Με μία γενναία απόφαση να αλλάξει το -κυκλοφοριακά άσχημο- πρόσωπο της Αθήνας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, θα εισηγηθεί σήμερα, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, ευρείες πεζοδρομήσεις σε κεντρικούς άξονες του κέντρου της Αθήνας. Το σχέδιο φέρει τον τίτλο “Ο μεγάλος αρχαιολογικός περίπατος”. Στόχος είναι η πόλη να γίνει φιλικότερη σε πεζούς και ποδηλάτες και μειωθεί ο παρεχόμενος χώρος στα οχήματα. Τα μέτρα στοχεύουν επίσης στην αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την αύξηση χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Οι προτάσεις του κ.Μπακογιάννη έχουν τρεις εφαρμογές: η πρώτη είναι η επέκταση των πεζοδρομίων, η δεύτερη είναι η πλήρης πεζοδρόμηση οδικών αρτηριων και η τρίτη είναι η προώθηση των ΜΜΜ με νέες λεωφορειολωρίδες και η χρήση ποδηλάτου που σήμερα είναι άγνωστη λέξη στο κέντρο.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΩΝ
Στην Πανεπιστημίου θα υπάρξει διαπλάτυνση πεζοδρομίων κατά 9 μέτρα (3 λωρίδες) σε όλο το μήκος του δρόμου με ειδική πλέον λωρίδα για ποδηλάτες. Καταργείται η λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής η οποία μεταφέρεται στην Ακαδημίας. Με την παρέμβαση αυτή αναδεικνύεται η «Τριλογία» (Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία Αθηνών) και οι γύρω οδοί.
Η πλατεία Ομονοίας αναβαθμίζεται και ανοίγει για το κοινό σε λίγες ημέρες ενώ προβλέποντα βελτιώσεις στην Πατησίων στο τμήμα Ομόνοια – Αρχαιολογικό Μουσείο. Η εν λόγω ανάπλαση θα αποδώσει περίπου 7.000m2 στο δημόσιο χώρο.
Στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος επεκτείνονται τα πεζοδρόμια, ενώ παραμένουν τρεις λωρίδες για τα οχήματα και μια λεωφορειολωρίδα. Με τη συγκεκριμένη διαπλάτυνση θα αποδοθούν περίπου 1300m2 στον δημόσιο χώρο.
Να θυμίσουμε ότι το Εμπορικό Τρίγωνο (Αθηνάς – Πλατεία Ομονοίας – Σταδίου – Πλατεία Συντάγματος – Μητροπόλεως) και η περιοχή της Πλάκας (Μητροπόλεως – Ερμού – Αγίων Ασωμάτων – Αποστόλου Παύλου – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας – Φιλελλήνων) διατηρούνται ως πεζόδρομοι.
Δρομολογούνται παρεμβάσεις στις κάτωθι πλατείες: Πλατεία Θεάτρου – Πλατεία Δικαιοσύνης – Πλατεία Κοραή
ΠΟΙΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΝΤΑΙ
Η δεύτερη εφαρμογή περιλαμβάνονται πλήρεις πεζοδρομήσεις κεντρικών αξόνων:
–Λ. Βασιλίσσης Όλγας στο σύνολο της (700 μέτρα). Διατηρείται η υφιστάμενη χάραξη του τραμ. Με την πεζοδρόμηση της Β. Όλγας θα αποδοθούν περίπου 10.500m2, νέου κοινόχρηστου χώρου.
-Οδός Ηρώδου Αττικού στο σύνολο της (630 μέτρα). Ενδεχόμενη ανάπλαση θα αποδώσει περίπου 5.000m2 στον δημόσιο χώρο.
-Οδός Αθηνάς στο σύνολο της (800 μέτρα). Σχεδιάζεται η ριζική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Βαρβακείου Αγοράς με λειτουργική ενοποίηση των δύο αγορών και ενίσχυση του υπερτοπικού τους ρόλου.
-Οδός Ερμού στο τμήμα Αιόλου-Αγίων Ασωμάτων (540 μέτρα). Ενδεχόμενη ανάπλαση σε Ερμού-Αθηνάς θα αποδώσει περίπου 13.400m2 στον δημόσιο χώρο.
-Οδός Μητροπόλεως στο σύνολο της (600 μέτρα)
-Οδός Αιόλου στο τμήμα Μητροπόλεως-Ερμού (40 μέτρα)
-Οδός Ρήγα Φεραίου στο σύνολο της (110 μέτρα)
-Οδός Σίνα στο τμήμα Πανεπιστημίου-Ακαδημίας. Η λεωφορειολωρίδα παραμένει αλλά αντιδρομείται
Σε αυτούς τους άξονες θα μπορούν πλέον να κινούνται οχήματα τροφοδοσίας και Δ.Χ., απορριμματοφόρα ή άλλα οχήματα του Δήμου οχήματα οργανισμών κοινής ωφέλειας, οχήματα με κατεύθυνση χώρους στάθμευσης, Οχήματα εξυπηρέτησης κατοίκων Οχήματα εξυπηρέτησης ξενοδοχείων. Υπό προϋποθέσεις, θα δίνεται και η δυνατότητα εισόδου στην περιοχή σε επιβατικά Ι.Χ. με ειδική άδεια κατόπιν πρόσκλησης.
Τα ταξί θα μπορούν μόνο με κλήση επιβάτη να εισέρχονται στο Εμπορικό Τρίγωνο και την Πλάκα, θα επιτραπεί η δεξιά στρογή από Όθωνος προς Βασιλίσσης Αμαλίας σε όλο το μήκος της λεωφορειολωρίδας και θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι αναμονής ταξί σε κεντρικά σημεία της πόλης.
ΟΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΛΩΡΙΔΕΣ
Με στόχο την ταχύτερη διέλευση λεωφορείων και τρόλεϊ, δημιουργούνται λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας στις οδούς Πανεπιστημίου όπου διέρχονται 26 γραμμές του ΟΑΣΑ, Ακαδημίας (17-24 γραμμές), Σύνταγμα-Φιλελλήνων (14-19 γραμμές) και στην Βασ.Σοφίας (6 γραμμές) όπου, μάλιστα, η λωρίδα δημιουργείται στο αριστερό άκρο για να διευκολύνει και την στροφή. Επίσης στις οδούς:
-Αθηνάς, από την Πλατεία Ομονοίας έως την Πλατεία Μοναστηρακίου, συνολικού μήκους 800μ. (3/6 γραμμές ανά κατεύθυνση)
-Ερμού, από την Πλατεία Μοναστηρακίου έως την Πλατεία Αγίων Ασωμάτων, μήκους 440μ. (6 γραμμές)
-Μητροπόλεως και Αιόλου – Ερμού έως Πλατεία Μοναστηρακίου), συνολικού μήκους 740μ. (3 γραμμές)
Επισημαίνεται πως:
Τα μέτρα θα υλοποιηθούν πιλοτικά και θα δοκιμαστούν στην πράξη, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους. Μέσα από την εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής, θα αξιολογηθεί ρεαλιστικά ο πραγματικός αντίκτυπος στη ζωή και τη λειτουργία της πόλης. Για την ομαλή υλοποίηση και την αποτελεσματική εφαρμογή των ρυθμίσεων θα συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή. Για τη διαφανή αξιολόγηση των ρυθμίσεων, ο Δήμος Αθηναίων προτίθεται να αναρτήσει ηλεκτρονικό σύστημα διαβούλευσης..
Η εφαρμογή των τελικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και η υλοποίηση των μόνιμων έργων, θα απαιτήσει την σύνταξη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και της συνοδής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το αποτέλεσμα αυτής θα σηματοδοτήσει την θεσμική έναρξη της εμβληματικής παρέμβασης του «Μεγάλου Αρχαιολογικού Περιπάτου».
Συνολικά οι αναπλάσεις υιοθετούν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα έχουν ως προτεραιότητα τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την καινοτόμο διαχείριση των όμβριων υδάτων, τη βελτίωση του βαδίσματος και την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV