Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Σε θέση μάχης για την ανάπλαση του Ελληνικού οι Δήμαρχοι των Μεσογείων!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις


Έκτακτη σύσκεψη ενημέρωσης και συντονισμού, Δημάρχων, Κορωπίου, Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδος, Μαρκοπούλου, βουλευτών και περιφερειακών συμβούλων Αττικής για το ζήτημα του νομοθετικά και Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των τεσσάρων Δήμων των Μεσογείων, ποσοστού 10%, από τα έσοδα αξιοποίησης της εκτάσεως του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού (οικονομικό αντισταθμιστικό όφελος από τη κατασκευή του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος») ενόψει της ψήφισης νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, (αφορά ουσιαστικά την χωροταξική ?πολεοδομική ταυτότητα του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού δηλ. τον καθορισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων και των συντελεστών δόμησης) πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κρωπίας.
 

Της σύσκεψης προήδρευσαν οι Δήμαρχοι Δημήτρης Κιούσης, Δημήτρης Δάβαρης, Χρήστος Μάρκου και Σωτήρης Μεθενίτης, ενώ ενημέρωση για την εξέλιξη των νομικών ενεργειών έκανε ο Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου (νομικός εκπρόσωπος των Δήμων για το θέμα).
 

Οι Δήμαρχοι, ο εντεταλμένος νομικός τους εκπρόσωπος κ. Παπακωνσταντίνου και ο βουλευτής Γ. Βλάχος (μέλος σχετικής επιτροπής) ενημέρωσαν επίσης για τη παρουσία τους στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (7.03.2012) όπου και έθεσαν τα νόμιμα και δίκαια δικαιώματα των Δήμων. Ο Δήμαρχος Κρωπίας κ. Κιούσης ενημέρωσε επίσης για την απόλυτα θετική θέση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, υπέρ των δικαιωμάτων των Δήμων Μεσογείων, η οποία στηριζόταν και στη ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (7η Συνεδρίαση, 23 Μαρτίου 2011, αρ. απόφασης 55/2011 ύστερα από πρόταση του περιφερειακού συμβούλου Αθ. Αυγερινού). Υπενθυμίζεται είχε προηγηθεί, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κρωπίας Δημ. Κιούση, άμεση έκτακτη συγκέντρωση-διαμαρτυρία στο ΚΑΠΗ Κορωπίου, των Δήμων Μεσογείων, τον Μάρτιο του 2011, αμέσως με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου με το επίμαχο άρθρο 42 του Ν. 3943 (που τελικά ψηφίστηκε) και με το οποίο επιχειρήθηκε, σιωπηρώς αλλά σαφώς, η κατάργηση των αντισταθμιστικών οφελών υπέρ των Δήμων των Μεσογείων που είχαν κατοχυρωθεί με τον Ν. 2338/1995 (αρ.9).
 

Πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι με το άρθρο ένατο παρ. 4 του ν. 2338/1995 («Κύρωση Σύμβασης Ανάπτυξης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στα Σπάτα, ίδρυση της εταιρίας “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.”, έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άλλες διατάξεις») προβλέφθηκε ότι ποσοστό 10% από τα έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα διατεθεί στην περιοχή των Μεσογείων ως αντισταθμιστικό όφελος για την περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση της περιοχής αυτής από τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», προκειμένου να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές και δίκτυα ποιότητας ζωής.
 

Οι Δήμοι των Μεσογείων δεν ζητάνε τα νόμιμα ποσοστά εσόδων από τον ιδιώτη επενδυτή που θα μετέχει της αξιοποίησης του Ελληνικού αλλά από το Ελληνικό Δημόσιο. Όσο για τις αντιδράσεις των Δήμων, που διοικητικά υπάγεται το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, κυρίως στον τρόπο αξιοποίησης και στις χρήσεις, εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές (αξιοποίηση με μέτρο με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές οικονομίες) αλλά δεν υπάρχει αντίρρηση από τους Δήμους των Μεσογείων με την ίδια την επένδυση.

 

Οι κοινές νομικές διαδικασίες των Δήμων
 

Έχουν καταθέσει από τις 8 Ιουλίου 2011, αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της απόρριψης του αιτήματός τους προς τα αρμόδια όργανα της Διοίκησης για να αποδοθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στο ποσοστό τουλάχιστον 10% από τα συνολικά έσοδα που έχουν εισπραχθεί έως σήμερα (2001 έως 2011) από κάθε είδους και μορφή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού σύμφωνα με άρθρο 9 του Ν. 2338/1995. Η αίτηση εκκρεμεί.
 

Έχουν καταθέσει από τις 12 Φεβρουαρίου 2012, εξώδικη δήλωση-πρόσκληση προς την ανώνυμη Εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, την ανώνυμη εταιρεία ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΕ, τον Υπ. Οικονομικών, τον Υπ. ΠΕΚΑ για θέματα που αφορούσαν διαδικασίες μεταβίβασης μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό ΑΕ κα.
 

Κοινές αποφάσεις
 

Μετά από ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίας μεταξύ των συμμετεχόντων και άλλων προσκεκλημένων που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, αποφασίστηκε η υποστήριξη της κατάθεσης τροπολογίας στο επίμαχο Ν/Σ καθώς και άμεσες κατάλληλες ενέργειες προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
 

Όπως τονίστηκε, σε κάθε περίπτωση οι Δήμοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν με κάθε πολιτικό και νομικό μέσο και διαδικασία τα δίκαιά τους.
 
 

Στη συνάντηση συμμετείχαν, οι Δήμαρχοι Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, Σπατών-Αρτέμιδας κ. Χρήστος Μάρκου, Παιανίας κ.Δημήτρης Δάβαρης, ο Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου (νομικός εκπρόσωπος των Δήμων), οι βουλευτές, κκ. Γεώργιος Βλάχος, Αθανάσιος Μπούρας, εκπρόσωπος του Βασίλη Οικονόμου, κ. Απόστολος Μπόκας (επιστολές με τις ενέργειες και τις θέσεις τους απέστειλαν τόσο ο Παντελής Ασπραδάκης όσο και ο Βασίλης Οικονόμου), οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής, Δημοσθένης Μπαρούτας, Δέσποινα Αφεντούλη Αθανάσιος Αυγερινός και οι αντιδήμαρχοι Κρωπίας Εμ. Γρινιεζάκης, Θ.Γρίβας, Ανδρ. Ντούνης.
 
 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις Αθήνας

Περιφέρεια Αττικής: Δεν υπάρχει υπέρβαση στο κόστος ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Με αφορμή μια σειρά από ανακοινώσεις βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και δημοτικών παρατάξεων που δραστηριοποιούνται σε Δήμους του Νότιου Τομέα της Αθήνας , οι οποίες προφανώς για μικροπολιτικούς λόγους μιλούν χωρίς στοιχεία, για δήθεν υπέρβαση στο κόστος του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, η συγκεκριμένη παρέμβαση στηρίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 443/6-12-2013, το οποίο αφορά στην έγκριση του προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού.

Η ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή του Φαληρικού Όρμου περιλαμβάνει τρεις φάσεις κατασκευής:

Α΄ Φάση: έργα Υποδομών (Οδοποιία και αντιπλημμυρικά)

Β΄ Φάση: έργα ανωδομής και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου

Γ΄ Φάση: λιμενικά έργα (προβλήτες, παραλία, έξαλλες νησίδες κ.ά.)

Δεύτερον, η Α’ Φάση του έργου ξεκίνησε να υλοποιείται το Σεπτέμβριο του 2016 με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί, ως το τέλος του 2020. Ο χρόνος υλοποίησης κινείται στους ρυθμούς υλοποίησης έργων αντίστοιχου μεγέθους.

Τρίτον, στην αρχική εγκεκριμένη μελέτη προβλεπόταν προϋπολογισμός ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ , για το σύνολο της Β΄ Φάσης του έργου, δηλ. τα έργα ανωδομής και τη διαμόρφωση του πάρκου, χωρίς τα λιμενικά έργα (Γ΄ Φάση).

Τέταρτον, η μελέτη που αφορά την υλοποίηση της Β΄ Φάσης, απαιτείται να επικαιροποιηθεί, κυρίως λόγω αλλαγής νόμων και κανονισμών που μεσολάβησαν από την έγκρισή της το 2013. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρουμε τις αλλαγές στις προδιαγραφές των στατικών μελετών όπου πλέον εφαρμόζονται οι Ευρωκώδικες, η αλλαγή του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος, ο ΚΕΝΑΚ των κτηρίων κ.α.

Στην ίδια μελέτη πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης με τις απαραίτητες προσαρμογές, οι επιβεβλημένες αλλαγές στο αντιπλημμυρικό έργο της Α΄ Φάσης, λόγω του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2018 και περιλαμβάνει τις χαμηλές περιοχές του Μοσχάτου και της Καλλιθέας σαν κατακλυζόμενες περιοχές.

Επιπλέον, η εμπειρία υλοποίησης των έργων της Α΄ Φάσης, που τώρα κατασκευάζονται, έδωσε νέα δεδομένα όσον αφορά τις εργασίες θεμελίωσης των τεχνικών έργων, τα οποία είναι επιβεβλημένο να ληφθούν υπόψη και να συμπεριληφθούν στην επικαιροποιημένη μελέτη.

Πέμπτο, δεν υπάρχει καμία πρόθεση της σημερινής Διοίκησης να αυξήσει κατά 65.000.000 ευρώ το κόστος της Β΄ Φάσης του έργου. Προφανώς όσοι μιλούν για υπέρβαση, θεωρούν ότι το κόστος ανερχόταν στο αρχικά δεσμευμένο ποσό των 110.000.000 ευρώ , κι όχι στα 175 που είναι ο προϋπολογισμός.

Με το ποσό αυτό ολοκληρωνόταν μόνον μέρος της Β΄ Φάσης του συνολικού έργου και δεν περιλαμβάνονταν, οι εργασίες πρασίνου στο χώρο του πάρκου αξίας της τάξης των 35.000.000 ευρώ, αλλά ούτε και οι τροποποιήσεις που υπαγορεύονται από την αναγκαία επικαιροποίηση της μελέτης που προαναφέρθηκε, αξίας άλλων 30.000.000 ευρώ περίπου.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει καμία υπέρβαση στο κόστος και σε καμία περίπτωση δεν επιχειρείται αλλαγή στον εγκεκριμένο με το προεδρικό διάταγμα σχεδιασμό. Τα 65.000.000 ευρώ προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό και η εξασφάλισή τους διασφαλίζει την υλοποίηση του έργου με τον αρτιότερο τεχνικά και οικονομικά τρόπο.

Έκτον, το ποσό των 2.500.000€ που δεσμεύεται στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής αφορά στην προαναφερθείσα επικαιροποίηση της μελέτης, η οποία πρέπει να εκπονηθεί μέχρι του σταδίου της Μελέτης Εφαρμογής, για να καταστεί δυνατή η χωρίς αποκλείσεις εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού καθώς και η έκδοση της απαραίτητης οικοδομικής άδειας για την εκτέλεση των εργασιών της Β΄ Φάσης.

Έβδομο, η υλοποίηση του συνόλου του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου αποτελεί προτεραιότητά για τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Αυτός είναι ο λόγος που περιλαμβάνεται στο πίνακα έργων για τα οποία η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εξασφάλιση χρηματοδότησης. Επίσης, λόγω σπουδαιότητας, το έργο βρίσκεται στον κατάλογο έργων προτεραιότητας της Περιφέρειας Αττικής για χρηματοδότηση από τον νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

Σε κάθε περίπτωση είναι αδιαμφισβήτητα δύο πράγματα

1. Το έργο δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης κι αντιπαράθεσης.

2. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής διερευνά τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημοπράτησης και ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτέλεσμα, προς όφελος των πολιτών της Αττικής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Αθήνας

Ποιο κεντρικοί δρόμοι και για πόσο πεζοδρομούνται στην Αθήνα από τον Ιούνιο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πεζοδρόμηση Μπακογιάννης

Από τα μέσα Ιουνίου θα ξεκινήσουν να ισχύουν σταδιακά σε γειτονιές της Αθήνας κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ως μία πιλοτική εφαρμογή του «Μεγάλου Περίπατου».

Όπως αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων σε ανακοίνωσή του, πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή της παρέμβασης του Μεγάλου Περιπάτου, που επισπεύδεται και υλοποιείται άμεσα λόγω της πανδημίας και τίθεται σε διαβούλευση στην πράξη, ώστε αν χρειαστεί να υπάρξουν προσαρμογές.

Αυτή η απόφαση μάλιστα πλαισιώνεται και από Κοινή Υπουργιή Απόφαση για την επιβολή κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στη περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας η οποία αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της πρόσφατης, ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Η Αθήνα υιοθετεί τις καλές πρακτικές πολλών άλλων πρωτευουσών με στόχο:

Την απελευθέρωση και απόδοση επιπλέον 50 στρεμμάτων δημοσίου χώρου στους πολίτες για την διασφάλιση των κοινωνικών αποστάσεων,
Την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς δίνεται προτεραιότητα στους πεζούς και ποδηλάτες, ενώ αυξάνεται η συχνότητα των λεωφορείων λόγω ταχύτερης κυκλοφορίας στις λεωφορειολωρίδες.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βασίζονται σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έλαβαν την σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσια Υγείας έναντι του κορωνοϊού.

Η παρέμβαση ξεκινά να υλοποιείται σταδιακά από τα μέσα Ιουνίου, με μια σειρά ήπιων και προσωρινών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί. Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κάθε μια από τις οδούς που αναφέρονται στην ΚΥΑ, θα υπάρχουν έγκαιρες και αναλυτικές ανακοινώσεις για την διευκόλυνση κατοίκων, εργαζόμενων και επισκεπτών της πόλης.

Ο περιορισμός εφαρμόζεται στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων. Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.

Η ενέργεια αυτή, ωστόσο από το πρωί της Παρασκευής έχει προκαλέσει σύγχυση καθώς η διατύπωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αφήνει να εννοηθεί ότι οι δράσεις αυτές υλοποιούνται λόγω της πανδημίας.
Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι περιορισμοί γίνονται «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Αθήνας

Αλλάζει όψη το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» μεταμορφώνεται και αλλάζει όψη. Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου υλοποιεί, με γοργούς ρυθμούς, μία σειρά έργων αναμόρφωσης και ανανέωσης στο χώρο, με στόχο να αποκατασταθούν οι ελλείψεις που έχουν προκύψει ανά τα χρόνια, ώστε να αλλάξει ο χαρακτήρας του, να αναβαθμιστεί και να γίνει προορισμός όλων των Αθηναίων.

Ειδικότερα την περασμένη Παρασκευή 15 Μαΐου, επαναλειτούργησε το κεντρικό σιντριβάνι του Πάρκου, σημείο αναφοράς των περιπατητών, οι οποίοι από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας απόλαυσαν τη δροσιά του.

Επιπλέον, με την επέκταση του δικτύου υδροδότησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέβηκε σημαντικά η στάθμη της δεύτερης λίμνης, καθώς επίσης, αυξήθηκε η ροή του νερού κατά μήκος του καναλιού.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι εργασίες ελέγχου των αιτιών των διαρροών της πέμπτης λίμνης, προκειμένου να αποτιμηθούν οι εργασίες αντικατάστασης των στεγανοποιητικών συστημάτων της και η αποξήρανση της διαφυλάττοντας το οικοσύστημα της, τηρώντας τις αρχές και τις αξίες της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Τέλος, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κλαδεμάτων των καλλιεργούμενων φιστικιών εντός του Πάρκου και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της αποψίλωσης ξερών χόρτων.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε σχετικά:

«Με διάθεση σύνθεσης, είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτό το δύσκολο στοίχημα και να πετύχουμε. Σε συνεργασία με αξιόλογους πανεπιστημιακούς, τους Δημάρχους των όμορων Δήμων αλλά και με τη συνεργασία με τοπικούς φορείς, δρομολογούμε δράσεις και παρεμβάσεις που θα αλλάξουν ριζικά την όψη του πάρκου. Οραματιζόμαστε να φτιάξουμε ένα Πάρκο των Εθνών, Ανοιχτό και ελκυστικό για όλους τους πολίτες.

Στόχος μας είναι να αποκτήσει η Αττική ένα μητροπολιτικό πάρκο το οποίο θα είναι μία σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, καθώς θα μετατραπεί σταδιακά σε μια όαση πρασίνου, αναψυχής και εκπαίδευσης. Προτεραιότητά μας είναι να γίνει η Αττική, Περιφέρεια υγείας, ευζωίας και οι κάτοικοί της να επωφελούνται των κοινόχρηστων χώρων, σε ένα υγιές και λειτουργικό περιβάλλον».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα