Newsroom

Στο κατώφλι μιας νέας εποχής βρίσκεται η ΔΕΗ, καθότι έχει ξεκινήσει την υλοποίηση μίας ανανεωμένης εταιρικής στρατηγικής, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να επιτύχει το πολυπόθητο turnaround, ανακτώντας την ευρωστία της.

Ο δρόμος για την «αναγέννηση» της Επιχείρησης περνά από σημαντικές προκλήσεις, αρχής γενομένης από την δρομολογούμενη απολιγνιτοποίηση, την οποία θα κληθεί να φέρει σε πέρας, με ορίζοντα το 2028, οπότε θα πρέπει να έχει βρεθεί μία οριστική λύση και στον «γρίφο» της Πτολεμαΐδας V, η οποία θα είναι η τελευταία που θα «βγει» από το σύστημα.

Πέραν της διασφάλισης της σταθερότητας του εγχώριου ενεργειακού συστήματος με νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ και φυσικού αερίου, οι οποίες εν τω μεταξύ θα εισέρχονται στο σύστημα καλύπτοντας το κενό ισχύος που προκύπτει (σ.σ. το οποίο μέχρι το 2023 προσδιορίζεται σε 3,4 GW), ζητούμενο για τη ΔΕΗ είναι η μεγάλη «πράσινη» στροφή που θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον κομβικό της ρόλο στην παραγωγή, μειώνοντας δραστικά το ανθρακικό της αποτύπωμα με ένα «βαρύ» επενδυτικό πρόγραμμα, που θα έχει ως προτεραιότητα τις λιγνιτικές περιοχές.

Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σχεδιάζει επενδύσεις ευρείας κλίμακας τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο στη Μεγαλόπολη -αθροιστικής ισχύος 3 GW- με περίπου το μισό αυτής (1,5 GW) να  βαίνει προς δημοπράτηση -καλώς εχόντων των πραγμάτων- εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Ο στόχος άλλωστε που έχει τεθεί για υπέρβαση του φράγματος του 1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2024 και επιπλέον 6 GW υπό ανάπτυξη ή αδειοδότηση, απαιτεί γρήγορες κινήσεις και σύναψη στρατηγικών συνεργειών με ιδιώτες παίκτες, όπως με την πορτογαλική EDP Renováveis, με την οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνήθηκε η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ άνω των 400 MW.

Πέραν των έργων «πράσινης» ενέργειας, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί άλλη μία σημαντική παράμετρο εκσυγχρονισμού της Επιχείρησης. Την Παρασκευή που μας πέρασε υπογράφηκε το 2ο σκέλος σημαντικής δανειακής σύμβασης  με την ΕΤΕπ, συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή νέων γραμμών χαμηλής και μέσης τάσης, μήκους περίπου 7.300 χλμ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, η ιδιωτικοποίηση του οποίου θα «τρέξει» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για το μειοψηφικό πακέτο (49%), ως θυγατρική του Ομίλου ΔΕΗ και μοναδικός διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, διαδραματίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στο μετασχηματισμό όχι μόνο της μητρικής Επιχείρησης αλλά και του ενεργειακού συστήματος συνολικά, εφόσον θα κληθεί να υλοποιήσει ένα απαιτητικό πρόγραμμα έργων υποδομών που θα καταστήσουν εφικτή την ενεργειακή μετάβαση, με αιχμή του δόρατος την καθολική εφαρμογή της τηλεμέτρησης με την εγκατάσταση περίπου 7,5 εκατ. νέων «έξυπνων» μετρητών.

Το business plan του ΔΕΔΔΗΕ που εκπονείται αυτή τη στιγμή και θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσει τα βήματα για το μεγάλο και πολύπαθο project της τηλεμέτρησης, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, στο πλαίσιο της επικείμενης ιδιωτικοποίησης, για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η δεκαετία ξεκινά με προκλήσεις και προσδοκίες για την Επιχείρηση, η οποία δείχνει ότι θέλει να συνεχίσει να έχει κομβικό ρόλο, με αξιώσεις, στο ενεργειακό γίγνεσθαι της χώρας. Άλλωστε, η σχεδιαζόμενη μετακόμιση από τα κεντρικά της Χαλκοκονδύλη σε νέες, βιοκλιματικές εγκαταστάσεις στη Μεσογείων, επιβεβαιώνει τις βλέψεις της -σε πρακτικό και συμβολικό επίπεδο- για ένα «πράσινο» μέλλον, με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας