Newsroom

Πολύ κουβέντα έχει γίνει σχετικά με το πόσο επηρεάζεται το Airbnb από την πανδημία. Προφανώς, η δημοφιλής πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης μετρά κι αυτή σημαντικές απώλειες, δεχόμενη για την ακρίβεια το πρώτο ισχυρό της πλήγμα, από τον Αύγουστο του 2008 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα. Όταν από ένα καινοτόμο start-up αρχικά, εξελίχθηκε εν τέλει σε κολοσσό του hospitality παγκοσμίως.

Αρκετοί hosts που μέχρι πρότινος συνεργάζονταν με το Airbnb, εν μέσω των συνεπειών του ιού, έχουν κιόλας αρχίσει να επιστρέφουν στους παραδοσιακούς τύπους μισθώσεων. Δηλαδή την κλασική ενοικίαση. Το Airbnb συνδεόταν και συνδέεται άμεσα με τις τουριστικές ροές κι από τη στιγμή που αυτές έχουν ανακοπεί, λόγω της παρούσας κρίσης, οι hosts βλέπουν μπροστά τους να διαμορφώνεται ένα αδιέξοδο.

Ήδη, σε επιστολή προς το προσωπικό της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος του Airbnb, Μπράιν Τσέσκι, έκανε γνωστό ότι από τους 7.500 υπαλλήλους του αμερικανικού κολοσσού, περίπου 1.900 θα πρέπει να αποχωρήσουν. Αυτή η μείωση μάλιστα του εργατικού δυναμικού, ισοδυναμεί με ποσοστό 25% επί του συνόλου των εργαζομένων. Θα πάψει να υφίσταται το Airbnb; Όχι, είναι η απάντηση. Αυτό που θα συμβεί, όπως αντίστοιχα θα γίνει και με τον τουρισμό, είναι ο μετασχηματισμός του. Η προσαρμογή του με άλλα λόγια στα νέα δεδομένα μετά την πανδημία.

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ

Μιλώντας με ανθρώπους της αγοράς ακινήτων, το bizness.gr εισέπραξε την άποψή τους για το τι ακριβώς συνιστά ο επικείμενος μετασχηματισμός του Airbnb. Το βασικό ζητούμενο της επόμενης ημέρας θα είναι η ασφάλεια. Ακόμα κι όταν ανοίξουν οι αερομεταφορές, σηκωθούν τα αεροπλάνα και ο κόσμος ξεκινήσει να ταξιδεύει ξανά, η ασφάλεια και η προστασία είναι τα δύο ζητούμενα που θα καθίστανται κυρίαρχα. Το Airbnb, εκεί, θα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να εγγυηθεί αυτή την ασφάλεια. Διότι όπως μας έλεγε στέλεχος της αγοράς ακινήτων: «είναι πολύ ευκολότερο να τηρήσεις τα μέτρα ασφάλειας και για μία οικογένεια να προστατευτεί σε ένα Airbnb διαμέρισμα ή σπίτι, παρά σε ένα ξενοδοχείο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του bizness.gr κάθε φορά που κάποιος θα μισθώνει ένα ακίνητο Airbnb στο εξής, θα ενημερώνεται από ένα αναλυτικό βίντεο για το πως θα πρέπει να απολυμάνει τον χώρο στον οποίο θα διαμένει. Περαιτέρω, αφού ο χρήστης αποχωρήσει, το σπίτι ή διαμέρισμα θα μένει για τουλάχιστον 24 ώρες άδειο, προκειμένου να αεριστεί και να είναι ακόμα πιο ασφαλής ο επόμενος μισθωτής του χώρου.

Επίσης, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του Airbnb μεταβαλλόμενη θα είναι και η τιμή. Από τη στιγμή που το Airbnb θα προσφέρει θεωρητικά μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια από ένα ξενοδοχείο, αυτομάτως, θα μπορεί να κοστίζει και περισσότερο. Με πιο απλά λόγια, ενώ προ κορονοϊού τα Airbnb είχαν μεταξύ άλλων συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των παραδοσιακών καταλυμάτων το ότι ήταν φθηνότερα, στην μετά του ιού εποχή πλέον είναι πολύ πιθανό ν’ αποτελούν μία ακριβότερη επιλογή.

 

Πηγή: ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV