Connect with us

Επικαιρότητα

Στο Μουσείο Μπενάκη “φιλοξενείται” η έκθεση για το Τοπόσημο Φαληρικού Όρμου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Τις πύλες του στο κοινό για την έκθεση «Τοπόσημο Φαληρικού Όρμου- Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων», άνοιξε το Μουσείο Μπενάκη. Μία ξεχωριστή έκθεση, στον δεύτερο όροφο του μουσείου στην οδό Πειραιώς 138, όπου από τις 14 Φεβρουαρίου ως τις 13 Μαρτίου παρουσιάζονται με σχέδια, κείμενα και μακέτες, οι 28 υποψηφιότητες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη δημιουργία μιας κατασκευής που θα λειτουργεί ως τοπόσημο εντός θαλάσσης, επί της κεντρικής προβλήτας στο Κέντρο Πολιτισμού, στο Φαληρικό Δέλτα. «Ενισχύεται ο ρόλος της Αθήνας ως μεσογειακής πρωτεύουσας, με έργο αναφοράς την ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, εγκαινιάζοντας την έκθεση.

 

Ο υπουργός επισήμανε ότι η ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της πρωτεύουσας αποτελεί πολιτική προτεραιότητα που έχει τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τονίζοντας παράλληλα τη βασική στόχευση του ΥΠΕΚΑ για βιώσιμη ανάπτυξη με κεντρικούς άξονες την οικονομική δραστηριότητα, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή.

 

Από την πλευρά του, ο ‘Αγγελος Δεληβοριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, δεν έκρυψε τη χαρά, αλλά και την αισιοδοξία του για το μέλλον του τόπου, που του προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο οι συμμετέχοντες του διαγωνισμού, όσο και το κοινό που επισκέπτεται την έκθεση ήταν κατά πλειοψηφία νεαρά άτομα.
Κυρίαρχη θέση μεταξύ των εκθεμάτων κατέχει φυσικά το έργο «Αθήνα από τη θάλασσα» των Κωνσταντίνου Πανταζή και Μαριάννας Ρέντζου, από το Point Supreme Architects, που κέρδισε και το πρώτο βραβείο. Ένα έργο εμβληματικού χαρακτήρα, το οποίο αναβιώνει την ιστορική προκυμαία των αρχών του 20ού αιώνα και προαναγγέλλει την ανάδειξη του παράκτιου μετώπου του 21ου, όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, προσθέτοντας ότι καταφέρνει να ορίσει ένα σημείο συνάντησης και να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, αλλά και να συμβάλει στην οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής.

 

«Σχεδιάσαμε ένα τοπόσημο-αφετηρία, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργικότητά του», λένε στο ΑΜΕ-ΜΠΕ οι νικητές του διαγωνισμού, καθώς από την εξέδρα του θα γίνεται ο απόπλους ferry boat και θαλάσσιων ταξί, με τα οποία οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία βόλτα στην ακτογραμμή της Αττικής από το Φάληρο, ως το Σούνιο.

 

«Παράλληλα θέλαμε με αυτή την κατασκευή να ενισχύεται η παραγωγή σκιάς, η οποία είναι απαραίτητη για την αναψυχή, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες», λέει η κ. Ρέντζου, εξηγώντας ότι στους χώρους του τοποσήμου θα φιλοξενούνται επίσης χώροι αναψυχής και εστίασης, οι οποίοι θα δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε κατάστρωμα πλοίου.

 

Την ικανοποίησή του για το επίπεδο όλων των συμμετοχών του διαγωνισμού, καθώς και για την ποιότητα της έκθεσης στο μουσείο Μπενάκη, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Αγουρίδης, πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», κάνοντας επίσης γνωστό ότι οι εργασίες για τη Νέα Λυρική Σκηνή και για την Εθνική Βιβλιοθήκη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εντός χρονοδιαγραμμάτων, καθώς έως το τέλος του 2015 αναμένεται η ολοκλήρωσή του έργου. Τέλος, σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ειδικότερα από τη διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών, με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα