ εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, στο τέλος του ερχόμενου Μαρτίου μπορεί να ξεκινήσει και η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Με νομοθετικές ρυθμίσεις ήδη ρυθμίζονται τα θέματα κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ -ζήτημα ανοιχτό μέχρι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- γεγονός που θα διευκολύνει σημαντικά και τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση 28 ακινήτων με την μέθοδο της πώλησης και επανεκμίσθωσης (sale & lease back).

Πηγή:www.capital.gr

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα