Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Οι Δήμοι του Πειραιά ενώνονται για την ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Για το πώς θα γίνει δυνατή η ανάπλαση και αξιοποίηση της πρώην βιομηχανικής ζώνης στη Δραπετσώνα, συνολικής έκτασης 640 στρεμμάτων, με τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού και ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας και με αποχαρακτηρισμό της περιοχής από βιομηχανική ζώνη μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα οι δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας Πειραιά (Πειραιά, Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Ρέντη, Περάματος, Σαλαμίνας) αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπεσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος αναφερόμενος στο ρυθμιστικό σχέδιο είπε ότι η αλλαγή του θα μπορούσε να γίνει σε ένα από τα νομοσχέδια που θα έρθουν σύντομα στη Βουλή και μέσα σε αυτό να επιβάλλεται ότι στον χώρο δεν θα υπάρχουν βιομηχανικές χρήσεις πλέον.

Επίσης ζήτησε ο συντελεστής δόμησης από το 0,6% που είναι σήμερα να πάει στο 0,1% και να κατοχυρωθεί η χρήση γης στη συγκεκριμένη περιοχή ως χώρος πρασίνου, παιδείας, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού.

Δήλωσε ότι δεν μπορεί το 2015 στα 75 μέτρα από το τελευταίο σπίτι της πόλης να λειτουργεί διυλιστήριο. «Η πόλη δεν θα το επιτρέψει.Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιθετική επένδυση που βάζει σε κίνδυνο και την υγεία και την ασφάλεια του ευρύτερου Πειραιά» πρόσθεσε.

Ο κ. Βρετάκος τόνισε επίσης ότι αυτό που θέλουμε να γίνει είναι να κάνουμε τον χώρο επισκέψιμο ώστε να μπορούν οι δημότες της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά να νιώσουν για το τι παράδεισο μιλάμε.

Πρόσθεσε ότι ο δήμος μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά η οποία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση θα επιδιώξει να υπάρξει ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στις τοπικές κοινωνίες να σταθούν δίπλα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Ο δήμαρχος Δραπετσώνας αναλύοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης είπε ότι η Εθνική Τράπεζα κατέχει μία έκταση 240 στρεμμάτων για χρέη του ομίλου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη στο ελληνικό Δημόσιο.

Ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 110 στρέμματα λιμενικής ζώνης που είναι παραχώρηση του ελληνικού Δημοσίου στον δημόσιο ΟΛΠ, η οποία πρέπει να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να σταματήσει αυτό που έχει γίνει σήμερα, δηλαδή ο ΟΛΠ να παραχωρεί τον συγκεκριμένο χώρο με σύμβαση στη HEG, θυγατρική της Aegean, για παραλαβή και διαχείριση υγρών αποβλήτων.

Στον συγκεκριμένο χώρο τόνισε επίσης ότι κατέχουν στρεμματικές εκτάσεις η εταιρεία Lafarge-AΓΕΤ Ηρακλής, η OilOne του Δημήτρη Μελισσανίδη, η εταιρεία Ελληνική Καύσιμα του ομίλου Λάτση αλλά και ο Δήμος Δραπετσώνας.

Τόνισε επίσης ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει λόγο και ο δήμος συζητάει με τους ιδιοκτήτες της συγκεκρμένης γης στην κατεύθυνση όμως αλλαγής του ρυθμιστικού σχεδίου και σε συγκεκριμένες χρήσεις γης. Δεν απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Εθνική Τράπεζα να παραμείνει σε αυτήν το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά να παραχωρηθεί για αξιοποίηση στον δήμο ενώ δεν απέκλεισε και απαλλοτρίωση συγκεκριμένης έκτασης.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η σημαντική εξέλιξη για εμένα, στην υπόθεση της ανάπλασης που συζητάμε, είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό που φάνηκε ότι είχε επιτευχθεί το 1999, αλλά στη συνέχεια για πολλούς λόγους που είναι γνωστοί ανετράπη. Αναφερόμαστε σε μια περιοχή που μπορεί να δώσει μια διαφορετική προοπτική και στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας αλλά και στους όμορους δήμους. Είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή σε έκταση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και όχι να υπάρχει αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιδιωχθεί συνάντηση και συνεννόηση με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την αξιοποίηση του χώρου. Δήλωσε ότι η ανάδειξη της αξιοποίησης της έκτασης των Λιπασμάτων αποτελεί επιλογή στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφέρειας και των δήμων «να διαμορφώσουν μια νέα συν αντίληψη και να αθροιστούν δυνάμεις» για ένα εναλλακτικό σχέδιο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα