Connect with us

Ποδηλατόδρομοι - Χρήση ποδηλάτου

Ποδηλατική Αττική Οδός: Θετική η Περιφέρεια, θετικοί και οι Δήμοι

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Θετική είναι η άποψη των δημάρχων της Βορειοανατολικής Αττικής

Θετική είναι η άποψη των δημάρχων της Βορειοανατολικής Αττικής ως προς την μετατροπή της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Αγ. Αναργύρων – Λαυρίου, σε ποδηλατικό δρόμο μήκους 62 χλμ. Άποψη η οποία εκφράστηκε στη διάρκεια διαβούλευσης που «άνοιξε» η περιφέρεια Αττικής προκειμένου να ενημερωθούν για τα οφέλη αυτής της εξέλιξης αλλά και να την εντάξουν στους ευρύτερους σχεδιασμούς τους.

Κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Κορωπίου υπό τον συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου και του αρμόδιου περιφερειακού συμβούλου Παναγιώτη Πατσαβού έγινε η παρουσίαση του προγράμματος από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ.

Ο καθηγητής Θάνος Βλαστός, αναφερόμενος στον ποδηλατόδρομο τον χαρακτήρισε «Ποδηλατική Αττική Οδό» αφού θα ξεκινά από το πάρκο «Αντώνη Τρίτση» των Αγ. Αναργύρων και θα διασχίζει την μισή Αττική παράλληλα σχεδόν με τον αυτοκινητόδρομο. Σκοπός, υπογράμμισε είναι η δημιουργία ενός διαδρόμου ποδηλάτου και περπατήματος ο οποίος θα αποτελεί και τον κορμό αναβάθμισης της περιοχής των Μεσογείων με πολιτιστικές και τουριστικές προεκτάσεις.

Ο διάδρομος θα έχει πλάτος κοντά στα 5 μέτρα και θα συμπεριλαμβάνει 2 ρεύματα για ποδηλάτες, αλλά και χώρο για περπάτημα. «Για εκείνους που το ποδήλατο είναι πλέον τρόπος έκφρασης και lifestyle θα είναι μία διαδρομή ασφαλής, ευχάριστη, ενώ θα «κλείνει το μάτι» και σε εκείνους που διστάζουν ακόμη να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θάνος Βλαστός.»

Το χαρακτηριστικό στοιχείο της διαδρομής που την καθιστά ιδανική για τους ποδηλάτες, υπογράμμισε ο συγκοινωνιολόγος Ευθύμιος Μπακογιάννης είναι «η πολύ ελαφρά κλίση, η σχετική ευθυγράμμιση και οι ελάχιστες καμπύλες, στοιχεία που περιορίζουν σημαντικά το απαιτούμενο κόστος κατασκευής.»

Ο Πέτρος Φιλίππου επισήμανε ότι δεν είναι μόνο ένα διαδημοτικό έργο, αλλά και για ένα ενοποιητικό δίκτυο για τους δεκάδες δήμους. Κατά μήκος της γραμμής, πρόσθεσε οι δήμοι μπορούν να συνεργαστούν ώστε να αναδειχθούν αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, εστιατόρια, οινοποιεία, επισκέψιμες αγροτικές μονάδες.

Ακόμη μπορούν να συμβάλουν στην ανάδειξη και αξιοποίηση ενός δικτύου τουριστικού ενδιαφέροντος με την αναπαλαίωση – διαμόρφωση των παλιών πέτρινων σταθμών σε κέντρα αναψυχής, αναψυκτήρια σημεία επισκευών και χώρους υγιεινής.

Πέρα από την οικονομική αναπτυξιακή προοπτική που θα προκύψει σε όλες αυτές τις περιοχές με την υλοποίηση του προγράμματος τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης δίνεται η ευκαιρία στον κάτοικο ή τον τουρίστα να διασχίζει την Αττική κάνοντας μία βόλτα στα Μεσόγεια, περνώντας από σημαντικούς πολιτιστικούς πόλους, θα φτάνει στο λιμάνι του Λαυρίου και θα τερματίζει στο Σούνιο, με το εκπληκτικό αρχαιολογικό μνημείο του Ποσειδώνα.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Πατσαβός εστίασε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ποδηλατοδρόμου στην πρωτεύουσα. «Απαραίτητος για τους χιλιάδες ποδηλάτες οι οποίοι σήμερα αναγκάζονται να οργανώνουν νυχτερινές διαδρομές στους δύσκολους δρόμους της πόλης.» Ο συγκεκριμένος ανέφερε, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης θα αποτελεί «όαση» για την υγεία και το περιβάλλον, καθώς θα συμβάλει στην ευεξία και την ψυχαγωγία, θα έχει μειωμένους ρύπους και ένταση, ενώ θα βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ηγουμενίτσα: Σύμβαση επέκτασης του ποδηλατοδρόμου προς το Δρέπανο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπογράφηκε χθες η σύμβαση επέκτασης του ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου, που θα συνδέει το υφιστάμενο κομμάτι με το Camping του Δρεπάνου. Πρόκειται για ένα έργο μήκους 1.340 μέτρων και προϋπολογισμού 1.130.000,00 €, που υπάγεται στον Στρατηγικό Σχεδιασμό Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) του Δήμου μας. 

Η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο εντάχθηκε και με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Ηπείρου και από ιδίους πόρους του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης του έργου ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος δήλωσε:

«Συνεχίζουμε το έργο αναβάθμισης της ζωής των πολιτών και κάνουμε πράξη το όραμά μας για μια πόλη ανθρώπινη, περιβαλλοντικά φιλική με υιοθέτηση στρατηγικών ολιστικής προσέγγισης. Η χρήση του ποδηλάτου για την μετακίνηση των πολιτών και για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητάς τους αποτελεί την απαραίτητη στροφή, που ως Δήμος επιλέγουμε να πάρουμε, προς μια νέα κουλτούρα βιώσιμης αστικής κινητικότητας για εμάς και τα παιδιά μας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ποδηλατόδρομοι - Χρήση ποδηλάτου

Ποιο είναι το νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της Αθήνας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πρώτο ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων αποκτά η Αθήνα. Πρόκειται για ένα νέο δίκτυο, που θα συνδεθεί με το υπάρχον «Γκάζι – Φάληρο» και θα περνά από την Κυψέλη, τους Αμπελόκηπους τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και τα Πετράλωνα, είτε με τη δημιουργία ποδηλατολωρίδων είτε με την κατασκευή δρόμων αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτου (bicycle streets).

Στην περιοχή των Εξαρχείων και του Κολωνακίου το δίκτυο υποδομών θα γίνει για τις οδούς Στουρνάρη, Αραχώβης, Σολωμού, Ανδρέα Μεταξά, Διδότου, Ναυαρίνου, Σκουφά, Σόλωνος, Μασσαλίας, Ηρακλείτου, Μαυρομιχάλη και Ζωοδόχου Πηγής. Στην περιοχή έχουν επιλεγεί ζευγάρια δρόμων, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται για άνοδο ή για κάθοδο και θα συνδέουν τη Λ. Αλεξάνδρας με το ιστορικό κέντρο της πόλης αλλά και με τον κεντρικό άξονα «Κηφισιά – Κέντρο» που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Οι παρεμβάσεις στην Κυψέλη αφορούν στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Μιχαήλ Βόδα, 3ης Σεπτεμβρίου, Αγίου Μελετίου και Ηπείρου. Στην περιοχή αυτή προτείνεται συνολικά η συνύπαρξη ποδηλάτων και ΙΧ με την Μιχαήλ Βόδα να δέχεται και αποκλειστική λωρίδα κίνησης ποδηλάτου. Στην 7η δημοτική κοινότητα θα δημιουργηθεί αποκλειστική λωρίδα ποδηλάτων στην οδό Καλλιγά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη «η πόλη μπαίνει στη σωστή πορεία. Δίνουμε συνεχώς χώρο στον πεζό και τον ποδηλάτη, ενθαρρύνουμε τη χρήση φιλικών στο περιβάλλον μέσων μετακίνησης, επιδιώκοντας παράλληλα τη μείωση της χρήσης των ΙΧ αυτοκινήτων και την αύξηση χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς».

Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου, ο δήμος Αθηναίων αξιοποίησε τις συνεργασίες του με το δίκτυο C40 και ιδιαίτερα με το Walking and Cycling Network, το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται αρωγός στο πλάνο για την ανάπτυξη του ποδηλάτου στην Αθήνα. Στη διάρκεια της προετοιμασίας της πρότασης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και επαφές με το αντίστοιχο τμήμα του δήμου της Βιέννης.

Βασικός στόχος είναι το δίκτυο να συνδεθεί με τον ήδη λειτουργικό άξονα «Γκάζι-Φάληρο». Μία διαδρομή περίπου 7.5 χιλιόμετρα που ξεκινάει από το φαληρικό δέλτα, περνάει μέσα απο το Μοσχάτο, την Καλλιθέα περνάει παράλληλα τις γραμμές του ΗΣΑΠ και καταλήγει στον Ταύρο και τα Πετράλωνα μέχρι το ύψος της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων. Την ίδια στιγμή, ξεκινάει η προετοιμασία για τη σύνδεση του άξονα «Γκάζι-Κηφισιά», ένα έργο που αναμένεται να υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Τα δύο δίκτυα θα συνδέονται με τον κύριο άξονα «Κηφισιά – Γκάζι» και, κατ’ επέκταση, συνδέονται τόσο μεταξύ τους όσο και με το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ο δήμος Αθηναίων επέλεξε τη δημιουργία του συγκεκριμένου δικτύου με βάση τη μορφολογία του εδάφους, το πλάτος των δρόμων, τα χαρακτηριστικά τους ενώ παράλληλα έγινε προσπάθεια ώστε το δίκτυο να είναι απολύτως χρηστικό για τους ποδηλάτες και να λειτουργήσει ως μέσο για να αναβαθμιστούν οι περιοχές τις οποίες διασχίζει. Επίσης, στηρίχτηκε τόσο στις προδιαγραφές των ποδηλατοδρόμων που έχουν εκπονηθεί από τη διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποιίας (ΔΜΕΟ) όσο και στον ανανεωμένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Βασικό μέλημα της ομάδας εργασίας ήταν το σχέδιο να είναι απολύτως λειτουργικό για τους χρήστες, με στόχο όχι μόνο να αναπτυχθεί η χρήση του ποδηλάτου στην Αθήνα αλλά και ταυτόχρονα να μπορούν να συγκεντρωθούν πολύτιμα δεδομένα που θα αφορούν στο βαθμό αποδοχής του έργου από τους πολίτες. Καθώς έτσι, θα μπορούν να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα βασισμένα σε αντικειμενικά κριτήρια και να προταθεί η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων σε περισσότερους δρόμους και περιοχές.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ποδηλατόδρομοι - Χρήση ποδηλάτου

Επιτυχής η Εσπερίδα για την παρουσίαση του βιβλίου «Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις: Προτάσεις προς τις δημοτικές Αρχές»

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Επιστημονική Εσπερίδα για το Ποδήλατο στις 16 Μαΐου 2018, που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ωνάσειου Βιβλιοθήκης. Την συνδιοργάνωσαν η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Στην κατάμεστη αίθουσα από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, του τεχνικού και ακαδημαϊκού κόσμου κ.λπ., παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις – Προτάσεις προς τις Δημοτικές Αρχές», του Οργανισμού Πόλεις για Ποδήλατο, συγγραφείς του οποίου είναι οι Θ. Βλαστός και Ευθ. Μπακογιάννης και εκδόθηκε με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι συγγραφείς του βιβλίου μέσα από δεκαετίες επιστημονικής και μελετητικής εμπειρίας και με έντονο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη βιώσιμη κινητικότητα, καταγράφουν τα βήματα εκείνα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να στραφεί προς μια πολιτική βιώσιμης κινητικότητας, εντάσσοντας τις πολιτικές για το ποδήλατο στη στρατηγική της προκειμένου, τελικά, να τις υλοποιήσει. Με το βιβλίο αυτό προσφέρουν πολύτιμο εργαλείο δουλειάς αλλά και πηγή έμπνευσης στην Αυτοδιοίκηση.

Το βιβλίο και η εσπερίδα είχαν στόχο κυρίως να παρουσιάσουν τα εργαλεία εκείνα που θα διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων αλλά και τη δημιουργία ολοκληρωμένης στρατηγικής σε σχέση με την ένταξη του ποδηλάτου στις σύγχρονες πόλεις που συνεπάγεται την ανακατανομή του οδικού χώρου μεταξύ των διαφόρων χρηστών. Για να γίνει αυτό απαιτείται – εκτός από πολιτικές αποφάσεις – στρατηγική, υψηλή τεχνογνωσία, σωστή νομική προετοιμασία, ολοκληρωμένες μελέτες, προσαρμογή της διοικητικής οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης στα νέα δεδομένα και σωστή επικοινωνία με τους πολίτες.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Κώστας Μπακογιάννης (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας), Γιώργης Μαρινάκης (Δήμαρχος Ρεθύμνου), Ανδρέας Ευθυμίου (Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου), Κώστας Δεσποτίδης Αντιδήμαρχος Κοζάνης), Γιώργος Πατρίκιος (Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου), Γ. Βουλγαρούδης (Brain Box), Ευγένιος Βασιλικός (Έφορος Δημ. Σχέσεων και Αναπλ. Γεν. Γραμματέας της Πανελλ. Ομοσπονδίας Ξενοδόχων), Κων/νος Ζέκκος (Συγκοινωνιολόγος), Σπύρος Παπαγεωργίου (Πόλεις για Ποδήλατο).

Αντικείμενα των Ομιλιών ήταν:
• τα ΣΒΑΚ – Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, και ο ρόλος του Ποδηλάτου στον συνδυασμένο πολεοδομικό και κυκλοφοριακό σχεδιασμό,
• το Eurovelo – Τουρισμός και Ποδήλατο
• Το Dockless Βike-Sharing – δηλαδή τα κοινόχρηστα ποδήλατα, που αφήνονται ελεύθερα οπουδήποτε, χωρίς σταθμούς.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η Ε. Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, ο Ι. Γκόλιας, Πρύτανης του ΕΜΠ και Κ. Σερράος (καθηγητής ΕΜΠ – Δ/της του Σπουδ. Πολεοδ. Ερευνών).

Μπορείτε να δείτε τα βίντεο από τις ομιλίες στα παρακάτω λινκ:

1. Κ. Σερράος: καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής ΣΠΕ, αντιπρόεδρος ΕΛΛΕΤ: Έναρξη, καλωσόρισμα προσκεκλημένων. Ε. Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια Ιδρύματος Ωνάση: Καλωσόρισμα – Χαιρετισμός https://youtu.be/94qYP95Fg5o

2. Ι. Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος: Χαιρετισμός. https://youtu.be/yei552zi8fs

3. Λ. Καρρά. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Xαιρετισμός. https://youtu.be/ryTvK2hTy3E

4. Εισαγωγή. Θ. Βλαστός, καθηγητής ΕΜΠ: Τρεις μεγάλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη του ποδηλάτου στην Ελλάδα. https://youtu.be/t71ZS4uYmuA

5. Ευθ. Μπακογιάννης, Δρ. πολεοδόμος, συγκοινωνιολόγος ΕΜΠ: Οι αγκυλώσεις του νομοθετικού πλαισίου και ζητήματα ωρίμανσης των έργων ΣΒΑΚ και ποδηλάτου. https://youtu.be/cdKjdpR9Py0

6. Γ. Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου: Κριτική ανάγνωση της έκδοσης «Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις – Προτάσεις προς τις Δημοτικέςαρχές». https://youtu.be/lxdw19xTK1w

7. Γ. Πατρίκιος, Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου: επ. καθηγητής ΔΠΘ, Οι στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και το Ποδήλατο. Το σήμερα και το αύριο.https://youtu.be/a2VHdZwU2gc

8. Κ. Σερράος, καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής ΣΠΕ, αντιπρόεδρος ΕΛΛΕΤ. https://youtu.be/McNKuf_1lDM

10. ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Συντονιστής: Θ. Βλαστός, καθηγητής ΕΜΠ. Συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης». Συμμετέχοντες: Κώστας Μπακογιάννης (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας), Ανδρέας Ευθυμίου (Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου), Λευτέρης Ιωαννίδης (Δήμαρχος Κοζάνης), Ευγένιος Βασιλικός (Έφορος Δημ. Σχέσεων και Αναπλ. Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων), Κων/νος Ζέκκος (Εκπρόσωπος ΕΛΛΕΤ / Συγκοινωνιολόγος), Σπύρος Παπαγεωργίου (Πόλεις για Ποδήλατο). https://youtu.be/7L-CbLl6zM8

11. ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, συντονιστής: Θ. Βλαστός, καθηγητής ΕΜΠ Συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης». Συμμετέχοντες: Κώστας Μπακογιάννης (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας), Ανδρέας Ευθυμίου (Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου), Λευτέρης Ιωαννίδη https://youtu.be/TaNdS-koD6Y

12. Παρεμβάσεις – Συζήτηση. Θ. Βλαστός / Κ. Σερράος: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ & ΛΗΞΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ https://youtu.be/TxMcOdDDi2w

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα