Connect with us

Έργα πόλης

Ο νέος υπεραστικός σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα το νέο μεγάλο έργο

Δημοσιεύθηκε

στις

Εχθρός των έργων, είναι η αδράνεια που έχουμε στην Ελλάδα, επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με αφορμή την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας υλοποίησης κεντρικού σταθμού υπεραστικών λεωφορείων στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Σίμος Σιμόπουλος, δήλωσε: «¨Όταν παρέλαβα του Υπουργείο, δήλωσα ότι δύο είναι οι μεγάλες φροντίδες μου : Να μην σταματήσουν τα μεγάλα έργα και να αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που σήμερα μιλάμε πράγματι, για ένα μεγάλο έργο. Διότι το πόσο μεγάλο είναι έργο, δεν κρίνεται από το ύψος των ευρώ που θα επενδυθούν, κρίνεται κυρίως από τη χρησιμότητα που έχει. Και εδώ πράγματι η χρησιμότητα του έργου είναι αδιαμφισβήτητη.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που είναι ζοφερή από κάθε πλευρά. Και το ότι ακούμε ή αν θα ακούσει αύριο η ελληνική κοινωνία ότι “κάτι γίνεται”, πιθανό να δει ότι υπάρχει κάποιο φώς αισιοδοξίας. Αναφέρθηκε πριν ότι δεν υπάρχει “εχθρός”, δεν υπάρχουν αντιδράσεις για το συγκεκριμένο αυτό έργο. Θα έλεγα ότι εχθρός των έργων, είναι η αδράνεια που έχουμε στην Ελλάδα. Παρά το ότι έχω αναλάβει το Υπουργείο ως υπηρεσιακός Υπουργός, για τον λόγο αυτό, αγκάλιασα το έργο με μεγάλη προσοχή.

Το «Αττικό Μετρό» με την τεράστια προσφορά που έχει, με την πρόθεσή του να δουλέψει σε όλη την Ελλάδα, με το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό πρώτης γραμμής που έχει, έρχεται να παίξει ένα σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, όπως έκανε η ΔΕΗ στη δεκαετία του ’50.

Χαίρομαι επίσης που τα ΚΤΕΛ, μια σημαντική συνιστώσα του ιδιωτικού τομέα, συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάληψη του έργου αυτού. Το έργο αυτό, πέρα από την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και την εξυπηρέτηση των πολιτών, θα προσφέρει σημαντικές νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, όσο και κατά τη λειτουργία του. Η Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς νοοτροπίες του παρελθόντος. Καλή επιτυχία στο έργο, καλή επιτυχία στην χώρα και καλή επιτυχία σε αυτές τις πρωτοβουλίες».

Επένδυση ΚΤΕΛ και ιδιωτών η κατασκευή του νέου Κεντρικού Σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα
Χθες υπεγράφη, παρουσία του Υπουργού ΥΠΥΜΕΔΙ κ. Σ. Σιμόπουλου, το Σύμφωνο Συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση του ΚΣΥΛ στην περιοχή Ελαιώνας του Δήμου Αιγάλεω, από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., κ. Χρ. Τσίτουρα, το Δήμαρχο Αιγάλεω, κ. Χρ. Καρδαρά, και τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού με την επωνυμία «Κεντρικός Σταθμός Αθηνών Υπεραστικών Λεωφορείων Ελλάδος» των ΚΤΕΛ, κ. Σοφ. Φάτσιο.

Το έργο προβλέπεται να κατασκευασθεί υπεράνω τμήματος του προσφάτως κατασκευασθέντος αμαξοστασίου του Μετρό και πλησίον του Σταθμού Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ, όπως σχετικώς προβλέπεται στο ΠΔ 750δ/2005 του Οργανισμού της Αθήνας.

Κοινός στόχος στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής είναι η υλοποίηση ενός σύγχρονου Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων, ο οποίος θα αλλάξει ριζικά τα σημερινά δεδομένα, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των υπεραστικών λεωφορείων στους σταθμούς του Κηφισού και της οδού Λιοσίων και ο οποίος θα δώσει παράλληλα αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα.

Επιδίωξη για το έργο του ΚΣΥΛ είναι:

  • Να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό των υπεραστικών λεωφορείων, που ανέρχεται σε 10 εκατομ. περίπου επιβάτες ετησίως, επιτρέποντας κατά τρόπο οργανωμένο τις μετεπιβιβάσεις από όλα τα αστικά μέσα μεταφοράς (Μετρό, λεωφορεία, ΙΧ, Ταξί).
  • Να σχεδιασθεί αρχιτεκτονικά ένα έργο με υψηλό επίπεδο αισθητικής, αποτελώντας τοπόσημο για την περιοχή και πόλο έλξης εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων.
  • Να κινητοποιήσει και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη ή ολοκλήρωση των δικτύων αστικής υποδομής (π.χ. τοπικό οδικό δίκτυο, δίκτυα ΟΚΩ) που λείπουν στην περιοχή αυτή του Ελαιώνα.
  • Να συμβάλει σημαντικά στην πολεοδομική αναδιάρθρωση της περιοχής που σήμερα είναι κυρίως βιομηχανικού – χονδρεμπορικού χαρακτήρα, σε περιοχή με σύγχρονες επιχειρήσεις τριτογενούς κυρίως τομέα.

Σημειώνεται ότι το έργο αυτό αποτελεί κατ’ ουσίαν ιδιωτική επένδυση της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ και η υλοποίησή του προβλέπεται να γίνει μέσω διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης, με χρηματοδότηση των ΚΤΕΛ και ιδιωτών (Παραχωρησιούχος).

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. θα αναλάβει τον ρόλο τεχνικού συντονιστή των μελετών και της κατασκευής του έργου και θα παρακολουθεί την εξέλιξή του μέχρι το στάδιο ολοκλήρωσης της κατασκευής, προκειμένου να διασφαλισθεί η επιθυμητή ποιότητα και αρτιότητα του έργου.

Τέλος, ο Δήμος Αιγάλεω αναμένεται να συμβάλλει στη διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης των απαιτούμενων αδειών για τον ΚΣΥΛ και να υποστηρίζει την κοινή προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου σε όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα